Onze nationale vogel

Reddingsplan grutto: miljoenen voor boeren om hun land aantrekkelijk te maken

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Hans Hillewaert Reddingsplan grutto: miljoenen voor boeren om hun land aantrekkelijk te maken
RTL

Om de grutto te redden moeten veel meer boeren hun land aantrekkelijker maken voor deze bedreigde weidevogel. Daarom komt staatssecretaris Jean Rummenie met het voorstel om meer geld uit te trekken voor maatregelen. Zo moeten boeren worden overgehaald om mee te werken aan de redding van onze nationale vogel. Dat blijkt uit een document dat is ingezien door de politieke redactie van RTL Nieuws.

Het gaat al jaren slecht met de grutto. In 1970 waren er nog 120.000 broedparen, nu zijn dat er nog 25.000. Nederland is een belangrijk land voor de grutto: de helft van alle grutto's in de wereld broedt hier.

Brussel heeft Nederland een tijdje terug op de vingers getikt: het kabinet riskeert miljoenenboetes als ons land niet meer doet om de weidevogels, inclusief de grutto, beter te beschermen. Vandaar dat Rummenie een reddingsplan heeft opgesteld dat vrijdag nog in de ministerraad moet worden behandeld.

Het gaat slecht met de grutto in Nederland, deze film moet dat veranderen
Lees ook

Het gaat slecht met de grutto in Nederland, deze film moet dat veranderen

Boeren in actie voor de grutto

De BBB-staatssecretaris stelt voor tientallen miljoenen uit te trekken ten behoeve van de grutto. Hij wil hiermee bestaande regelingen flink uitbreiden zodat veel meer boeren hun land stukken aantrekkelijker willen maken voor de grutto.

Boeren die meedoen moeten dus aan slag met hun land. Dat kan bijvoorbeeld door waterpoeltjes aan te leggen of stukken land met rust te laten zodat vogels daar kunnen eten en broeden. Ook moeten de boeren kruidenrijk gras inzaaien, waar grutto's insecten kunnen vinden. En hun wordt gevraagd het grondwaterpeil te verhogen via drainagesystemen zodat grutto's makkelijker voedsel kunnen vinden.

De grutto is dol op larven van insecten en regenwormen.

Aantrekkelijker maken

Boeren kunnen subsidie aanvragen voor dergelijke maatregelen, maar Rummenie wil die maatregel flink uitbreiden. Hoe meer boeren aan hun land doen om het 'gruttoproof' te krijgen, hoe meer geld ze krijgen. 

Een flink deel van het budget dat het kabinet vrijmaakt (500 miljoen euro volgens het hoofdlijnenakkoord) wil de staatssecretaris voor de boeren uitgeven. Hoeveel er precies naar de grutto gaat, wordt later bekendgemaakt. 

Verdubbeling leefgebied en broedgebied van de grutto

De bedoeling van het kabinet is dat het aantal hectares waar de grutto's kan broeden en leven in agrarische gebieden meer dan verdubbeld wordt binnen een paar jaar (2032). Van 80.000 hectare naar ruim 160.000 hectare: goed voor 320.000 voetbalvelden.

De opbrengst van dit alles moet zijn dat er 70.000 grutto's in ons land verblijven en broeden op agrarisch grasveld in 2032. Nu zijn dat er dus slechts 25.000.

Rasters en fokken van grutto's

Verder wil het ministerie bekijken of het mogelijk is om grutto's te fokken en daarna uit te zetten. In het Verenigd Koninkrijk gebeurt dat al. In ons land is daar al mee geëxperimenteerd. Met succes.

Weidevogelboer

Zelfverklaard weidevogelboerin Wieke Marije Bakker uit het Friese Ginnum maakt nu al gebruik van een regeling om haar land 'weidevogelproof te maken'. "De grutto is een prachtige vogel. Die moeten we beschermen."

Doordat ze haar weiland geschikt heeft gemaakt voor weidevogels kan ze minder, en korter, koeien herbergen en heeft ze dus minder omzet. "Daarom krijg ik een tegemoetkoming, maar die is niet genoeg. Voor het geld hoef je het niet te doen."

Liefde voor de vogel

Waarom dan wel? "Vanwege de liefde voor deze prachtige vogel. We laten ons land onder water lopen om de vogels te lokken. Het gras maaien we later zodat jonge vogels veilig zijn. In de zomer struinen we elke dag onze weilanden af op zoek naar nieuwe nesten die we afzetten met draad. We volgen met wildcamera’s alles wat er op het veld gebeurt."

Is het genoeg?

De grote vraag: zijn de plannen van de staatssecretaris genoeg om de vogel echt te redden en Brussel tevreden te houden? GroenLinks-PvdA Kamerlid Laura Bromet, die voor de grutto de Kamer in kwam, is kritisch. "Het is een goede eerste stap. We moeten ook wel. Maar de regelingen zijn vrijwillig. Volgens de Vogelbescherming zijn er veel meer broedparen nodig. Dat gaan we zo bij lange na niet halen."

Lees meer over
Jean RummenieVogelBoerenLandbouwNatuur & MilieuNatuurbeheer