Aanval zuiden Libanon

Israël zal zichzelf hoe dan ook verdedigen, zegt Netanyahu

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPIsraël zal zichzelf hoe dan ook verdedigen, zegt Netanyahu
RTL

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft na een overleg van het veiligheidskabinet gezegd er alles aan te doen om Israël te verdedigen. Hij verwijst daarmee naar de aanvallen die de krijgsmacht (IDF) heeft uitgevoerd op raketinstallaties in Libanon.

"We zijn vastberaden om alles te doen wat we kunnen om ons land te verdedigen, de burgers in het noorden veilig naar huis te laten terugkeren en een eenvoudige regel na te leven: wie ons schaadt, schaden wij", aldus de premier in een verklaring.

Hezbollah en Israël bestoken elkaar met raketten: 'Verdere escalatie dreigt'
Lees ook

Hezbollah en Israël bestoken elkaar met raketten: 'Verdere escalatie dreigt'

Raketten over en weer

De Israëlische krijgsmacht zegt met zo'n honderd straaljagers 'duizenden' doelen aangevallen te hebben in het zuiden van Libanon. Daarmee zouden raketinstallaties zijn aangevallen die anders niet veel later gebruikt zouden worden voor aanvallen op het noorden en midden van Israël. De Libanese autoriteiten zeggen dat door de Israëlische aanvallen een dode is gevallen.

Hezbollah zegt 320 raketten afgevuurd te hebben op elf militaire bases en barakken van Israël, onder meer in de Golanhoogten. Dat gebied ligt tussen Libanon, Israël en Syrië in en wordt grotendeels door Israël bezet.

Israël heeft een zeer uitgebreide luchtafweer. In deze video wordt het meest gebruikte systeem, de Iron Dome, uitgelegd.

De door Iran gesteunde organisatie zegt dat de aanvallen zijn afgerond. Hezbollah spreekt verder tegen dat Israël preventieve luchtaanvallen heeft uitgevoerd en ook dat die aanvallen effectief zijn geweest.

Lees meer over
IsraëlLibanon