Deze Russische groepering wordt beschuldigd van roddels over Kate Middleton
De gekste roddels gingen eerder dit jaar rond over de Britse prinses Kate Middleton. Pas later kwam naar buiten dat Middleton gediagnosticeerd was met kanker en dat dat de reden was van haar langdurige afwezigheid. Deze roddels en desinformatie zouden volgens de Britse overheid afkomstig zijn van een Russische groepering, genaamd Doppelgänger.
Doppelgänger probeert verwarring te zaaien in westerse landen door bekende mediabedrijven te kopiëren en via sociale media berichten te verspreiden uit naam van bijvoorbeeld de Britse kwaliteitskrant The Guardian of de Duitse boulevardkrant Bild.
Russische propaganda
"De groepering maakt websites die eruit zien alsof ze afkomstig zijn van bekende nieuwsorganisaties", zegt Ruurd Oosterwoud, die gespecialiseerd is in Russische desinformatie. "De Russen zetten wel vaker bedrijven of groepen in om bepaalde doelen te bereiken, zoals het ondermijnen van democratieën."
De websites bevatten alleen een heel andere inhoud dan de 'echte' sites, stelt EU DisinfoLab, een non-proforganisatie die desinformatie aan de kaak stelt. "Zo wordt Oekraïne weggezet als een nazistaat en er worden Kremlinverhalen over de oorlog gepromoot zoals het ontkennen van het bloedbad in Boetsja. Dit gebeurt onder meer via neppe socialemediaprofielen, video's, online advertenties en nieuwsberichten."
Hieronder is een voorbeeld te zien van hoe de groepering te werk gaat. Deze site lijkt op die van The Guardian, maar is toch net anders:
Doppelgänger wordt geleid vanuit het Kremlin, zeggen de Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten. De organisatie heeft als doel 'om heimelijk Russische regeringspropaganda te verspreiden, bijvoorbeeld om de internationale steun voor Oekraïne te verminderen, pro-Russisch beleid en belangen te ondersteunen en kiezers te beïnvloeden tijdens Amerikaanse en buitenlandse verkiezingen, waaronder de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024.
EU DisinfoLab is wat voorzichtiger. Veel elementen wijzen op de betrokkenheid van Rusland, zegt de organisatie. Maar echt hard bewijs ontbreekt nog.
Kate Middleton
Terug naar maart van dit jaar. Kate Middleton was toen geruime tijd trending op sociale media. Er werd toen veelvuldig gespeculeerd over de reden van haar langdurige afwezigheid. Zo werd er geschreven dat ze een Brazilian buttlift had genomen, of zou lijden aan de ziekte van Crohn. Weer anderen dachten dat ze een nier had gegeven aan koning Charles.
Die speculaties werden verder aangewakkerd nadat het hof een foto van het gezin van Kate had vrijgegeven. Die bleek later door de prinses zelf bewerkt te zijn.
Een paar weken later bleek de vork heel anders in de steel te steken: de prinses van Wales had kanker en onderging daarvoor een behandeling, waarvoor haar agenda werd leeggeveegd.
Wie er achter de desinformatie rond haar afwezigheid zat? De Russische groepering Doppelgänger, schrijft de BBC. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Groot-Britannië waarschuwt voor dit 'kwaadaardige netwerk'. Dat zou erop gericht zijn om onrust en verwarring te zaaien en de democratie te ondermijnen. Daarvoor gaan ze nu ook sancties uitvoeren richting personen die bij de groepering zouden horen.
Inmenging uit Rusland
Maar wat heeft Kate Middleton dan precies te maken met onrustzaaien in andere landen? "De groepering kijkt ook naar grote onderwerpen die veel reacties oproepen. Op dat moment was Kate trending en kennelijk hebben ze de roddels nog groter gemaakt. Zo krijgen hun websites een groter bereik voor het moment dat er wél politiek nieuws is", zegt RTL Nieuws-redacteur Chris Colijn vanuit Kyiv.
Hij legt uit dat Doppelgänger zowel 'echte' als 'neppe' informatie verspreidt, zodat de scheidingslijn moeilijker wordt. "Als je lijkt op een 'echt' nieuwsmedium ben je betrouwbaarder. Maar om als interessante nieuwsbron te worden gezien, verspreiden ze dus ook verhalen over allerlei onderwerpen die niet direct met politiek te maken hebben."
In de situatie van Kate Middleton hielp volgens desinformatiedeksundige Oosterwoud ook niet dat er een gebrek aan officiële informatie was. "Iedereen wist wel dat er iets aan de hand was, maar niks was zeker op dat moment. Kate was dus het perfecte onderwerp als je aandacht zoekt als Doppelgänger-website om daar iets over te zeggen."