Democraten maken campagnespot gericht op vrouwen: 'Hou je stem geheim voor je man'
In een opvallende nieuwe campagne-advertentie roepen Democraten vrouwen op hun stem geheim te houden voor hun partner. Het is een poging om vrouwen over te halen die veel Trump-stemmers in hun omgeving hebben.
"Op de enige plek in Amerika waar vrouwen nog steeds het recht hebben om te kiezen, kun je stemmen hoe je ook maar wilt. Niemand die het ooit komt te weten", is te horen in het campagnespotje voor Kamala Harris.
Het filmpje verwijst naar het recht op abortus, dat in een deel van de Amerikaanse staten is verboden of ingeperkt. In de video worden vrouwen aangemoedigd om stiekem op de Democratische kandidaat te stemmen, zelfs als hun echtgenoten dat misschien niet goed vinden.
"Heb je de juiste keuze gemaakt, lieverd?", vraagt een man aan zijn echtgenote. "Zeker, lieverd!", antwoordt ze, met een knipoog naar een andere vrouw die zojuist heeft gestemd. "Onthoud: wat in de stembus gebeurt, blijft in de stembus", sluit de video af, ingesproken door actrice Julia Roberts. Bekijk de beelden hier:
"Hiermee zeggen de Democraten: het is oké als je je steun voor Harris geheim wilt houden", zegt correspondent Erik Mouthaan. "Het filmpje is ook een oproep aan een heel specifieke groep Republikeinse vrouwen die boos is over abortus, maar zich misschien niet hard uitspreken."
Verkiezingsthema abortus
Abortus is voor veel Amerikanen een van de belangrijkste verkiezingsthema's. Vooral Harris legt er veel nadruk op, vertelt Mouthaan. "Harris gokt erop dat het thema van abortus haar aan de overwinning kan helpen. Maar tegelijk het belangrijkste thema is nog altijd de economie, en Trump's grootste thema is immigratie."
"De verkiezingen worden heel spannend, dus Harris zoekt naar steun van iedereen die ze kan vinden", gaat Mouthaan verder. "Als ze een aantal Republikeinse vrouwen voor zich kan winnen die normaal op Trump stemmen, dan kan dat haar misschien aan een overwinning helpen."
Het verkiezingsspotje komt niet direct van de campagne van Kamala Harris, maar van de actiegroep Vote Common Good, die haar campagne steunt. De organisatie probeert vooral christelijke stemmers over te halen om op een Democraat te stemmen, in dit geval Kamala Harris.
"Veel evangelische en katholieke kiezers hebben geleerd dat ze op Republikeinse kandidaten moeten stemmen, ongeacht het karakter of de politieke standpunten van de kandidaat", staat op de website van de organisatie, die stemmers wil overtuigen dat Harris zich opstelt als een meer christelijke kandidaat dan Trump.
Gender gap
De video speelt in op de zogeheten 'gender gap' in Amerika, vertelt Erik Mouthaan. "Tot nu toe stemmen er veel meer vrouwen dan mannen. Zo'n 55 procent van de stemmen zijn tot nu toe door vrouwen uitgebracht, en 45 procent door mannen. En relatief veel vrouwen stemmen links, terwijl relatief veel mannen rechts stemmen."
De Democratische partij hoopt dat de gender gap goed nieuws betekent. De nieuwssite Politico schrijft dat Kamala Harris 'zich in de laatste dagen van de campagne juist richt op vrouwen in de Amerikaanse voorsteden met een gematigde politieke mening – en vooral op witte vrouwen die geen universitaire opleiding hebben genoten.'
"De Harris-campagne gaat ervan uit dat er best veel Republikeinse vrouwen zijn die op Harris willen stemmen vanwege het thema van abortus", legt Mouthaan uit. Bekende vrouwelijke politici kaarten abortus aan als een belangrijk verkiezingsthema, en moedigen Amerikaanse vrouwen aan om 'met hun geweten te stemmen'.
"Zowel Liz Cheney, een Republikein die Harris steunt, en Michelle Obama, de echtgenote van oud-president Barack Obama, hebben afgelopen weekend gezegd: denk eraan, je stem is geheim", zegt Mouthaan. "Niemand weet op wie je gaat stemmen, dus je kan gewoon het stemhokje ingaan en kiezen voor Harris. Daar hoef je je niet voor te schamen, zeggen ze."
Afgezonderd
Het campagnespotje verwijst ook naar de neiging van Amerikaanse echtgenoten om op dezelfde partij te stemmen. "Slechts vier procent van de Democraten trouwt nog met een Republikein", zegt Mouthaan. "Mensen leven afgezonderd van elkaar, ze plaatsen zichzelf in een omgeving waarin ze alleen maar mensen tegenkomen die dezelfde politieke ideeën hebben. Dan is het moeilijk om daar tegenin te gaan."
"Het is natuurlijk lang niet zo dat alle Republikeinse vrouwen hier vatbaar voor zijn", vertelt Mouthaan. "En het filmpje is ook wel een beetje belerend richting vrouwen, alsof ze zelf niet zouden weten dat hun stem geheim is. Maar het wordt gebruikt als een soort voorbeeld-reclame: ik heb op het spotje gezien dat dit kan, dus misschien doe ik het wel. Of zulke reclame ervoor zorgt dat Harris wint, dat weten we natuurlijk niet."