Noord-Korea wordt agressiever: 'We hebben ze niet serieus genomen'
Noord-Korea heeft vandaag een ballistische raket getest die Amerika zou kunnen bereiken. De lancering toont aan dat het land steeds sterker wordt, en ook meer geavanceerde wapens ter beschikking heeft. Deskundigen waarschuwen voor een steeds agressiever Noord-Korea.
De raket vloog 86 minuten lang en bereikte een hoogte van zevenduizend kilometer – een nieuw record voor Noord-Korea. Het projectiel belandde uiteindelijk in de Japanse Zee. Zuid-Korea zegt dat hun noorderburen wapens willen ontwikkelen die 'verder en hoger' reiken.
"Ze zijn sterker aan het worden", zegt Remco Breuker, Koreadeskundige van de Universiteit Leiden. "Dit is geen atoomwapen natuurlijk, maar op zo'n langeafstandsraket kan uiteindelijk wel een kernkop op worden gezet. Daarom is de oefening een extreem belangrijk symbool."
Reclame
"Voor Noord-Korea is elke afgevuurde raket reclame voor het eigen wapenprogramma", zegt Breuker. "En zeker omdat het nu eigenlijk heel goed gaat met het wapenprogramma. Er wordt veel geproduceerd en veel verkocht aan Rusland." Noord-Korea haalt geld op met de verkoop van wapens, en versterkt daarmee de eigen economie.
De raketlancering laat zien dat Noord-Korea steeds agressiever wordt, vooral richting de Verenigde Staten, Europa en Zuid-Korea. Het doel van die agressie is om spanning te creëren en de aandacht naar het Koreaanse schiereiland te trekken, legt Breuker uit. "En daardoor kan Noord-Korea weer makkelijker z'n gang gaan in Oekraïne. Het is een balanceer-act waarbij escalatie constant om de hoek lijkt te liggen, zonder dat er echt escalatie plaatsvindt."
Tim Sweijs, onderzoeksdirecteur bij het Haagse Centrum voor Strategische Studies, wijst op het feit dat Noord-Korea al decennialang bezig is met de ontwikkeling van kernwapens en langeafstandsraketten. Daar heeft het meerdere redenen voor.
"Ten eerste wil Noord-Korea andere landen afschrikken, en voorkomen dat ze zelf worden aangevallen", zegt Sweijs. "Ten tweede wil het land veel van zulke raketten produceren, en daar ook kernkoppen op zetten. Of dat al mogelijk is, is onduidelijk. Dat is een ontwikkeling op de lange termijn, die zorgt voor nog meer afschrikking. Het derde is dat Noord-Korea bij tijd en wijle tests uitvoert om te laten zien aan tegenstanders dat het een militaire macht is om rekening mee te houden."
"Tegen de achtergrond van deze drie ontwikkelingen zien we dat Noord-Korea de laatste jaren een steeds agressievere koers vaart. We zien ook een agressievere toon richting Zuid-Korea. Aan de grens worden weer luidsprekers aangezet om over en weer propaganda uit te zenden. Wat Noord-Korea ook heeft gedaan is ballonnen met onder andere menselijke uitwerpselen naar Zuid-Korea sturen."
"Ook raketoefeningen zijn onderdeel van het agressievere beleid", zegt Sweijs. "En nu zien we dat er ook wapens en militairen worden geleverd aan Rusland. Al deze gebeurtenissen tellen op tot een koers die we 'agressiever' kunnen noemen."
Bondgenootschap van onvrije staten
Noord-Korea werkt steeds meer samen met Rusland, en in mindere mate ook met Iran en China. Remco Breuker noemt het een 'bondgenootschap van onvrije staten', waarin het land wil laten zien dat het meetelt. Uiteindelijk wil Noord-Korea laten zien dat het sterker is dan Zuid-Korea, en het bondgenootschap wil zorgen dat de invloed van de Verenigde Staten en de Europese Unie afneemt.
"We hadden deze escalatie al kunnen zien aankomen", legt Breuker uit. "Het is eigenlijk geen verrassing, maar voor veel landen blijkt het toch wel een verrassing te zijn." Volgens de Koreadeskundige hebben westerse landen de afgelopen decennia niet genoeg aandacht besteed aan de bestrijding van Noord-Korea.
Onderschatting
"Ik merk dat we Noord-Korea niet serieus genoeg nemen, terwijl er toch heel veel redenen zijn om dat te doen", zegt Breuker. "De sancties hadden bijvoorbeeld beter gehandhaafd moeten worden, want dan bestrijd je de sterke en snelle ontwikkeling van wapens."
Dat het land nu wapens en militairen levert aan Rusland is het gevolg van een gebrek aan beleid, vertelt de Koreadeskundige. "Volgens de eerste schattingen van de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten zouden er voor het einde van het jaar zo'n tienduizend soldaten aan Rusland worden geleverd. Nu zijn er al elfduizend, en dat duidt op een versnelling door Noord-Korea."
"De internationale reacties op de eerste paar duizend Noord-Koreaanse soldaten waren zo ingetogen dat Noord-Korea dacht: we kunnen dit wel escaleren. Aangezien ze voor elke soldaat betaald krijgen, willen ze er zoveel mogelijk leveren." Als het Westen de levering van soldaten en munitie wil stoppen of vertragen, dan moet er een hardere tegenreactie uit Europa en de Verenigde Staten komen, zegt Breuker.
NAVO-chef Rutte over Noord-Koreaanse soldaten in Oekraïne: 'Zou aanzienlijke escalatie zijn'
Deze week sprak ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zich negatief uit over de westerse reactie richting Noord-Korea. "De stemmen van de Verenigde Staten, de NAVO, van de westerse partners, van Zuid-Korea en van China zijn niet zo luid als ze moeten zijn over Noord-Koreaanse eenheden op het grondgebied van Rusland." Hij noemde het onlangs al 'de eerste stap richting een wereldoorlog'.
De Amerikaanse en Zuid-Koreaanse ministers van Defensie hielden deze week een ontmoeting in de Verenigde Staten om over de escalatie van Noord-Korea te praten. De twee ministers uitten hun zorgen, en spraken af om 'een overweldigende verdedigingspositie te handhaven', om de Noord-Koreanen af te schrikken.
De legers van de twee landen blijven nauw samenwerken, wat nu ook al gebeurt. Vooralsnog is er geen grote uitbreiding van de samenwerking aangekondigd.