Israëlische kolonisten willen Gaza bezetten: 'Zien nu een kans'
Israëlische kolonisten willen Gaza gaan bezetten. Ze vinden dat het land bij Israël hoort, en dat zij er daarom mogen wonen. Deze week kwamen kolonisten en Israëlische ministers bij elkaar om te pleiten voor de bouw van nederzettingen in het gebied.
"Als we dat willen, kunnen we de nederzettingen in Gaza vernieuwen", zei de Israëlische minister van Nationale Veiligheid, Itamar Ben-Gvir, tegen de honderden aanwezigen van een conferentie over de 'hervestiging in Gaza'.
Het evenement werd deze week gehouden op drie kilometer van de Gazastrook en is georganiseerd door Nachala, een organisatie die zich inzet voor kolonisten en nederzettingen. Maar ook Likud, de partij van premier Netanyahu, was betrokken bij de organisatie.
"Kolonistengroepen hebben al een paar keer geprobeerd Gaza binnen te dringen", vertelt Midden-Oostenverslaggever Pepijn Nagtzaam. "Een paar maanden geleden begon een groep in het meest noordelijke randje van de strook met het bouwen van een schuurtje. Ze zijn toen weggehaald door het Israëlische leger, en het schuurtje is weer afgebroken."
In het internationaal recht is dit 'overduidelijk verboden', zegt Peter Malcontent, specialist in het Israël-Palestinaconflict en werkzaam aan de Universiteit Utrecht. "Daar kan geen enkel misverstand over bestaan. Het humanitaire oorlogsrecht is er heel duidelijk over: als jouw land een gebied bezet, mag je daar geen nederzettingen plaatsen met mensen uit jouw land. Dat geldt zowel voor de Westelijke Jordaanoever als voor Gaza."
Zesdaagse Oorlog
Sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967 bezette Israël zowel Gaza als de Westelijke Jordaanoever. In de jaren daarna trokken zo'n 9.000 Israëlische kolonisten naar Gaza om daar te wonen. Vanwege internationale druk op Israël moesten ze zich in 2005 weer terugtrekken uit het gebied.
"Toen heeft het Israëlische leger sommige kolonisten zelfs hardhandig uit hun nederzettingen verdreven. Sindsdien is dat een open wond voor die kolonisten", zegt Pepijn Nagtzaam. "Zij zien dat nog steeds als een groot verraad van de Israëlische staat, en ze willen terug." In de Westelijke Jordaanoever wonen zo'n 650.000 kolonisten, wat volgens internationaal recht illegaal is.
"De Joden die de staat Israël in 2005 in Gaza uit hun huizen heeft verdreven, van hun bed heeft gerukt, hun huizen cadeau heeft gedaan aan Hamas, zouden naar huis kunnen terugkeren", zegt politicus Zvi Sukkot tijdens de conferentie over hervestiging in Gaza. Hij is lid van de Religieus-Zionistische partij.
"Veel van de mensen die Gaza in 2005 hebben moeten verlaten omdat Israël zich daar toen terugtrok, zien nu een mogelijkheid om terug te komen", zegt Malcontent. "In Israël is de sfeer anti-Palestijnser dan ooit, en daar spinnen kolonisten garen bij. Men zegt: dat is ons land, dat is ons gebied."
Er zijn meerdere redenen waarom Israëliërs in Gaza willen wonen, legt Malcontent uit. "Er is bijvoorbeeld een economisch belang: grond is grond. Daarnaast speelt er een religieuze factor mee, want het grondgebied van Gaza hoort bij het koninkrijk van Israël zoals dat in de Bijbel bestond. Ook is er een veiligheidsaspect: hoe meer je van het gebied een stukje Israël maakt door daar nederzettingen te bouwen, hoe minder ruimte er is voor gewapend verzet van de Palestijnen."
En Pepijn Nagtzaam zegt: "Deze groep heeft steun, en misschien nog wel belangrijker: ze hebben momentum. Ze zien nu een kans. De Palestijnen worden nu toch op dit moment verjaagd uit het noorden van Gaza. Hele delen van Gaza worden op dit moment ontvolkt."
De afgelopen weken heeft Israël opnieuw veel bombardementen uitgevoerd op het gebied. Israël zegt dat het 'opereert tegen terroristen en terroristische infrastructuur'. Volgens Israël zou Hamas zich in het gebied hergroeperen en zijn daarom meer aanvallen nodig.
De humanitaire situatie in het noorden van Gaza is rampzalig. De Verenigde Naties zeggen dat Israël voorkomt dat er humanitaire hulp naar het gebied vloeit, waardoor bijna geen voedsel of medicijnen binnenkomen. Palestijnen die nog altijd in het noorden van Gaza wonen, worden opgeroepen om naar het zuiden te vertrekken. Het zou gaan om zo'n 400.000 mensen.
Weerstand binnen Israël
Bij het evenement over nederzettingen in Gaza deze week waren ook tegenstanders aanwezig. "Dit is een verschrikkelijk plan, het is zo immoreel, het is verschrikkelijk. Ik denk dat het de oorlog tussen ons en de Palestijnen zal vergroten", zegt Avivit John, die zelf in de nabijgelegen kibboets Be'eri woont waar op 7 oktober vorig jaar 10 procent van de duizend inwoners is vermoord door leden van Hamas.
"Het is niet zo is dat heel Israël dit wil. Ongeveer de helft van de bevolking is hier op tegen", zegt Nagtzaam. "Zij zeggen: als we ooit in vrede in deze regio willen leven, dan zijn die neerzettingen daar het grootste gevaar voor. Want het bouwen op bezette grond veroorzaakt permanente spanning, en daardoor ook permanente onveiligheid."
Malcontent wijst erop dat ook een deel van de Israëlische politici tegen het idee is om kolonisten in Gaza te laten wonen. "Dat is deels vanuit pragmatisch oogpunt, want anders zakt het imago van Israël internationaal nog verder weg."
Het duurt nog zeker maanden voordat de plannen werkelijkheid zouden kunnen worden, zegt Nagtzaam. "Je kunt daar nog helemaal niet bouwen, want er liggen hele Palestijnse steden in puin. En er wonen ook nog steeds honderdduizenden Palestijnen tussen de ruïnes. Op dit moment wordt er alleen vernietigd, en niet gebouwd."
Bekijk hieronder een video over het voedseltekort in Gaza. Burgers moeten urenlang wachten, duwen en trekken voor een brood waarmee ze hun families met moeite in leven kunnen houden.