Angst voor totale oorlog tussen Israël en Hezbollah groeit door steeds zwaardere aanvallen
Het conflict tussen Israël en Hezbollah escaleert steeds een stukje verder. Het Israëlische leger zegt dat er geen 'directe plannen' zijn voor een militaire grondoperatie in Libanon. Maar tegelijkertijd zegt het leger óók dat het 'alles doet wat nodig is' om hun doel te bereiken.
"Het is natuurlijk met opzet dat Israël daar zo onduidelijk over is", zegt defensiespecialist Peter Wijninga van het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS). "Ze willen Hezbollah in het ongewisse laten. En daarmee dus ook de rest van de wereld."
Israël heeft als doel gesteld dat het noorden van Israël weer veilig moet zijn voor de inwoners van die regio. Zij zijn in het afgelopen jaar gevlucht en geëvacueerd vanwege de beschietingen door Hezbollah. "Er is druk ontstaan binnen Israël, omdat het al zo lang duurt. Tienduizenden mensen willen graag terug naar huis."
Grondoffensief
Sinds vorige week honderden piepers en portofoons van Hezbollah explodeerden, namen de aanvallen over een weer alleen maar verder toe. En daarmee ook de angst voor nóg een grootschalig conflict in het Midden-Oosten.
Het helemaal uitsluiten kan niet, volgens Wijninga: "Maar als je de feiten bekijkt, dan kan Israël zich zo'n grondinval op dit moment eigenlijk niet veroorloven." Dat heeft volgens hem een politieke én een militaire reden.
Zo zijn de Israëlische troepen op het moment gewoon nog op een andere plek nodig. "Zolang er oorlog is in Gaza, kan Israël daar niet zomaar troepen afbouwen." Israël heeft deze week dan ook geen extra troepen naar de grens met Libanon gestuurd, volgens Wijninga.
Andere koek
Voor Israël is een confrontatie met Hezbollah bovendien andere koek dan oorlog met Hamas, legt Midden-Oostenverslaggever Pepijn Nagtzaam uit: "Hezbollah is een stuk beter getraind en veel groter dan Hamas. En dan is Zuid-Libanon ook nog eens de thuisbasis van de groep."
Maar ook op politiek gebied zou Israël zich met een grote grondinval op glad ijs begeven: "De Amerikanen willen het niet", zegt Wijninga. De belangrijkste bondgenoot van Israël probeert juist verdere escalatie te voorkomen. "De VS zou dan de levering van wapens kunnen stilzetten, en zeggen: zoek het maar uit." En ook de banden met buurlanden Egypte en Jordanië zou Israël ermee op de proef stellen.
Niet uit te sluiten
De defensiespecialist acht het dus niet waarschijnlijk op korte termijn. "Maar je weet het nooit met de regering van Netanyahu."
Ook Nagtzaam benoemt dat de spanningen nog verder kunnen oplopen: "We zien de afgelopen weken en maanden al een stijgende lijn in intensiteit en hoeveelheid beschietingen. En dit ís al gigantische escalatie. Duizenden Libanezen kregen vanmorgen opeens een telefonisch bericht dat ze moesten evacueren."
Zo'n waarschuwing is nieuw voor Libanon. In Gaza zagen we het al vaker, zegt Wijninga: "Israël is het verplicht volgens het humanitair oorlogsrecht. Daar voldoen ze dus aan. Tegelijkertijd zit Hezbollah wel overal in Libanon, en is het maar de vraag waar de bevolking dan heen moet."
Nagtzaam: "Het is waarschuwen, maar ook angst aanjagen bij burgers: psychologische terreur. Daarmee hopen ze ook dat in Libanon de onvrede over Hezbollah wordt aangewakkerd onder de burgers."
"Hezbollah en Israël proberen elkaar nu al bijna een jaar te overtuigen niet bang te zijn voor elkaar, maar ondertussen doet geen van beide een stap terug", zegt hij. "Het is een soort moeras waar we steeds dieper in worden gezogen."