Niet voor het eerst

Roemenië zoekt naar resten Russische drone na luchtruimschending

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPRoemenië zoekt naar resten Russische drone na luchtruimschending
RTL

Een Russische aanvalsdrone is afgelopen nacht door het luchtruim van Roemenië gevlogen op weg naar Oekraïne, meldt het Roemeense ministerie van Defensie. Volgens de Oekraïense luchtmacht ging het niet om één, maar om meerdere drones.

Het Roemeense ministerie houdt rekening met de mogelijkheid dat een drone is neergekomen in een onbewoond gebied nabij het dorpje Periprava, vlak bij de grens met Oekraïne. Daar is een zoekactie aan de gang naar resten van een drone.

Angstaanjagende drakendrone nieuwste wapen Oekraïne: 'Soldaten moeten wel vluchten'
Lees ook

Angstaanjagende drakendrone nieuwste wapen Oekraïne: 'Soldaten moeten wel vluchten'

Gevechtsvliegtuigen van de Roemeense luchtmacht stegen 's nachts op om de situatie te monitoren en inwoners van het grensgebied kregen via hun telefoon een waarschuwing.

Roemenië heeft Rusland opgeroepen op te houden met de 'herhaaldelijke schendingen van het luchtruim' omdat die volgens het land kunnen leiden tot een escalatie van de veiligheidssituatie in de regio.

Incident in maart

Het is niet de eerste keer dat Russische drones het Roemeense luchtruim schenden. In maart werden stukjes van een drone gevonden bij de rivier de Donau aan de grens met Oekraïne. Ook eind vorig jaar crashte een Russische drone in het land.

Oekraïne en Roemenië delen een grens van meer dan 600 kilometer. De luchtruimschendingen vinden meestal plaats bij het zuidelijke deel van de grens, bij de monding van de Donau.

Steeds meer Oekraïense vrouwen sluiten zich aan bij vrijwillige mobiele eenheden die Russische drones neerschieten.
Lees meer over
DronesOorlog in OekraïneRoemeniëRusland