Na dodelijke protesten slaat premier Bangladesh met helikopter op de vlucht
Dramatische beelden uit Dhaka. Na weken van dodelijke protesten is de premier van Bangladesh vandaag per helikopter de hoofdstad ontvlucht. Jongeren bestormden haar ambtswoning om haar vertrek te eisen.
Op sociale media delen mensen beelden van de bestorming van de woning van premier Sheikh Hasina (76). Daarop is te zien dat betogers van kamer naar kamer gaan om vernielingen aan te richten en hele kasten leeg te roven.
De premier zelf was even daarvoor de woning ontvlucht. Op X zijn beelden verschenen van een helikopter van het leger waarmee Sheikh Hasina naar een andere locatie is gebracht. Volgens de Indiase krant The Economic Times zou ze naar India zijn gevlogen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Mogelijk krijgt leger meer macht
Het is nog onduidelijk wat het wegvluchten van de premier precies betekent voor het Zuid-Aziatische land. De militairen lijken een belangrijke rol te krijgen. Zo kwam legerleider Waker-Us-Zaman meteen na het vertrek van de premier met een televisietoespraak.
Hij liet de Bengalen weten dat premier Sheikh Hasina per direct haar ontslag heeft ingediend. Ook zal er volgens de legerleider een interim-regering worden gevormd. "Ik neem de volledige verantwoordelijkheid", zei Waker-Us-Zaman die ook een beroep deed op de demonstranten.
"Houd vertrouwen in het leger, we zullen alle moorden onderzoeken en de verantwoordelijken straffen", zei hij. "Ik heb bevolen dat het leger en de politie niet meer zullen schieten. Het is nu de taak van de studenten om kalm te blijven en ons te helpen."
Het is maar de vraag of de demonstranten die handreiking serieus nemen. Want sinds de protesten afgelopen juli begonnen, zijn er volgens persbureau AP bijna 300 mensen om het leven gekomen. Veruit de meeste slachtoffers waren demonstranten. Maar het geweld kostte ook meerdere politieagenten het leven.
Agenten schoten met scherp op demonstranten
Door het harde optreden van de ordetroepen richtte de woede van de betogers zich steeds meer op de overheid van Bangladesh. Die probeerde met een avondklok, nog harder politieoptreden en meer dan tienduizend arrestaties de rust terug te laten keren. Het geweld werd alsmaar heftiger met gisteren als dieptepunt.
Bij confrontaties tussen de politie en de betogers overleden zeker 91 mensen. Agenten schoten met traangas en kogels op demonstranten. Daarop vielen demonstranten een politiekantoor aan waarbij dertien agenten overleden.
Na het nieuws van het vertrek van de premier klonk er maandag gejuich in de straten van Dhaka. Daarmee lijkt er voorlopig even een eind te komen aan het geweld. Al eisen demonstrerende jongeren wel meer inspraak.
"De macht zou moeten worden overgedragen aan de voorgestelde interim nationale regering van de burgers en de studenten", zei Asif Mahmud, een van organisatoren van het protest, gisteren op Facebook. "Geen enkele regering zal verder geaccepteerd worden."
Vraag voor hoelang het rustig blijft in Bangladesh
De demonstraties begonnen afgelopen juli en waren een reactie op een voorgesteld quotum op overheidsbanen. Daarmee zou een derde van de banen worden gereserveerd voor familieleden van veteranen die in 1971 de onafhankelijkheidsoorlog vochten tegen Pakistan.
Na weken van protesteren draaide de overheid een deel van het voorgestelde quotum terug. Maar toen ging het de demonstranten meer om het hardhandige optreden van de overheid tijdens de demonstraties. Dat de verantwoordelijke premier is vertrokken, zorgt nu voor een feeststemming. Maar het is de vraag vooral hoelang dat zo blijft.
Want de boosheid over het quotum op de overheidsbanen kwam vooral door het gebrek aan perspectief onder jongeren. Geschat wordt dat 32 miljoen jonge mensen in Bangladesh zonder opleiding of baan zitten.
De premier is weg maar de onderliggende problemen zoals een slecht draaiende economie zijn er nog. De kans is klein dat de nog te vormen interim-regering en het leger die problemen wel weten op te lossen.