President claimt overwinning

Kiescommissie: kleine meerderheid Moldaviërs ziet toetreding tot EU zitten

Door RTL Nieuws/ANP··Aangepast:
© ANPKiescommissie: kleine meerderheid Moldaviërs ziet toetreding tot EU zitten
RTL

Een kleine meerderheid van de Moldaviërs zou graag zien dat het land toetreedt tot de Europese Unie. Volgens de kiescommissie blijkt na het tellen van 99,77 procent van de stemmen dat 50,46 procent van de kiezers voor is. In eerdere voorlopige uitslagen van het referendum leken de tegenstanders in de meerderheid te zijn. Rusland klaagt intussen dat de verkiezingen 'niet vrij' waren.

De pro-Europese president van Moldavië, Maia Sandu, heeft verklaard dat ze 'met recht maar na een ongelijke strijd' de eerste ronde van de presidentsverkiezingen heeft gewonnen, net als het gelijktijdige referendum over lidmaatschap van de Europese Unie.

Moldaviërs konden gisteren stemmen in presidentsverkiezingen en een referendum over de Europese Unie. Eerdere voorlopige uitslagen lieten een ander beeld zien. Toen 92 procent van de stemmen waren geteld, zou 52 procent van de Moldaviërs 'nee' hebben gestemd in het referendum over hun EU-aspiraties. De stemmen van de grotendeels pro-EU-diaspora, de Moldaviërs die in andere Europese landen wonen, moesten toen nog worden geteld. Nu laat de uitslag van het referendum volgens de kiescommissie toch zien dat een kleine meerderheid voor toetreding tot de EU is. 

Omgekocht door Rusland

Een groot deel van de nee-stemmers zou volgens de regering van president Maia Sandu zijn omgekocht door benden die door Rusland gefinancierd worden. Sandu zei gisteravond dat groeperingen die 'samenwerken met een buitenlandse partij' het verkiezingsproces hebben verstoord. Ze beschuldigt Rusland al langer van inmenging in het democratische proces in Moldavië. De president gaf aan daar verder op in te gaan als de officiële uitslag van de verkiezingen is vastgesteld.  

"Het is duidelijk dat Rusland de verkiezingen wilde beïnvloeden, maar het is niet duidelijk in hoeverre dat is gelukt", zegt RTL Nieuws-redacteur Chris Colijn vanuit Moldavië. "Het is namelijk heel moeilijk om te controleren hoeveel mensen er precies zijn omgekocht, want dat gaat vooral via Russische banken en contante betalingen."

Volgens Colijn is het verband tussen omkoping en stemgedrag niet te controleren. "Als je honderd euro hebt gekregen om 'nee' te stemmen, is er geen waterdichte manier om te controleren of je dat ook echt hebt gedaan."

Inmenging tijdens verkiezingen en referendum Moldavië: 'Fraude van ongekende omvang'
Lees ook

Inmenging tijdens verkiezingen en referendum Moldavië: 'Fraude van ongekende omvang'

De verkiezingen en het referendum van gisteren zijn volgens Sandu 'een eerste slag geweest in de moeilijke strijd die de toekomst van het land bepaalt'. Sandu behaalde rond de 40 procent van de stemmen en hierdoor is een tweede ronde nodig die 3 november wordt gehouden. Dan neemt ze het op tegen de pro-Russische Alexandr Stoianoglo. Hij werd tweede met 27 procent van de stemmen.

(Geen) vrije verkiezingen

Het Kremlin heeft inmiddels ook op de uitslag gereageerd, volgens Rusland zijn er onverklaarbare stijgingen geweest van het aantal stemmen voor presidentskandidaat Maia Sandu en van het aantal stemmen voor toetreding tot de Europese Unie. Bovendien is volgens Rusland de oppositie belemmerd verkiezingscampagne te voeren en worden tegenstanders van de regering in Chisinau onderdrukt. Er zouden daarom geen vrije en eerlijke verkiezingen zijn geweest.

Ook wijst Rusland de beschuldigingen van president Maia Sandu over inmenging van de hand. Het Kremlin noemde de beschuldigingen ernstig en wil daar bewijzen voor zien.

"De overheid staat nu voor een moeilijke keuze: of ze accepteren de uitslag, terwijl ze zelf zeggen dat de verkiezingen oneerlijk zijn verlopen", zegt Chris Colijn. "Of ze zeggen: we moeten opnieuw gaan stemmen, want deze uitslag is niet geldig. In het eerste geval geven ze eigenlijk toe dat ze niks kunnen doen tegen Russische inmenging. In het tweede geval loopt de overheid risico op sociale onrust. Want de mensen die tegen Europa hebben gestemd, die komen dan misschien in opstand tegen de zittende regering."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
VerkiezingenMoldavië