Geen woord over de wolf

Uitgelekt document staatssecretaris Rummenie: 'Pulsvisserij terugbrengen is prioriteit, geen plek voor snippernatuur'

Door Agnes de Goede en Pieter Munnik··Aangepast:
© ANPUitgelekt document staatssecretaris Rummenie: 'Pulsvisserij terugbrengen is prioriteit, geen plek voor snippernatuur'
RTL

Het terugbrengen van de pulsvisserij is de belangrijkste prioriteit van staatssecretaris Jean Rummenie (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid, Natuur). Dat blijkt uit een uitgelekt stuk in handen van RTL Nieuws ter voorbereiding van het regeerprogramma.

Ook wil de BBB'er opnieuw gaan kijken naar de meest kwetsbare natuurgebieden. "Er is geen plek meer voor snippernatuur." Opvallend: in het stuk staat geen woord over de aanpak van de wolf. 

Pulsvissen is een methode waarbij vissen met stroomstootjes worden opgeschrikt en het net in worden gedreven. In 2021 werd het in de Europese Unie verboden, een schok voor de kleine honderd overgebleven Nederlandse pulsvissers. Het nieuwe kabinet wil de Nederlandse visserij weer in ere herstellen en zich hard gaan maken in Europa om het pulsvissen weer mogelijk te maken. 

Pulsvisserij blijft verboden, Europees Hof veegt Nederlandse bezwaren van tafel
Lees ook

Pulsvisserij blijft verboden, Europees Hof veegt Nederlandse bezwaren van tafel

"Het weer mogelijk maken van pulsvisserij moet dit regeerakkoord gaan lukken", schrijven ambtenaren van het ministerie in het document. De staatssecretaris gaat 'zich vol inzetten' voor de pulstechniek. Hoe hij zijn ambitie voor elkaar wil krijgen, wordt uit het stuk niet duidelijk, maar zeker is dat onderhandelen in Brussel noodzakelijk is. "Visserij heeft mijn hoogste prioriteit, want die hebben de afgelopen jaren in de hoek van de klappen gezeten. Ik wil die trend ombuigen. En pulsvisserij mogelijk maken."

50 miljoen voor garnalenvissers

Ook zet de BBB-bewindspersoon in op een vrijwillige uitkoopregeling voor de garnalenvisserij. Er zijn nu te veel garnalenvissers en daarom komt er een vrijwillige saneringsregeling. Er is 50 miljoen euro beschikbaar, blijkt uit de stukken: 'Dankzij die aanpak kunnen we de vissers die doorgaan straks helpen om te innoveren'

Verder wil de BBB-staatssecretaris aan de slag met de Natura 2000-gebieden. Dat zijn kwetsbare natuurgebieden die in Europa zijn aangemerkt als belangrijk voor de diversiteit van planten en dieren.

Geen plek voor snippernatuur

Herwaardering van deze gebieden is zijn andere prioriteit. Voor Rummenie geldt: 'Voor onze natuurgebieden wil ik de bakens verzetten. Ik ga werken aan robuuste natuur, die tegen een stootje kan. Er is geen plek meer voor snippernatuur.' 

De staatssecretaris lijkt in plaats daarvan te  kiezen voor een kleiner aantal gebieden, tot ergernis van natuurorganisaties, die eerder kritiek uitten op vergelijkbare voorstellen. De natuurgebieden die overeind blijven, moeten volgens het ministerie via een nieuwe methode worden vastgesteld, die uniform is. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar stikstof, maar ook naar andere factoren, zoals droogte, verzilting en klimaat. Het beëindigen van 'snippernatuur' stond ook al in het hoofdlijnenakkoord.