Hoort stervoetballer Lamine Yamal bij Spanje of Marokko? Discussie totaal geëscaleerd
Heftig oplopende emoties over de vraag of de 17-jarige stervoetballer Lamine Yamal bij het nationale elftal van Spanje hoort of bij dat van Marokko. Het begon zo uit de hand te lopen, dat Lamine's oma op de Spaanse tv is verschenen om te verklaren dat haar kleinzoon bij Spanje hoort en dat mensen erover op moeten houden.
De discussie speelt al veel langer, weet Juan Carlos Serrano, eigenaar van de koffiebar waar Lamine dagelijks kwam, voor hij bij FC Barcelona profvoetballer werd. Aan de telefoon, vanuit de Barcelonese voorstad Mataró waar Lamine en zijn familie vandaan komen, vertelt Serrano: "Er werd over gesproken vanaf de dag dat hij debuteerde in het eerste van Barcelona en iedereen zag dat hij een extreem talentvolle speler is. Maar de discussie was nooit eerder zo heftig als nu.’"
Drie nationaliteiten
Dit is er aan de hand. Lamine Yamal werd geboren op 13 juli 2007 in Esplugues de Llobregat, een voorstad van Barcelona. Omdat zijn vader in Marokko werd geboren, heeft Lamine naast de Spaanse, ook de Marokkaanse nationaliteit. Hij heeft ook nog een derde paspoort, dat van Equatoriaal-Guinea, omdat zijn moeder daar vandaan komt. Elk van de drie landen wilde maar wat graag dat Yamal ervoor zou kiezen in hun nationale elftal te spelen.
Dat Equatoriaal-Guinea - nummer 94 op de Fifa wereldranglijst - het niet werd, snapte bijna iedereen. Marokko is dertiende op de Fifa-lijst. Marokkaanse voetbalfans zagen grote kansen om met Yamal in het nationale elftal omhoog te schieten naar de wereldtop, maar Yamal koos voor Spanje, nummer 3 op de wereldranglijst. Als motivatie gaf hij dat hij vindt dat hij alles wat hij tot nu toe bereikte te danken heeft aan Spanje en Spanjaarden.
Loyaliteit als motief steekpartij
Sinds Lamine Yamal in juli op het EK Voetal een doelpunt maakte dat volgens kenners zijn buitengewone talent bewijst, wordt van alle kanten aan de 17-jarige speler getrokken. Voetbalclub Paris Saint Germain bood 250 miljoen euro voor hem. In de Marokkaanse gemeenschap laaide de discussie op over bij welk nationaal team Yamal hoort.
Bijna zes weken geleden werd Lamine's vader neergestoken, vlakbij zijn woning in Mataró. Er eraan vooraf ging een ruzie met een groepje van drie mannen. Familieleden meldden vorige week aan Spaanse media dat de ruzie ging over Lamine’s keuze voor het Spaanse elftal.
Als tegenreactie, dook op sociale media een filmpje op, waarin Lamine's oma, Fatima, zegt dat haar kleinzoon op Marokkaans grondgebied werd geboren en dat zij het zeker weet omdat ze de geboorteaangifte heeft gedaan. Onbekend is of het filmpje echt is.
Oma Fatima werd doelwit van bedreigingen. Ze zegt dat ze zelfs met de dood is bedreigd. Ze besloot een verklaring te geven op de Spaanse tv. Op een bankje in de wijk waar Lamine opgroeide zegt ze: "Hij behoort niet aan Marokko toe. Lamine is in Spanje geboren, ging hier naar school, hij is geen kind van Marokko."
Onderzoek en persoonsbewaking
Of ruzie over Yamals keuze voor Spanje inderdaad het motief was voor de steekpartij, moet nog blijken. Het is een scenario dat door de politie wordt onderzocht. FC Barcelona heeft Yamal persoonsbeveiliging gegeven, maar wil niet zeggen waarom. Vader Mounir is sinds de steekpartij niet meer in Mataró gezien. Hij herstelt van drie steekwonden - één in de borst en twee in de buik - naar verluid in Barcelona.
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.