Wateroverlast

Noodweer alleen in oosten en zuidoosten Nederland? 'Daar vochtig en erg warm'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Persbureau MeterNoodweer alleen in oosten en zuidoosten Nederland? 'Daar vochtig en erg warm'
RTL

Gevaarlijke situaties op de weg, bomen op het spoor, maar ook waterskiënd door ondergelopen straten. Het ging gisteravond weer flink los in het zuidoosten en oosten van het land. Zware regenval zorgde hier, zoals wel vaker, voor veel wateroverlast. Het lijkt haast wel alsof deze regio altijd de dupe is als er buien over ons land trekken. Maar klopt dat wel?

Dat de temperaturen in het zuiden en het oosten het verst oplopen speelt een grote rol in de hoeveelheid regen die hier vervolgens neerkomt. "Buien houden van vocht en warmte en de temperaturen zijn in het zuiden en oosten het hoogst. Zo was het gisteren op de plekken waar veel regen viel ruim 30 graden, terwijl het in het westen zo'n 24 à 25 graden was", vertelt meteoroloog Marjon de Hond van Buienradar.

Rampenplan

Op verschillende plekken in het oosten van Brabant, in Limburg en in Overijssel liepen straten onder water. In het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem werd een rampenplan afgekondigd, nadat het water het ziekenhuis in was gestroomd. De ingang van de spoedeisende hulp werd met zandzakken afgezet. 

Een auto rijdt door een ondergelopen tunnel in Eindhoven.© SQ Vision
Een auto rijdt door een ondergelopen tunnel in Eindhoven.

De afgelopen tijd komt er vaker bericht uit deze regio's van zware regenval en de overlast die hiermee gepaard gaat, maar volgens De Hond is het toch niet zo dat deze regio's altijd aan het kortste eind trekken. 

Najaar buien in westen

"In het najaar zul je zien dat er vaker buien in het westen vallen, omdat het zeewater dan nog warm is", vertelt De Hond.

"Wel zijn dit meestal minder heftige buien dan die nu in het oosten en zuidoosten vallen, omdat de luchttemperatuur in het najaar niet zo hoog oploopt als in de zomer."

De brandweer aan het werk bij de spoedeisende hulp in Doetinchem.© Roland Heitink
De brandweer aan het werk bij de spoedeisende hulp in Doetinchem.

Volgens De Hond is het ontstaan en het vallen van zware buien in het oosten en het zuiden ieder jaar wel de trend rond deze tijd van het jaar, al is te zien dat de buien de laatste jaren heftiger worden. RTL Nieuws schreef eerder over het toenemen van zware buien als gevolg van klimaatverandering. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Nog even volhouden dus voor het oosten, tot de warme lucht en de vochtigheid afnemen. Gelukkig zorgde de regen niet alleen maar voor ellende. 

In een video gedeeld op Dumpert was te zien hoe een jongen in Kilder, een plaatsje bij Doetinchem, door een ondergelopen straat waterskiede

In het oosten van het land was veel wateroverlast na hevige regen- en onweersbuien.
Lees meer over
RegenWateroverlast