Pro-Iraans account

Hack of lek? FBI onderzoekt hoe aanvalsplan Israël voor Iran op Telegram kon belanden

Door Chris Koenis··Aangepast:
© ANPHack of lek? FBI onderzoekt hoe aanvalsplan Israël voor Iran op Telegram kon belanden
RTL

Hoe kon zeer geheime informatie over de Israëlische voorbereidingen voor een wraakaanval op Iran terechtkomen op berichtendienst Telegram? De Amerikaanse veiligheidsdienst FBI doet onderzoek naar een onthulling die de Amerikaanse geheime dienst opnieuw in verlegenheid brengt.

Het gaat om twee inlichtingendocumenten die zijn geclassificeerd als 'zeer geheim'. Ze gaan sinds vrijdag rond in verschillende Telegramgroepen, waaronder het pro-Iraanse account Middle East Spectator. Dat ontkent de bron te zijn en schrijft in een verklaring de documenten via een 'anonieme DM' (privébericht) te hebben ontvangen.

Het ene document beschrijft recente oefeningen van de Israëlische luchtmacht. Volgens de Amerikaanse geheime dienst zijn die oefeningen bedoeld als voorbereiding voor een aanval op Iran. De titel is: 'Israël: Luchtmacht gaat door met voorbereidingen voor aanval op Iran'. Het andere document beschrijft hoe het Israëlische leger telkens zijn raketten en wapens verplaatst voor het geval Iran reageert.

Hack of lek

De grote vraag blijft hoe op Telegram terecht zijn gekomen: via een hack of een doelbewuste actie van misschien een klokkenluider? "De FBI onderzoekt het vermeende lekken van geheime documenten en werkt nauw samen met onze partners bij het ministerie van Defensie en de inlichtingendiensten", laat de FBI weten in een verklaring. 

John Kirby, woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, zei een dag eerder dat de Amerikaanse regering nog altijd niet weet of de onthulling een hack of een lek is. President Joe Biden houdt de uitkomst van het onderzoek 'nauwlettend in de gaten', voegde hij toe.

Spionagesatellieten

De twee documenten hebben beide een connectie met de National Geospatial-Intelligence Agency, meldt The New York Times.  Dat is de overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor het analyseren van beelden en informatie verzameld door Amerikaanse spionagesatellieten.
Israël maakt zich op voor vergelding in Iran: dit zijn de mogelijke doelwitten
Lees ook

Israël maakt zich op voor vergelding in Iran: dit zijn de mogelijke doelwitten

De document mochten volgens strikte afspraak alleen gedeeld worden onder de zogenoemde 'Five Eyes'-landen. Dat zijn de meest vertrouwde bondgenoten van de VS die inlichtingen delen (Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk). Als het klopt dat tactische plannen van Israël op straat zijn beland, dan is dat een 'ernstige veiligheidsschending', zei voormalig hooggeplaatst CIA-officier Mick Mulroy tegen nieuwszender CNN.
 
Het uitlekken is hoe dan opnieuw gênant voor de Amerikanen. Vorig jaar lekte ook al Amerikaanse staatsgeheimen uit via sociale media. Die tientallen overheidsdocumenten bevatten gevoelige informatie over onder meer China, het Midden-Oosten en de oorlog in Oekraïne. Ze kwamen terecht op gamechatsite Discord en online forum 4Chan. Het lek bleek de 21-jarige inlichtingenmedewerker Jack Teixeira. Hij werd veroordeeld tot 16 jaar celstraf.

Israël zweert wraak

Het is overigens geen geheim dat Israël werkt een vergeldingsaanval op Iran. Dit als reactie voor de grootschalige Iraanse raketaanval van 1 oktober. Iran vuurde toen zeker 180 raketten op Israëlische militaire doelen, naar eigen zeggen uit wraak voor de liquidatie van Hezbollahleider Hassan Nasrallah door Israël.
De schade van de Iraanse aanval bleef beperkt dankzij luchtafweer, met hulp van de Amerikanen. Het enige bekende dodelijk slachtoffer was een 38-jarige Palestijnse man op de Westelijke Jordaanoever die werd geraakt door de brokstukken van een onderschepte raket.
 
"Iran heeft vanavond een grote fout gemaakt - en zal daar voor boeten", was de eerste reactie van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. "Het regime in Iran begrijpt onze vastberadenheid om onszelf te verdedigen en onze vastberadenheid om wraak te nemen op onze vijanden niet. Maar ze zullen het begrijpen."
 
Sindsdien is de vraag: hoe hard gaat die reactie van Israël zijn? En gaat dat ervoor zorgen dat het conflict in het Midden-Oosten nog (veel) groter wordt? Zo is gesuggereerd dat Israël olie- en gasfaciliteiten of zelfs nucleaire faciliteiten in Iran zou willen vernietigen. President Biden liet weten dat Amerika een eventuele aanval op Iraanse nucleaire installaties niet steunt.
Lees meer over
Benjamin NetanyahuJoe BidenFBIOorlog tussen Hamas en IsraëlIsraëlisch-Palestijns conflictOverheidGeheime dienstSocial MediaIranIsraël