Onbruikbaar

'Oekraïne heeft derde brug geraakt in Koersk': veel Russische soldaten ingesloten

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Editorial / AP'Oekraïne heeft derde brug geraakt in Koersk': veel Russische soldaten ingesloten
RTL

Oekraïne heeft volgens Rusland een derde brug geraakt bij zijn aanval op de Russische regio Koersk, meldt het Kremlin. Het zou gaan om de enig overgebleven brug over de rivier de Sejm die door Koersk slingert, een gebied ten noordoosten van Oekraïne.

Ook Oekraïense media, zoals The Kyiv Post, schrijven over de vernietiging van de brug. Op satellietbeelden die Russische bloggers tonen, zou te zien zijn dat de brug vernietigd is. Ook tonen de beelden hoe de Russen noodbruggen bouwen over de Sejm.

'Logistiek verzwakken'

Door het onbruikbaar maken van de brug zouden momenteel veel Russische soldaten ingesloten zijn op een landgebied ter grootte van Luxemburg. Zolang de noodbruggen niet in gebruik zijn genomen, zouden ze daar niet weg kunnen, meldt de Oekraïense krant.

Russen bouwen linie van loopgraven tegen Oekraïense opmars: 'Maar Oekraïne blijft niet lang'
Lees ook

Russen bouwen linie van loopgraven tegen Oekraïense opmars: 'Maar Oekraïne blijft niet lang'

Oekraïne heeft zelf nog niet gereageerd op de door Rusland gemelde aanval. Eerder zei de Oekraïense chef van de luchtmacht dat zijn troepen twee bruggen hadden vernietigd om de vijandelijke logistiek te verzwakken. Beelden daarvan zie je in de video hieronder:

De aanval op de bruggen zou volgens Rusland zijn gepleegd met westerse raketten. "Voor het eerst is de regio Koersk getroffen door een aanval vanaf raketlanceerinstallaties die zijn gemaakt in het Westen", zei een woordvoerder daar afgelopen weekend over.

Het doel van de op 6 augustus gelanceerde verrassingsaanval is volgens Oekraïne een bufferzone te creëren en de Russische oorlogsmachine uit te putten. De Oekraïners hebben naar eigen zeggen meer dan tachtig nederzettingen ingenomen in een gebied van ruim 1150 vierkante kilometer.

Geen vredesbesprekingen

De afgelopen week kwamen er berichten dat mede door de aanval van Oekraïne op Russisch grondgebied er in het geheim zou worden onderhandeld over een staakt-het-vuren. Onder meer de Amerikaanse krant The Washington Post berichtte hierover. Het Kremlin ontkende deze gesprekken. 

"Er waren en er zijn geen directe of indirecte onderhandelingen met het regime in Kyiv", zei een Russische woordvoerder. 

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Oorlog in OekraïneOekraïneRusland