Eerste migranten komen aan in Italiaans asielzoekerscentrum in Albanië
Na meerdere keren uitstel en vertraging is dan nu eindelijk écht zover. Vandaag is de eerste groep migranten per boot in Albanië gearriveerd. Het gaat om een groep van 16 mannen, afkomstig uit Bangladesh en Egypte.
Italië heeft deze opvangcentra laten bouwen, speciaal voor migranten die ze op de Middellandse Zee oppikken en weinig kans op asiel maken. De deal was omstreden, maar werd toch goedgekeurd door de EU.
Meloni wil hiermee het aantal migranten dat voet aan wal zet in Italië naar beneden brengen. Italië is hiermee het eerste EU-land dat een officiële deal heeft om de asielopvang uit te besteden aan een land buiten de Europese Unie.
Het wordt door experts een omstreden deal genoemd. Toch keurde zowel de Europese Commissie, het Italiaanse en het Albanese parlement de plannen goed. Onder meer omdat in de opvangcentra de Italiaanse wetten en regels zullen gelden.
'Veiligelanders'
Italië moet zich wel in bochten wringen om dit plan juridisch mogelijk te maken. Je mag mensen die op de vlucht zijn namelijk niet terugsturen naar een plek waar ze mogelijk gevaar lopen. Albanië wordt door de EU als een veilig land gezien. Voorheen waren er wel zorgen over de kwaliteit van de centra.
Op de beelden is te zien dat er hoge hekken rond de faciliteiten gebouwd zijn. Ook is het duidelijk dat de gebouwen erop gericht zijn dat mensen hier maar voor korte tijd zullen verblijven.
Naast de zorgen over Albanië als gastland, zijn bijvoorbeeld speciale verdragen voor de rechten van kinderen waardoor zij niet zomaar van hun ouders mogen worden gescheiden en ze ook niet in detentie geplaatst mogen worden.
Naar deze opvangcentra in Albanië zouden dan ook alleen volwassen mannen gebracht worden uit zogenaamde 'veilige landen', zoals bijvoorbeeld Tunesië, Egypte, Nigeria of Bangladesh. Migranten die hier vandaan naar Europa komen hebben weinig kans op asiel en doorlopen een versnelde procedure.
Minderjarigen, kwetsbaren en zwangere vrouwen zijn uitgesloten van de deal. Als blijkt dat iemand toch recht heeft op asiel, wordt diegene alsnog naar Italië gebracht. Wordt de asielaanvraag afgewezen, dan moet diegene terug naar land van herkomst. Italië is dan verantwoordelijk voor de deportatie.
Daarnaast zou het ook alleen gaan om migranten die met de boot onderweg zijn naar Italië en op internationale wateren worden opgepikt.
Blauwdruk voor meer landen
Ondanks alle beloften van Italië dat het de mensenrechten zal naleven, is er toch grote twijfel bij ngo’s en experts. Zo noemt Amnesty International de plannen ‘gevaarlijk’ en ‘beschamend’.
Meloni zei tegen persbureau AP dat haar deal ‘extreem innovatief’ is en dat maar liefst 15 van de 27 EU-landen geïnteresseerd zijn om soortgelijke plannen te maken. Afgelopen juni nam RTL Nieuws een kijkje bij de bouw van de centra in Albanië.