Onderzoek: kinderen die gezond eten, gaan beter rekenen
Schoolkinderen presteren beter bij het rekenen als ze op school gezond lunchen en meer bewegen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Maastricht. "We hadden niet gedacht dat het effect zo groot zou zijn."
Voor het onderzoek kregen basisschoolkinderen in Zuid-Limburg vier jaar een gezonde lunch en extra bewegingslessen. De resultaten waren snel zichtbaar: al na één jaar lieten de kinderen verbeterde rekenprestaties zien.
"We waren echt verbaasd over de uitkomsten: de kinderen gingen na een jaar al beter rekenen en die effecten bleven aanhouden", zegt hoogleraar Onno van Schayck van de Universiteit van Maastricht. "We hadden wel een verschil verwacht, maar niet al zo snel en zo duidelijk."
Invloed gezonde voeding
Onderzoekers bestudeerden data uit eerder gedaan onderzoek naar de invloed van gezonde voeding en beweging. Dat onderzoek werd gedaan tussen 2015 en 2020 op acht basisscholen met ruim 2200 leerlingen. Op twee scholen kregen de leerlingen een gezonde lunch en gingen ze meer bewegen. Op twee andere scholen gingen ze alleen meer bewegen. En bij vier andere scholen bleef alles juist hetzelfde.
Toen werd al duidelijk dat de leerlingen met een goede voeding en meer beweging een stuk gezonder werden en minder buikvet hadden. Nu blijkt dus dat ze ook beter zijn gaan rekenen. De prestaties van de leerlingen werden gemeten met reken- en taaltoetsen.
Al na één jaar presteerden de kinderen die gezonder aten én meer bewogen, beter op rekentoetsen dan hun leeftijdsgenoten op de andere scholen. En na vier jaar rekenden de gezonde basisschoolleerlingen zelfs veel beter dan de leerlingen op de scholen waar alles hetzelfde bleef.
Bij de taaltoetsen was juist geen verschil te zien. Maar dat is volgens Van Schayck logisch te verklaren: "Taalvaardigheden ontwikkel je deels thuis. Kinderen oefenen vaak woordjes en zinnen met hun ouders, maar rekenen gebeurt minder vaak samen."
Schijf van Vijf
Op basisschool An d'r Put in Landgraaf wordt nu zo'n gezonde lunch geserveerd. "Broodnodig", zegt schooldirecteur Marina Schmits. "Kinderen zaten hier regelmatig zonder lunch, te weinig eten of een koude pizzapunt in de broodtrommel. Daar kun je natuurlijk niet goed mee leren."
Sinds een jaar krijgen de leerlingen daarom een gezond buffet, grotendeels samengesteld uit producten van de Schijf van Vijf. "We bieden diverse opties: komkommer, radijsjes, volkorenbrood, ei en kaas. Voor de liefhebbers van zoet hebben we appelstroop en jam, maar geen chocopasta of hagelslag."
Met een voedzame lunch en extra beweging lijkt het leren beter te gaan. "Na de lunch en de pauze zijn de kinderen echt helderder, wat een positieve invloed heeft op hun schoolprestaties", legt Schmits uit. De kosten voor de lunch en bewegingslessen bedragen €1,75 per dag per kind. "Ouders hoeven zelf geen boodschappen meer te doen voor de lunch. En voor wie dit lastig kan betalen, is ondersteuning beschikbaar."
Hoogleraar Van Schayck vindt het belangrijk dat meer scholen gezonde lunches gaan serveren. Daarom roept hij het kabinet op om actie te ondernemen. De overheid trekt dit jaar al 135 miljoen euro uit voor schoolmaaltijden. "Dat gaat vooral om een volle maag en maar het is dus belangrijk dat die voeding ook gezond is."