Aanval op zijn woning

Politiek leider Hamas Ismail Haniyeh gedood in Iran

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPPolitiek leider Hamas Ismail Haniyeh gedood in Iran
RTL

Ismail Haniyeh, de politiek leider van Hamas, is gedood in de Iraanse hoofdstad Teheran. Dat wordt gemeld door zowel Hamas als door de Revolutionaire Garde van Iran.

Volgens Hamas werden Haniyeh en een van zijn lijfwachten gedood door Israël bij een aanval in een speciaal onderkomen voor veteranen.  Dat zou zijn gebeurd rond 2.00 uur 's nachts.

"Dit is een zeer grote ontwikkeling", zegt Midden-Oostenverslaggever Pepijn Nagtzaam. "Haniyeh is al decennialang belangrijk voor Hamas, en zeker de laatste jaren als politiek leider. Hij is geboren in Gaza, maar woonde vooral in Qatar. Daar voerde hij veel gesprekken met hoge functionarissen om zo Hamas van steun en financiën te blijven voorzien."

Sleutelfiguur

Haniyeh is decennialang een sleutelfiguur geweest bij Hamas. Hij is geboren in vluchtelingenkamp Al-Shati in Gaza, in 1962. Zijn ouders zijn gevlucht uit wat nu de Iraëlische stad Ashkelon is, net ten noorden van Gaza. 

Netanyahu: 'Intense fase oorlog met Hamas op het punt te eindigen'
Lees ook

Netanyahu: 'Intense fase oorlog met Hamas op het punt te eindigen'

'Handtekening Israëlische geheime dienst'

De Hamas-leider is 62 jaar oud geworden. Hij overleefde meerdere moordaanslagen op zijn leven en raakte daarbij verschillende keren gewond.  Israël heeft nog niet gereageerd, maar volgens voormalig commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif heeft de liquidatie 'de handtekening van de Israëlische geheime dienst'. 

Eerder dit jaar, op 10 april, werden drie van zijn zoons gedood toen hun auto met een raket onder vuur werd genomen door Israël. In juni van dit jaar werden tien van zijn familieleden, onder wie zijn zus, gedood bij een raketaanval op het vluchtelingenkamp waar de familie vandaan komt.  

'Voelde zich veilig'

Dat de in Qatar woonachtige Haniyeh nu omkomt in Iran, heeft mogelijk te maken met het feit dat hij zich daar veilig voelde, denkt De kruif. "Dit soort moeilijke operaties voer je uit zodra de mogelijkheid zich voordoet. Waarschijnlijk heeft hij zich in Iran veilig gevoeld en kon de Mossad daarom toeslaan." 

Haniyeh zit al jarenlang bij Hamas. Hij is bij de groep gegaan tijdens de Eerste Intifada in de jaren ‘80. Sindsdien is hij opgeklommen binnen de organisatie. Sinds 2017 is hij de politiek leider van Hamas.

"In een organisatie als Hamas is er altijd een nummer twee die opstaat als de nummer een wegvalt. Maar het feit dat Israël Haniyeh juist nu weet uit te schakelen, dat is een erg pijnlijke klap voor Hamas", zegt Nagtzaam. "Israël kondigde direct na de aanvallen van 7 oktober aan jacht te maken op de kopstukken die ervoor verantwoordelijk zijn. Jarenlang wist Haniyeh aan alle pogingen om hem te doden te ontkomen, tot nu."

Lees meer over
Oorlog tussen Hamas en IsraëlLink in bioIranPalestijnse gebieden