Vernietigend rapport Britse gezondheidszorg: duizenden doden door te lange wachtlijsten
Het Britse zorgstelsel wordt op handen gedragen door de Britten: gratis zorg voor iedereen is het ideaal. Maar de National Health Service (NHS) kraakt in haar voegen. Vandaag publiceerde de Britse regering een vernietigend rapport over de stand van zaken in de Britse zorg.
Lange wachtlijsten leiden tot meer dan tienduizend sterfgevallen per jaar, concludeert het onafhankelijke rapport in opdracht van de kersverse Labour-regering. Eind deze maand loopt de teller van wachtende patiënten voor standaardoperaties op tot 7,62 miljoen. En wachttijden op de eerstehulpafdeling van ziekenhuizen lopen op tot twaalf uur.
"U heeft het volste recht om boos te zijn over de staat van onze gezondheidszorg", zei de Britse premier Starmer. Tijdens een persconferentie na de publicatie van het rapport luidde hij de noodklok: "Mensen in de samenleving zijn zieker dan voorheen." 2,8 miljoen Britten in de werkende leeftijd zijn inactief op de arbeidsmarkt. Volgens Starmer moet het Britse zorgstelsel 'hervormd worden, of anders om zeep worden geholpen'. De premier wijst hierbij met de beschuldigende vinger naar de regeringsperiode van de Conservatieve partij, die het sinds 2010 voor het zeggen had.
Problemen werden alleen maar erger
In de afgelopen tientallen jaren is te weinig geïnvesteerd in het Britse zorgstelsel. Dit leidde onder andere tot personeelstekorten en verouderde apparatuur in ziekenhuizen. Strenge bezuinigingen na de economische crisis van 2008 en de coronapandemie verergerde de problemen in de zorg.
Terwijl de kwaliteit van de gezondheidszorg verslechtert, stijgt de onvrede onder de Britten over de situatie in ziekenhuizen naar recordhoogte. Al jaren staan de Britse media bol van alarmerende verhalen van patiënten. Zoals dat van de 39-jarige Inga Rublite, die bewusteloos onder haar jas werd gevonden in de wachtruimte van een ziekenhuis in Nottingham. Ze overleed een paar dagen later aan een hersenbloeding.
Ook RTL Nieuws sprak patiënten, onder wie Freya Latham uit Liverpool, die jarenlang op een wachtlijst stond voor een heupoperatie:
Na de verkiezingsoverwinning van zijn Labour-partij in juli gaf premier Keir Starmer zijn minister van Volksgezondheid direct de opdracht onderzoek te doen naar de NHS. Het Britse zorgsysteem was één van de belangrijkste thema's tijdens de verkiezingscampagne.
De partij is van plan de komende maanden een tienjarenplan uit de doeken te doen om het gekoesterde Britse zorgsysteem weer 'gezond te maken'.
Verbod op snoepreclame
Labour is van plan dit voor elkaar te krijgen door digitalisering door te voeren en wil dat de druk op ziekenhuizen wordt ontlast door huisartsen en apotheken. Ook zegt Labour ziektes liever te willen voorkomen dan te genezen. Zo beloofde de partij in hun verkiezingsmanifest reclames voor snoep op televisie vóór negen uur 's avonds te verbieden.