Amerika kleurt rood: Trump scoort goed onder onverwachte groepen
Alles wijst erop dat Donald Trump de verkiezingsoverwinning niet meer kan ontgaan. De kans dat Kamala Harris nog wint, slinkt alsmaar verder. Tussentijdse uitslagen tonen aan dat Trump opnieuw zeer goed scoort onder kiezers op het platteland. Wat ook opvalt: hij doet het beter dan verwacht onder kiezersgroepen die overwegend Democratisch stemmen, zoals latino's en zwarte kiezers.
Hoewel de officiële verkiezingsuitslag nog op zich laat wachten, is Donald Trump zeer dichtbij zijn tweede termijn als president. De Republikeinse kandidaat heeft die overwinning zojuist zelf al geclaimd tijdens een toespraak in Florida.
Drie van de zeven sleutelstaten
De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn zoals vooraf verwacht uitgedraaid op een nek-aan-nekrace in zeven sleutelstaten. Omdat de meeste staten weer traditiegetrouw blauw (Democratisch) of rood (Republikeins) hebben gestemd, komt het aan op een groepje staten die zijn aangewezen als swing states - staten waar vooraf onzeker was welke kandidaat er zou winnen.
Drie van die zeven sleutelstaten, Pennsylvania, North Carolina, Georgia, zijn inmiddels door persbureau AP toegewezen aan Trump. Ook in de overige vier sleutelstaten staat hij de Republikeinse presidentskandidaat er goed voor.
Het beeld dat zich zo aftekent wordt steeds helderder, legt correspondent Erik Mouthaan uit. Amerika wil Trump terug in het Witte Huis. En niet alleen in de traditioneel Republikeinse staten.
Duidelijk is dat Trump het een stuk beter doet dan bij de vorige verkiezingen in 2020 - toen hij verloor van Joe Biden. De exit polls (niet de daadwerkelijk uitslag maar een peiling van het stemgedrag van kiezers) tonen aan dat Trump het bijvoorbeeld een stuk beter doet onder bepaalde kiezersgroepen, zoals latino's en zwarte kiezers. Een meerderheid van hen heeft weliswaar Democratisch gestemd, maar wel minder dan vier jaar geleden.
Minder vrouwen dan gedacht stemmen op Harris
Door heel het land stemt een meerderheid van de mannen (circa 54 procent) op Trump, die het ook beduidend beter doet onder kiezers op het platteland. Andersom stemmen de meeste vrouwen op Harris, maar zoals het er nu naar uit ziet wel minder dan gedacht. En dat kan nog wel eens doorslaggevend worden. Harris zette in haar campagne volop in op abortusrechten, maar de exit polls tonen aan dat veel mensen die op Trump hebben gestemd vooral wijzen naar hun financiële situatie - die nu slechter is dan vier jaar geleden.
Om de kiesdrempel van 270 kiespersonen te halen - het aantal die een kandidaat minstens moet winnen om president te worden - moet Harris alle overgebleven sleutelstaten veroveren, zoals Michigan en Wisconsin. Maar ook daar ligt Trump momenteel voor.
Harris naar huis
Een teken aan de wand is dat Harris niet meer zal spreken op verkiezingsavond in Washington DC, waar zij zich bij de Howard-universiteit met haar campagneteam heeft gezeteld om de uitslagen te volgen. Aldaar zijn bedrukte gezichten te zien van Harris-aanhangers die de bui al voelen hangen. De situatie doet sterk denken aan acht geleden toen de verliezende Hillary Clinton ook zonder toespraak het toneel verliet.
Wat we ook zeker weten: de Republikeinen nemen de macht over in de Senaat (vergelijkbaar met Nederlandse Eerste Kamer). Twee zetels die nu in handen zijn van de Democraten, zijn afgesnoept door Republikeinen - in de staten West-Virginia en Ohio.
Hoewel in meerdere staten nog geen uitslag bekend is gemaakt, is daarmee zeker dat de Republikeinse partij een meerderheid behaalt. Een enorm succes voor de partij, de Senaat bepaalt namelijk welke wetten worden aangenomen of geblokkeerd, en behandelt ook benoemingen voor hoge regeringsfuncties.