Compromis NSC en PVV over asiel: dit zijn de belangrijkste plannen
Geen asiel meer voor onbepaalde tijd, grenscontroles vanaf eind november en extra cellen voor uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen. Dat zijn enkele punten van het compromis van PVV en NSC over asiel. Het idee is dat het kabinet de asielcrisis gaat uitroepen, maar alle asielplannen wel door het parlement loodst. VVD en BBB moeten hier nog mee instemmen.
In het compromis besluit het kabinet wel tot het invoeren van een streng migratiebeleid, zoals afgesproken in het regeerprogramma, maar wordt wetgeving eerst zorgvuldig in het parlement behandeld. Er komt dus geen noodwet, zoals eerder was afgesproken. Een aderlating voor PVV-leider Geert Wilders. Wilders wilde namelijk altijd vasthouden aan die noodwet om snel, strenge asielmaatregelen door te voeren. "Ik hou er aan vast, ik heb geen ruggengraat van een banaan."
Dit zijn de belangrijkste punten, blijkt uit het stuk dat in handen is van RTL Nieuws:
- Delen van Syrië worden nog voor het einde van het jaar veilig verklaard. Mensen die uit die veilige verklaarde delen komen, kunnen worden teruggestuurd.
- Permanente verblijfsvergunningen worden afgeschaft. In plaats daarvan komen er alleen nog tijdelijke verblijfsvergunningen die verlengd worden.
- Geldigheid van verblijfsvergunning wordt teruggebracht tot drie jaar. Nu is dat nog vijf jaar.
- Eind november grenscontroles in Nederland ingevoerd op basis van artikel 25 van Schengengrenscode.
- Asielzoekers die elders asiel hebben aangevraagd, worden teruggestuurd.
- Er komen 50 tot 100 extra cellen bij voor uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen.
- Ongedocumenteerde asielzoekers worden vastgezet.
- Spreidingswet nog dit jaar ingetrokken.
- Gezinshereniging beperkt: nareizen van meerderjarige kinderen wordt niet meer mogelijk.
- Sneller een 'ongewenstverklaring' bij een veroordeling bij strafbare feiten.
Artikel gaat verder onder de video:
NSC en PVV onderhandelden de afgelopen tijd over asiel. De twee partijen stonden lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om de noodwet. De inzet daarvan om snel maatregelen te kunnen treffen, was voor de zomer afgesproken in het hoofdlijnenakkoord.
Wilders krijgt niet zijn noodrecht
Dat er toch geen noodwet komt, is een forse aderlating voor de PVV, stelt politiek verslaggever Fons Lambie. "PVV-leider Wilders hield lange tijd vol dat er voor hem geen andere optie was dan dat staatsnoodrecht. Hij heeft dat nu toch losgelaten", zegt Lambie.
"Het betekent dat deze coalitie en dit kabinet weer even verder kan. En het betekent dat Wilders zijn zo gewenste noodwet niet heeft gekregen. Over het opgeven van die noodwet zei hij eerder dat hij geen ruggengraat heeft van een banaan. Hij heeft het allemaal opgegeven om deze asielmaatregelen te krijgen."
Wanneer dit hele pakket ingaat? Dat kan nog wel even duren, zegt Fons Lambie. "Het is normale wetgeving. Het moet dus langs de Raad van State en dan door de Tweede en Eerste Kamer. Dat kan nog wel even duren."