Minderheden doelwit van relschoppers Verenigd Koninkrijk: 'Ik ben bang als zichtbaar Afrikaanse moslim'
Een week lang aan extreemrechtse demonstraties en rellen, veelal gericht op moslims en (veronderstelde) immigranten, leidt tot angst bij die minderheidsgroepen in het Verenigd Koninkrijk. Velen voelen zich niet meer veilig. "We waarschuwen elkaar waar we wel en niet naar toe kunnen gaan."
In de afgelopen dagen werden meerdere keren moskeeën aangevallen, tot tweemaal toe een azc en circuleren vele filmpjes van aanvallen op mensen van kleur op het internet.
De rellen volgden op het drama in Southport vorige week waarbij drie jonge meisjes werden gedood door de 17-jarige Axel Rudakubana. Al snel ging allerlei misinformatie rond over de verdachte. Hij zou een islamitische asielzoeker zijn, iets dat al snel werd weerlegd door de politie. Dinsdag ging het voor het eerst helemaal mis toen in Southport de plaatselijke moskee werd belaagd.
'Falen van Britse overheid'
De 26-jarige Farhia Mohamed leeft in Birmingham, de tweede stad van het Verenigd Koninkrijk, op zo'n twee uur rijden van Southport. De Britse moslima vertelt tegen RTL Nieuws hoe deze dagen 'zenuwslopend' zijn voor haar en velen met haar.
"In onze stad zijn gelukkig nog geen grootschalige rellen geweest. Maar we bereiden ons wel erop voor dat dat nog komen gaat. Met vrienden en familie van mij houden we elkaar op de hoogte wat plekken kunnen zijn waar mensen van de EDL (English Defense League, red.) zouden kunnen zijn. Ik ben bang om naar buiten te gaan als zichtbaar Afrikaanse moslima. Het is 2024, ik zou niet bang moeten zijn. Voor mij is dit het gevolg van het falen van de Britse overheid om diepgeworteld racisme en islamofobie in onze maatschappij aan te pakken."
De afgelopen dagen doken er steeds meer beelden online op van, naar wat lijkt, gerichte aanvallen op mensen van kleur of moslims. In de video hieronder wordt een zwarte man aangevallen door een witte menigte.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Ook de 21-jarige Abdi Hassan, woonachtig in Liverpool, merkt hoe de rellen het leven van hem en zijn naasten heeft veranderd. "Mijn ouders durven nauwelijks meer naar buiten, al helemaal niet naar het centrum. Ook zijn ze bijna niet meer naar de moskee gegaan uit angst dat die wordt aangevallen. Ik ga nog wel naar buiten. Maar mijn standaard weekendactiviteiten, zoals voetballen met vrienden, bezoeken van familie en het bijles geven aan kinderen gingen dit weekend al niet door."
"Ik ben een Britse moslim, hier geboren en getogen. En toch voel ik me hier niet veilig nu. Ik weet dat deze extreemrechtse relschoppers niet representatief zijn voor de overgrote meerderheid van ons land, maar belangrijke waarden zoals multiculturaliteit en respect worden wel vertrapt door dit soort mensen."
Vanuit de Britse premier Keir Starmer klonk gisteren nog wel de waarschuwing dat de relschoppers hun daden zouden betreuren. "Ik garandeer dat jullie er spijt van krijgen dat jullie hebben deelgenomen aan deze wanorde", zei hij.
Ook voormalig premier Rishi Sunak veroordeelde het geweld. Hij sprak op X over 'schokkende taferelen' die niets te maken hebben met de recente dood van kinderen in Southport, de directe aanleiding voor de onrust.
Nazigroet
"Het is niet eerlijk voor de drie gedode meisjes om hun dood te misbruiken voor extremistisch gedachtegoed", zegt ook Farhia. "Deze mensen beweren dat ze ons land willen beschermen, maar ze breken het helemaal af tot de grond op deze manier. Nergens in ons land zou plek moeten zijn voor een nazigroet en al dit andere racistische geweld."
Dat Starmer en ook Sunak het geweld veroordelen wordt door veel moslims verwelkomd. Tegelijkertijd wordt de regering van Starmer bekritiseerd omdat er nog geen contact is geweest met vertegenwoordigers van de islamitische gemeenschap. "Het is goed dat de regering zich uitspreekt tegen het extremisme in onze straten", zegt voorzitter Zara Mohammed van de Muslim Council of Britain. "Maar het is wel stil over de islamofobie die al dat rechtsextremisme aanwakkert."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
In de afgelopen week lukte het de relschoppers onder meer om op meerdere plekken moskeeën te belagen en in Rotherham werd geprobeerd een hotel waar asielzoekers verblijven in brand te steken. Ook meerdere winkels van eigenaren van kleur werden aangevallen. "Ik heb geen idee waarom", zegt Rahmi Akyol terwijl hij buiten zijn beschadigde café in het Noord-Ierse Belfast staat.
Tientallen mensen zouden zijn winkel hebben aangevallen met stoelen en flessen. "Ik leef hier al 35 jaar, mijn kinderen en vrouw komen hiervandaan. Ik weet niet wat ik moet zeggen, het is verschrikkelijk."
'Extreem pijnlijk'
Ook Chanaka Balasuiya, eigenaar van een winkel in Southport, werd slachtoffer van de rellen. Zijn kleine supermarkt werd aangevallen vorige week dinsdag. Zelf was hij niet aanwezig omdat hij uit respect voor de wake die gaande was voor de drie jonge slachtoffertjes zijn winkel eerder had gesloten. Vanuit huis zagen hij en zijn gezin hoe de deuren en ramen van zijn winkel werden ingetrapt. "Extreem pijnlijk", zei hij daarover in Britse media.
Voor Abdi Hassan is de reactie van Starmer dan ook broodnodig. "Geweld naar onschuldige mensen, politieagenten en privébezit moet altijd veroordeeld worden. Maar tegelijkertijd zijn er ook politici, zoals Nigel Farage, die nog steeds doorgaan met polariseren. Het is beschamend dat sommige volksvertegenwoordigers bijdragen aan het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen." Ook neemt de jonge Brit het sommige media kwalijk dat ze niet benoemen dat het bij het aanvallen van moskeeën om racisme en islamofobie gaat.
Toch besluit Abdi positief: "Sinds vorige week zijn er veel mooie initiatieven ook gelanceerd. Veel hardwerkende mensen door heel het land staan op tegen deze groep die onze Britse normen en waarden probeert te kapen. Zij willen allemaal een eind aan het racisme. Op verschillende plekken kwamen mensen bijvoorbeeld samen om de rotzooi die achterbleef na de rellen op te ruimen en elkaar te helpen. Dat is hoopvol."