Staatssecretaris Idsinga over opstappen: geraakt door 'politiek krachtenveld'
Staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst) stapt op. Dat heeft hij zojuist bekendgemaakt. Idsinga kreeg afgelopen week felle kritiek uit de Tweede Kamer over het niet-openbaren van zijn zakelijke belangen, ook van coalitiepartner Geert Wilders. Idsinga stelt in een reactie dat hij opstapt omdat hij vindt dat de Kamer onterecht zijn vertrouwen in twijfel trekt. Ook noemt hij het 'onverteerbaar' dat de PVV openheid eiste.
"De druppel voor mij is dat er een dynamiek is geweest dat ik niet het gevoel heb dat er voldoende vertrouwen is voor mij als bewindspersoon", zei Idsinga tijdens een persconferentie waarin hij zijn vertrek bekendmaakte. De NSC-staatssecretaris vervolgde: "Daarom trek ik een streep in het zand." Bekijk beelden van zijn persconferentie hier:
Hij benadrukte dat hij zich aan alle regels heeft gehouden. Idsinga zegt dat hij geraakt is door het politieke krachtenveld dat is ontstaan. Hij kreeg felle kritiek vanuit de Tweede Kamer over het niet openbaar maken van zijn zakelijke belangen, ook van de PVV. Hij noemt het onverteerbaar dat ook coalitiepartner Geert Wilders kritiek uitte. Idsinga zal binnenkort alsnog openheid geven over zijn belangen. "Ik ga het openbaar maken, maar niet met het mes op de keel."
Miljoenen aan beleggingen
Eerder deze week bleek uit berichtgeving van RTL Z dat Idsinga niet bereid was bekend te maken in welke bedrijven hij belegt. Via zijn bedrijf heeft Idsinga voor zo'n 6 miljoen euro aan beleggingen.
De regels schrijven voor dat ministers en staatssecretarissen 'waar mogelijk' de namen openbaar maken van de bedrijven waar ze in beleggen. Maar óf dat mogelijk is, dat mogen de bewindslieden zelf bepalen.
Idsinga herhaalde vandaag dat zijn belangen een 'privéaangelegenheid' zijn, en dat hij ze daarom niet openbaar hoeft te maken. Waarom het niet mogelijk zou zijn om de belangen openbaar te maken, werd uit de beantwoording van de staatssecretaris niet duidelijk.
PVV-leider Geert Wilders voegde zich bij een aantal oppositiepartijen die transparantie eisten. 'Maar beter openbaar maken die miljoenen', schreef Wilders dinsdag op X. Daarmee zette de Tweede Kamer de NSC-staatssecretaris vol in de wind.
Schoof betreurt opstappen
Premier Dick Schoof 'betreurt' het dat Idsinga opstapt. Schoof stelt dat Idsinga zich aan alle regels hield: "Meer kun je in redelijkheid van een bewindspersoon niet vragen", schrijft de premier in een verklaring (zie onderaan). VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt het 'jammer' dat het staatssecretarisschap van Folkert Idsinga 'zo moet eindigen'. Volgens Yeşilgöz had de Tweede Kamer hier gewoon 'als volwassenen' over kunnen debatteren.
Ook de NSC-top betreurt zijn aftreden. Waarnemend fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven vindt zijn vertrek 'echt enorm jammer.'
Wilders heeft vooralsnog niet gereageerd op het aftreden.
Frits Wester: houding Idsinga 'best wel stoer'
Politiek verslaggever Frits Wester heeft wel begrip voor het aftreden van de staatssecretaris. "Idsinga heeft bij zijn aantreden openheid van zaken gegeven aan de formateur over zijn financiële belangen. Die heeft hij volgens de regels ook allemaal op afstand gezet.”
Daarnaast moet je als bewindspersoon daar waar mogelijk duidelijkheid geven om welke bedrijven het gaat. Een meerderheid van de Kamer, waaronder coalitiegenoot PVV, eist die informatie nu. "Die openheid wil Idsinga niet geven. Dat een meerderheid, inclusief de PVV, twijfels blijft houden over zijn integriteit en meer transparantie eist raakt het vertrouwen in Idsinga", zegt Wester. "Dat hij dat niet accepteert is best wel stoer."
Natuurlijk is het zo, zegt Wester, dat iedere politicus of bestuurder de schijn van belangenverstrengeling moet voorkomen. "In het geval van een bewindspersoon op Financiën betekent dat bijvoorbeeld afzijdig blijven van besluiten die specifiek betrekking hebben op bedrijven waarbij je betrokken bent. Maar dat is nog geen reden om Idsinga op voorhand anders te benadelen dan andere bewindspersonen. Dan moet de Kamer de regels veranderen voor iedereen."
Wat hier volop meespeelt voor Idsinga, zegt Wester, is de stellingname van Geert Wilders op social media. "De PVV-leider ging daarop mee met de eisen van de oppositie. Dat heeft veel weg van een rekening tussen PVV en NSC die na de discussie over de asielcrisiswetgeving nog even moest worden vereffend. Begrijpelijk dat Idsinga dat onverteerbaar noemt."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.