Zoveelste verwoestende Israëlische aanval op Beit Lahiya: 'Lichaamsdelen tussen het puin'
De stad Beit Lahiya in het noorden van de Gazastrook is het mikpunt van een reeks zware bombardementen door het Israëlische leger. Gisteren werd een wooncomplex van vijf verdiepingen getroffen, met ruim honderd doden als gevolg. Vandaag gaat het bombarderen verder.
Beit Lahiya, een voorstad van Gaza-stad waar voor de oorlog zo'n 90.000 mensen woonden, is gisteren voor de derde keer in ruim een week aangevallen door Israël. Het Israëlische leger beweert dat Hamas zich hergroepeert in het gebied en spreekt van een 'actieve gevechtszone'.
Het Palestijnse dodental van de aanval van gisteren is opgelopen tot boven de honderd, onder wie zeker twintig kinderen. Op videobeelden is de verwoesting zichtbaar van een appartementencomplex, waar zich op het moment van de inslag naar schatting 150 tot 200 mensen bevonden.
Buurtbewoners wikkelen de lichamen van slachtoffers in kleden en leggen ze bij elkaar op straat. Bij het gebombardeerde complex steken ledematen van slachtoffers tussen het puin uit. "Dit zijn inwoners van Beit Lahiya, mensen uit deze buurt", zegt een ooggetuige in de onderstaande video.
De Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël, noemt de aanval 'afschuwelijk'. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de regering-Biden om opheldering gevraagd aan de regering-Netanyahu. "Daarbij hebben we duidelijk gemaakt dat we precies willen weten wat er is gebeurd, hoe het ertoe kan leiden dat volgens berichtgeving tientallen kinderen zijn omgekomen", zei een woordvoerder tijdens een persconferentie.
De VN-mensenrechtenorganisatie (OHCHR) zegt dat het 'geschokt' is door het bombardement op het wooncomplex in Beit Lahiya. OHCHR noemt het de dodelijkste aanval in de Gazastrook in bijna drie maanden tijd.
Volgens de Palestijnse autoriteiten zitten ruim 100.000 mensen nog altijd vast in het noorden, zonder voldoende voedsel en water. Onder het puin van gebombardeerde huizen en gebouwen liggen vermoedelijk nog tientallen mensen. Maar omdat de belegering en aanvallen van Israël doorgaan, is het voor reddingswerkers levensgevaarlijk om te zoeken naar mogelijke overlevenden.
'25 dagen geen hulp'
"Er zijn al 25 dagen geen nieuwe hulpgoederen in het gebied toegelaten", zegt Midden-Oostenverslaggever Pepijn Nagtzaam. "Er komen continu berichten binnen van ambulances die worden beschoten. Dat de brandweer zijn werk niet meer kan doen. Ziekenhuizen zijn niet meer operationeel, want er zijn faciliteiten, medicijnen en artsen meer beschikbaar."
Het Israëlische leger is afgelopen weken volop militair actief in het noorden van Gaza. Met name in Beit Lahiya, Beit Hanoun en Jabalia, een van de grootste vluchtelingenkampen op Palestijns grondgebied dat door de jaren steeds verder is verstedelijkt.
In het dichtbevolkte stuk Gaza zegt Israël tientallen Hamas-militanten te hebben gedood en militaire infrastructuur te hebben ontmanteld met 'gerichte operaties'. Het leger blijft beweren dat het zich 'inspant om schade aan niet betrokken burgers te voorkomen'.
Guerrilla-oorlog
In het gebied zijn plukjes Hamas-militanten actief. Zij duiken op tussen de ruïnes en vanuit tunnels wordt er met onder meer antitankwapens geschoten op Israëlische tanks en pantservoertuigen. Na zo'n beschieting trekken ze zich weer snel terug tussen de burgerbevolking. Het zijn bekende guerrillatactieken, bedoeld om het Israëlische leger uit te putten en te ontregelen. Er is geen fontlinie of basis om te veroveren.
"Premier Netanyahu heeft zijn leger opgezadeld met een onmogelijke opgave", zegt Peter Wijninga, defensiespecialist van het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS). "Het leger moet Hamas volledig verdrijven, maar mag het gebied niet bezetten. Dat kost teveel mensen, middelen en geld. Wat je dan ziet is dat restanten van Hamas zich hergroeperen. Het is de vraag of je op deze manier ooit het punt gaat bereiken dat Hamas helemaal is verdreven. Ook zijn nog lang niet alle tunnels gevonden of vernietigd."
Wraakgevoelens
Dat er zoveel burgerslachtoffers vallen, heeft volgens Wijninga ook een organisatorische oorzaak. In het verleden heeft Israël ook dit soort oorlogen gevoerd, maar was de aansturing veel strakker, legt hij uit.
"Het leger heeft nu de bevoegdheid tot het uitvoeren van aanvallen gedelegeerd naar een veel lager niveau in de organisatie. Daar krijgen majoors en oversten nu de ruimte om veel te makkelijk tot geweld over te gaan. Mogelijk spelen ook wraakgevoelens een rol: ze zijn gefrustreerd geraakt dat Hamas telkens de kop op steekt. Dat leidt tot dit disproportionele gebruik van geweld en grote aantallen slachtoffers", zegt de oud-luchtmachtofficier.
Want te midden van al het geweld en de verwoestingen bevinden zich nog steeds veel burgers. Zij zitten vast tussen vuurgevechten of worden gedwongen om het gebied te verlaten. Mannen van 15 jaar en ouder worden bij de minste verdenking opgepakt door Israëlische soldaten.
Nagtzaam: "Het gebied wordt systematisch vernietigd en ligt volledig in puin. Er zijn mensenrechtenorganisaties die intussen spreken van een etnische zuivering. We weten inmiddels dat er Israëlische kolonisten zijn die Gaza blijvend willen gaan bezetten. Naar die ontwikkeling wordt door buitenlandse waarnemers met angst en beven gekeken."