'Rotmaatregel'

Alternatief blijft uit: btw-verhoging op sport, media en cultuur gaat door

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAlternatief blijft uit: btw-verhoging op sport, media en cultuur gaat door
RTL

Het is oppositiepartijen niet gelukt een alternatief te vinden om de btw-verhogingen terug te draaien die door het kabinet waren aangekondigd voor sport, media en cultuur. De coalitie heeft deze alternatieven geblokkeerd. Daarmee lijkt de btw-verhoging op onder meer sportscholen, boeken, theatervoorstellingen, concerten en musea door te gaan.

"Deze coalitie is bang en daardoor zit alles muurvast. Zoals het er nu voorstaat worden heel veel belangrijke zaken stukken duurder", zegt de zwaar teleurgestelde Hans Vijlbrief. Het D66-Kamerlid ging de afgelopen weken aan de slag om steun te verzamelen voor alternatieven om af te komen van de voorgenomen btw-verhoging van 9 naar 21 procent. Het kabinet wil de maatregel, die 2 miljard oplevert, per 2026 laten ingaan. 

"We hadden allerlei mooie alternatieven, maar de vier coalitiepartijen zijn bang en durven niet. Zoals het er nu naar uitziet gaat deze rotmaatregel dus gewoon door. Heel erg slecht", zegt Vijlbrief tegen RTL Nieuws. "Diplomazwemmen wordt straks meer dan 10 procent duurder.  Net als boeken. Zaken die zoveel mensen heel hard nodig hebben."

Veel onrust  

De voorgenomen btw-verhoging van het kabinet-Schoof leidde tot veel onrust en verzet. Bij organisaties, maar ook bij oppositiepartijen. Onder leiding van D66 werd gekeken of er alternatieven te vinden waren, zodat de maatregel van tafel kon. Die strijd is nu ten einde.

Vijlbrief schuift de schuld in de schoenen van de vier coalitiepartijen. "Die zijn bang en kijken alleen maar naar elkaar en doen niets. Het overleg zit muurvast." Om de ruim 2 miljard te compenseren, waren onder leiding van het Kamerlid allerlei alternatieven opgesteld. Zo kost het schrappen van de btw-verhoging op sport 200 miljoen. En het schrappen op de btw-verhoging op cultuur jaarlijks circa 600 miljoen. 

Een van de alternatieven om de btw-verhoging van tafel te krijgen, was bijvoorbeeld het invoeren van een soort vape-belasting. Maar dat plan haalde het dus niet.  

Hans Vijlbrief. © ANP/ Robin Utrecht
Hans Vijlbrief.

Het kabinet heeft nog wél een probleem in de Eerste Kamer. In de senaat is een meerderheid tégen de btw-verhoging. Een motie om de verhoging in een aparte wet te behandelen, is onlangs in de Eerste Kamer aangenomen. Maar verantwoordelijk staatssecretaris Folkert Idsinga (NSC, belastingen) voelt daar vervolgens niets voor en negeert die wens. 

De Eerste Kamer neemt daar geen genoegen mee en dreigt op haar beurt om het hele belastingplan weg te stemmen. Vijlbrief houdt daardoor nog een sprankje hoop. "Volgende week is er ook nog een debat in de Tweede Kamer. Ik doe daarom nog een laatste oproep aan de vier partijen: bezint eer ge begint."

Later deze maand stemt de Eerste Kamer over de plannen. 

Lees meer over
Kunst & CultuurSport