Eerste fase vergelding

Hezbollah en Israël bestoken elkaar met raketten: 'Verdere escalatie dreigt'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPAHezbollah en Israël bestoken elkaar met raketten: 'Verdere escalatie dreigt'
RTL

Hezbollah heeft meer dan 300 raketten afgevuurd op Israël. Zeker elf militaire installaties zouden zijn geraakt. De aanvallen zijn een vergelding voor de dood van een topcommandant van de militante groepering, vorige maand in Beiroet. De Israëlische luchtmacht voerde vlak voor de aanval bombardementen uit in het zuiden van Libanon. "Verdere escalatie dreigt", zegt Midden-Oosten-verslaggever Pepijn Nagtzaam.

Israëliërs werden van tevoren gewaarschuwd binnenkomende raketten en drones te verwachten van de militante groepering die door Iran wordt gesteund.

De aanval lijkt nu nog vooral gericht op militaire doelen in Israël, zegt Midden-Oosten-verslaggever Pepijn Nagtzaam. "Het is de eerste fase van de grootschalige vergeldingsaanval die Hezbollah heeft aangekondigd." 

Duurt enige tijd

Hezbollah noemde de lancering van de 320 Katjoesjaraketten een vergelding voor de dood van topcommandant Fuad Shukr. De volledige wraakexercitie zal 'enige tijd' duren, aldus de organisatie. Shukr werd door Israël gedood in Beiroet als vergelding voor een aanval op een voetbalveld in de door Israël bezette Golanhoogten.

Er wordt al enige tijd gevreesd voor een grootschalige escalatie van het conflict in het Midden-Oosten. Het Israëlische ministerie van Defensie heeft voor het hele land de noodtoestand uitgeroepen voor 48 uur. 

De meeste raketten worden door Israël onderschept, in deze video leggen we uit hoe dat werkt

Kort voor de aanval door Hezbollah viel Israël doelen aan in het zuiden van Libanon, omdat het vermoedde dat een grootscheepse aanval van Hezbollah op handen was. 

De Israëlische luchtaanvallen op doelen van Hezbollah met zo'n honderd straaljagers waren alleen uit zelfverdediging, stelt de Israëlische krijgsmacht. Daarbij zouden systemen zijn uitgeschakeld die op het punt stonden Israël aan te vallen. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz heeft gezegd dat het land niet uit is op oorlog.

'U verkeert in gevaar'

Het leger stuurde een Arabischtalige boodschap aan de inwoners van Zuid-Libanon. "Wij houden de voorbereidingen van Hezbollah in de gaten om grootschalige aanvallen uit te voeren op Israëlisch grondgebied in de buurt van uw huizen. U verkeert in gevaar. Wij vallen Hezbollah-dreigingen aan en elimineren deze."

Alle inwoners van Libanon die in de buurt wonen van gebieden waar Hezbollah actief is, werden opgeroepen zo snel mogelijk te vertrekken.

Israëliërs bij grens met Libanon bang voor escalatie: 'Oorlog lost niks op'

Volgens Nagtzaam ligt verdere escalatie op de loer. "Nu zijn de aanvallen nog gericht op militaire doelen, maar als er één raket wel een burgerdoel in Tel Aviv of Beiroet raakt, kan het zomaar echt uit de hand lopen."

Onderhandelingen

Intussen verlopen de onderhandelingen tussen Israël en Hamas nog altijd stroef. Iran heeft aangegeven dat er een vredesakkoord moet komen, anders dreigt dit land zich actief mengen in de strijd. 

Onder meer de VS en de Europese Unie proberen te voorkomen dat dat uitmondt in een grootschaligere oorlog. Het Witte Huis zegt de situatie in de gaten te houden.

Hamas en Israël ver verwijderd van vrede: beschuldigende vinger over en weer
Lees ook

Hamas en Israël ver verwijderd van vrede: beschuldigende vinger over en weer

Lees meer over
Israëlisch-Palestijns conflictHezbollahIsraël