Uit begroting onderwijs blijkt

Scholen krijgen 60 miljoen om btw-verhoging te compenseren

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPScholen krijgen 60 miljoen om btw-verhoging te compenseren
RTL

Basisscholen, scholen in het voortgezet onderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs kunnen rekenen op 60 miljoen euro compensatie voor de hogere btw op schoolboeken die volgend jaar ingaat. Dat zal het kabinet morgen op Prinsjesdag bekendmaken, melden ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Die 60 miljoen is precies het bedrag dat de btw-verhoging de scholen kost. Al sinds 2009 betalen niet de ouders van de leerlingen maar de scholen het lesmateriaal voor leerlingen tot 18 jaar. Daarom zouden de scholen getroffen worden door de btw-verhoging. 

VVD-minister Marielle Paul van het ministerie van Onderwijs heeft zich, volgens betrokkenen, in de ministerraad verzet tegen deze kostenverhoging voor het onderwijs. 

Extra kosten

Maar omdat de Belastingdienst een wet nodig heeft waarin precies staat wat schoolboeken zijn voordat ze kunnen worden ontzien bij de voorgenomen btw-verhoging, is besloten een compensatieregeling op te tuigen. Paul geeft de scholen precies de extra kosten terug die ze zullen gaan maken.

In het vorige week gepresenteerde regeerprogramma van het kabinet stond al dat de scholen op compensatie konden rekenen. Maar een bedrag stond er niet in. Dat staat dus wel in de begroting die morgen openbaar wordt.

Veel zorgen om geplande btw-verhoging boeken, sporten en vakantie
Lees ook

Veel zorgen om geplande btw-verhoging boeken, sporten en vakantie

Eerder waarschuwden de belangenbehartigers van het onderwijs al voor de negatieve gevolgen van de btw-verhoging. Volgens organisaties als de PO-raad en VO-raad dat de btw-verhoging slecht zou zijn voor de onderwijskwaliteit.  

"Door stijgende prijzen moeten scholen inbinden op hun budget voor leermiddelen. In de praktijk krijgen docenten nog minder vaak de gewenste leermiddelen, of leermiddelen van mindere kwaliteit", aldus de onderwijslobby.

Nu de btw-verhoging zal worden gecompenseerd lijkt dat gevaar dus geweken.

Tabaksaccijns

Uit de begroting blijkt dat de opbrengst van de tabaksaccijns dit jaar tegenvalt. Ondanks de stevige verhoging van die accijns eerder dit jaar valt de opbrengst 400 miljoen tegen. 

Eerder meldde RTL Nieuws al dat de opbrengst van de accijns tegen zou vallen. Veel rokers kopen hun tabakswaren inmiddels in het buitenland. Of ze kopen illegale naar ons land gesmokkelde rookwaar. 

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS