Kamala Harris leidt in peilingen na debat tegen Donald Trump

Na het presidentsdebat van afgelopen dinsdag heeft Kamala Harris in de peilingen een streepje voor op haar rivaal Donald Trump. Veel Amerikanen vinden dat de huidige vicepresident het debat heeft gewonnen, maar er kan nog veel veranderen voordat Amerika op 5 november naar de stembus gaat.
"Het debat heeft geleid tot stijgende peilingen voor Harris", zegt correspondent Erik Mouthaan. "Ze ligt niet mijlenver voor op Trump, maar in dit diep verdeelde land gaan we dat waarschijnlijk ook niet zien. Er worden geen presidenten meer verkozen met 60 procent van de stemmen."
In de peilingen leidt Kamala Harris nu gemiddeld met 1,7 procent van de stemmen ten opzichte van Donald Trump. Dat percentage is de afgelopen dagen iets hoger geworden dan het was: op 10 september, de dag van het debat, stond Harris 1,1 procent voor op Trump. Ze staat nu gemiddeld op 49 procent van de stemmen, terwijl Trump op 47,3 procent staat.
Peilingen
RTL Nieuws kijkt naar het gemiddelde van verschillende peilingen, om een zo nauwkeurig mogelijk beeld te krijgen van hoe de kandidaten ervoor staan. Toch is het goed mogelijk dat de uiteindelijke verkiezingsuitslag nog afwijkt van wat de peilingen zeggen.
"Trump wordt altijd onderschat in de peilingen", legt Mouthaan uit. "Dat hebben we in 2016 bijvoorbeeld gezien. Toen kreeg Trump veel stemmen van mensen die normaal niet gingen stemmen." Ook in 2020 zaten de peilingen er naast, vertelt Mouthaan. "In 2020 leek Biden op een gigantische overwinning af te steven, en toen was veel krapper dan de peilingen hadden voorspeld."
"Als een kandidaat tegen de 50 procent aan gaat zitten, dan heeft diegene zoveel stemmen dat het moeilijk is om nog verslagen te worden", vertelt Mouthaan. "Dat gezegd hebbende: de twee kandidaten liggen nog steeds maar heel weinig uit elkaar. Ze zitten nog steeds binnen de foutmarge. Het is nek-aan-nek, maar Harris blijft stijgen in de peilingen."
In de Verenigde Staten wint niet altijd degene die landelijk de meeste stemmen haalt. In de onderstaande video legt Erik Mouthaan uit hoe de verkiezingen werken, en waarom de kandidaat met de meeste stemmen niet altijd wint.
Er zijn nu zeven zogeheten 'swing states' in de verkiezingen: staten waar de twee presidentskandidaten heel dicht bij elkaar liggen, en waar het helemaal geen uitgemaakte zaak is wie er wint. Het gaat om de volgende staten: Arizona, Georgia, Michigan, North Carolina, Nevada, Pennsylvania en Wisconsin.
In vier van de swing states heeft Harris momenteel een hele kleine voorsprong, en in de andere drie staat Trump nipt aan kop. Het gaat om minimale verschillen, en er kan voor 5 november nog veel veranderen.
Trump en Harris zullen de komende tijd vaak in de swing states zijn, omdat ze kiezers in die staten moeten overtuigen om het presidentschap te winnen. "Deze zeven staten zijn doorslaggevend. Daarom kijkt iedereen naar wat er in de swing states gebeurt", zegt Mouthaan.
De presidentskandidaten proberen kiezers in die staten op hun eigen manieren voor zich te winnen. Tijdens een bezoek aan North Carolina benadrukte Harris afgelopen week dat een deel van de Republikeinen bereid is om op haar te stemmen. Trump bracht een bezoek aan Arizona, waar hij nieuwe belastingvoordelen beloofde aan mensen die in de dienstensector werken. Ook sprak hij over immigratie, een groot verkiezingsthema.
Vervroegd stemmen
Officieel zijn de verkiezingen pas op 5 november, maar in de praktijk stemmen veel Amerikanen al eerder. "Komende week begint het vroeg stemmen, dat is in Amerika een traditie. In 2020 zijn 40 procent van de stemmen vroeg uitgebracht, maar dat was natuurlijk ook het jaar van de coronapandemie. Veel mensen wilden liever niet in de rij staan voor het stembureau. Ik ben benieuwd hoe het deze keer gaat."
Aangezien een groot deel van de kiezers al ruim voor de verkiezingsdag hun stem uitbrengt, is elke dag voor de kandidaten belangrijk. "Daarom was het debat ook zo belangrijk, dat is door 67 miljoen mensen bekeken", legt Mouthaan uit.
Een volgend debat lijkt er voorlopig niet in te zitten, want Donald Trump heeft aangegeven dat hij dat niet wil. "Maar we hebben in het verleden ook gezien dat Trump van mening kan veranderen", zegt Mouthaan. "Als Harris blijft stijgen in de peilingen, dan zal Trump iets moeten veranderen."