Gemunt op productie raketten

Aanval Israël op Iran 'was strategische, goed voorbereide wraakactie'

Door RTL Nieuws/ANP··Aangepast:
© ANPAanval Israël op Iran 'was strategische, goed voorbereide wraakactie'
RTL

Er is meer duidelijk over de doelen die Israël heeft aangevallen in Iran. Israël had het met name gemunt op de Iraanse productie van raketten. "Deze aanval was een dreigement. Een wraakactie waar goed over is nagedacht", zegt Midden-Oostenverslaggever Pepijn Nagtzaam.

In drie aanvalsgolven viel Israël in de nacht van vrijdag op zaterdag Iran aan. Volgens Amerikaanse onderzoekers die commerciële satellietbeelden bekeken werd onder meer een fabriek waar brandstof voor raketten wordt gemaakt en een voormalige kernwapentestlocatie geraakt. Deze gebouwen bevonden zich op een militair complex in Parchin en op een raketproductielocatie in Khojir, beide in de buurt van Teheran. Israël zei eerder al dat raketfabrieken en luchtafweerinstallaties het doel waren.

Raketproductie belemmerd

"Israël heeft de de productie van Iraanse raketten een enorme klap willen geven", zegt Nagtzaam. "Er is bijvoorbeeld een fabriek geraakt waar brandstof wordt gemaakt voor raketten. Dat wordt gedaan met ingewikkelde machines die je niet zomaar ergens kunt kopen."

Daarnaast is volgens Nagtzaam ook een locatie getroffen waar ballistische raketten worden geproduceerd. Iran heeft naar schatting een enkele duizenden van die raketten in de voorraad. Hoeveel het er precies zijn, is niet met zekerheid te zeggen. "Maar het zal nu wel twee keer nadenken voordat ze deze voorraad gebruiken, omdat er niet snel nieuwe raketten kunnen worden gemaakt."

Situatie tussen Israël en Iran: experts verwachten geen escalatie, 'wel levensgevaarlijke cocktail'
Lees ook

Situatie tussen Israël en Iran: experts verwachten geen escalatie, 'wel levensgevaarlijke cocktail'

Dat is gunstig voor Israël: "Het zijn de raketten waarmee Iran Israël op 1 oktober heeft beschoten. Deze raketten zijn sneller, zwaarder en verwoestender dan drones en kleinere types raketten en daardoor moeilijker te onderscheppen."

Luchtverdediging

Naast de productielocaties voor raketten, zijn op verschillende plekken in Iran luchtverdedigingsinstallaties aangevallen. Daarmee kun je vijandige raketten onderscheppen. De verdediging van Iran is daardoor verzwakt. "Daarmee wordt door Israël een signaal gegeven dat als Iran nu terugslaat, ze het land nog veel harder kunnen raken."

Volgens Nagtzaam is een groot deel van het bombardement een dreigement. "Dat geldt ook voor de aanval op de voormalige nucleaire testlocatie. "Israël wil een punt maken. Wij weten prima welke nucleaire faciliteiten er zijn. En wij zijn bereid om die te bombarderen. Het is een wraakactie waar goed over is nagedacht."

De aanval van Israël vrijdagnacht was een vergeldingsactie voor 1 oktober. Toen vuurde Iran bijna 200 ballistische raketten af op Israël. De raketaanval werd door het Iraanse regime omschreven als wraakactie voor de Israëlische liquidaties van Hezbollah-leider Nasrallah en Hamas-leider Haniyeh. Ook de Iraanse generaal Abbas Nilforoushan werd genoemd. Hij kwam om het leven bij de luchtaanval op Nasrallah in Beiroet. Nilforoushan diende daar als militair adviseur.

'Schending internationaal recht'

Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, heeft gisteren gereageerd op de luchtaanvallen van Israël. Hij zegt dat het geweld van Israël 'niet mag worden gebagatelliseerd of overdreven' en dat de Iraanse autoriteiten nu moeten bepalen wat de volgende stap is. Volgens Khamenei moet de macht van Iran aan Israël worden getoond.

Zaterdag noemde het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken de aanval een 'pertinente schending van het internationaal recht en het handvest van de Verenigde Naties'. Volgens het ministerie heeft Iran niet alleen het recht om zichzelf te verdedigen, maar ook de plicht om dat te doen. Maar het ministerie zegt ook dat Iran 'zijn verantwoordelijkheden erkent om bij te dragen aan de regionale vrede en veiligheid'.

Midden-Oostenverslaggever Pepijn Nagtzaam legt uit dat de aanval van Israël op Iran er al een tijdje aan zat te komen:

Lees meer over
IsraëlIran