Harris kreeg miljoenen minder stemmen dan Biden, meer latino's kozen Trump
Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar het lijkt er sterk op dat Kamala Harris miljoenen stemmen minder heeft gekregen dan Joe Biden vier jaar geleden. Veel Democraten begrijpen er niets van.
Ruim 81 miljoen stemmen kreeg Biden in 2020. Trump iets meer dan 74 miljoen. Nu staat Harris op bijna 68 miljoen. Daar komt nog wel wat bij, maar ze komt bij lange na niet in de buurt van de 81 miljoen. Ook Trump heeft er overigens wat minder dan vorige keer. Hij staat nu op 72,7 miljoen.
Puur naar de cijfers gekeken zijn het geen opmerkelijke verkiezingen geweest. Hillary Clinton haalde in 2016 bijna 66 miljoen stemmen, Barack Obama ook in 2012, en in 2008 bijna 70 miljoen.
Lagere opkomst
De opkomst was vier jaar geleden ook een stuk hoger dan nu. Daar wringt het voor de Democraten, want waarom bleven deze mensen nu dan thuis?
Het tekende zich al een beetje af voor de verkiezingen. Amerikanen kunnen zowel vooraf stemmen als op de dag zelf. Maar er waren dit jaar minder mensen die vroeg stemden. Vier jaar geleden 110 miljoen mensen, goed voor 70 procent van alle stemmen. Dit jaar was dat ongeveer 50 procent.
Correspondent Erik Mouthaan is niet verrast dat de opkomst dit jaar lager is. "Vier jaar geleden was het opvallend hoog. Toen stond het land echt in brand."
Mouthaan refereert aan corona, waaraan veel mensen overleden. "En denk aan Black Lives Matter. Mensen waren echt bezig met de toekomst van het land. Nu was de noodzaak toch minder hoog."
Meer latino's kozen voor Trump
De grootste schok voor de Democraten zal volgens Mouthaan zijn dat er veel mensen van kleur zijn overgestapt naar Trump. Met name latino's kozen vaker voor de Republikein. Een kleine meerderheid van de latinostemmen ging naar Harris. Maar er stemden ruim 10 procent meer latino's op Trump dan in 2020, vooral mannen uit die groep.
Ook meer mensen van Aziatische afkomst stapten over of stemden niet: in 2020 ging 61 procent van de Aziatische stemmen naar de Democraten, ten opzichte van 54 procent nu. Het aandeel zwarte stemmers bleef ongeveer gelijk met de vorige verkiezingen (85 procent nu ten opzichte van 87 procent in 2020). "Het lijkt erop dat de boodschap van de Democraten niet goed genoeg is overgekomen."
Het campagneteam van Harris likt de wonden en zal de komende tijd onderzoeken hoe het bepaalde groepen beter kan bereiken. Het probleem is overduidelijk, schrijft de politieke website Politico, de oplossing niet makkelijk.