Lange levertijden, slechte kwaliteit en dure retouren: let op voor dropshipping

Veel consumenten klagen over bestellingen die zij - vaak onbewust - hebben gedaan bij zogenoemde dropshippers. Deze webwinkels hebben geen eigen voorraad maar leveren producten rechtstreeks vanuit de leverancier, vaak in Azië. Het mag, maar het levert wel vaak problemen op en deze webwinkels houden zich niet altijd aan de consumentenregels. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
"Ik zag een mooie advertentie op Facebook voorbijkomen van een stierenkop. Leuk voor onder mijn glazen overkapping," vertelt Isère L'Hoést. Bij de advertentie stond dat het om een handgemaakt product ging 'van specifiek gekweekte twijgjes'.
Vervolgens duurde het lang voordat ze haar pakketje ontving, dus ze begon zich zorgen te maken. L'Hoést: "Toen ik het pakketje uiteindelijk ontving was het veel kleiner dan de afmetingen die bij de advertentie stonden. Toen ik het opende moest ik heel hard lachen, want er was geen takje te bekennen. De stierenkop was helemaal van plastic. Heel lelijk."

Ze wilde de stierenkop, die haar 45 euro had gekost, retourneren, maar de site bleek niet meer te bestaan. Ze vond wel een Facebookpagina van het bedrijf, maar kreeg geen reactie op haar berichten. "Pas toen ik onder verschillende van hun advertenties negatieve reacties achterliet, kreeg ik bericht: retour zenden moest naar China en dat zou veel geld kosten, dus ik mocht ook het geld terug als ik een positieve recensie zou schrijven." Dat wilde L'Hoést niet, na veel berichten heen en weer kreeg ze een deel van het bedrag terug.
L'Hoést: "Ik ben doelbewust opgelicht en vervolgens ook nog gechanteerd om een positieve reactie te geven." Inmiddels kan ze wel lachen om het verhaal: de plastic stierenkop heeft ze een plekje in haar tuin gegeven.
Niet volgens de regels
Isère L'Hoést is niet de enige die problemen heeft gehad met een dropshipper. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat heel veel van deze webwinkels zich niet aan consumentenregels houden.
Gerard Spierenburg legt uit: "We krijgen regelmatig klachten over dit soort webwinkels, ook wel dropshippers genoemd. Daarom hebben we nu 100 van dit soort sites onderzocht om te kijken wat er precies mis gaat."
Wat is dropshipping?
Dropshippers zijn webwinkels zonder eigen voorraad: als je bij hen iets bestelt, wordt het rechtstreeks vanuit de leverancier naar je verzonden. Dit zijn vaak leverancier uit Azië, waardoor er lange levertijden zijn.
Voor veel klanten is vaak niet duidelijk dat de producten van een andere leverancier komen. Ook zijn er geregeld problemen met lange levertijden en hoge retourkosten, waar consumenten niet goed over geïnformeerd worden.
Dropshipping is niet illegaal, maar deze verkopers horen zich wel aan de Nederlandse consumentenwetten te houden.
Webwinkels zijn verplicht om te melden van welke leverancier en uit welk land een product komt. Maar dat bleek geen enkele onderzochte webwinkel te doen. Ook is vaak niet duidelijk aangegeven dat een retour naar China moet, op eigen kosten.
Het is ook verplicht om een e-mailadres, telefoonnummer en Kamer-van-Koophandel-nummer op de website te vermelden. Maar op veel sites ontbraken die laatste twee.
Moeilijk te herkennen
Het is voor veel consumenten moeilijk te herkennen of je met een dropshipper te maken hebt. De Consumentenbond testte dat bij 500 panelleden. Zij kregen vijf webshops te zien en moesten daar de drie dropshippers uithalen. Slechts drie panelleden lukte dat.
Ook Hans Stiemsma kwam er pas achter dat hij bij een dropshipper had besteld toen hij een slecht product geleverd kreeg: "Ik kreeg een advertentie voor een mooie hoed, model Panama. Het zou opgevouwen geleverd worden, maar er was een filmpje bij waarin je zag dat het mooi uitdeukte. Maar toen ik een klein plastic pakketje ontving was ik al bang voor wat er in zou zitten."

De hoed bleek een heel ander model te zijn dan op de foto's. Stiemsma wilde de hoed daarom graag retourneren, maar dat zou 20 euro kosten omdat het pakje terug naar China moest. Terwijl de hoed zelf 29 euro had gekost.
Stiemsma heeft tegen de webwinkel gezegd dat hij hier niet mee akkoord ging, maar heeft daarna niets meer gehoord: "Ik voel me bijzonder genaaid. Het bedrijf blijkt achteraf ook niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en er staat geen adres op de site."
Zo trap je er niet in
Iets bestellen via een dropshipper hoeft niet per se een probleem te zijn, maar om te voorkomen dat je voor verrassingen en mogelijke problemen komt te staan geeft de Consumentenbond een aantal tips:
- Lange levertijden. Let op, want vaak staat er wel 'vandaag besteld = morgen verzonden';
- Gratis bezorging, waarbij de verkoper je graag laat geloven dat je 'alleen vandaag' geen bezorgkosten hoeft te betalen;
- Geen (werkend) telefoonnummer;
- Niet altijd een (geldig) Kamer van Koophandel-nummer;
- Geen webwinkel-keurmerk, zoals Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk;
- Niet altijd een vestigings- of bezoekadres;
- Een forse (zogenaamde) korting op veel van de producten;
- Geen retouradres, je moet mailen als je wilt retourneren. Als er een retouradres op de site staat, is het vaak een adres in Azië en is het verstopt in de algemene voorwaarden;
- Geen informatie over de hoogte van de retourkosten. Er staat alleen dat je de kosten voor terugsturen zelf moet betalen;
- Slechte reviews op Trustpilot, maar op de eigen website staan alleen goede reviews;
- De website is deels in het Engels, of de teksten zijn slecht vertaald;
- Vaak verkoopt de dropshipper kleding of allerlei gadgets.