'Werknemers Tata Steel hebben 1,5 keer hogere kans op overlijden tijdens loopbaan'
Werknemers van Tata Steel hebben een anderhalf keer hogere kans om tijdens hun loopbaan te overlijden dan mannen van dezelfde leeftijd in de rest van Nederland. Dat stelt EenVandaag vast op basis van eigen onderzoek.
Uit het onderzoek van EenVandaag bleek dat tussen 1975 en 2010 in totaal bijna 2400 werknemers van Tata Steel voor hun 65e overleden. Vergeleken met het landelijke sterftecijfers onder mannen tot die leeftijd betekende dit een oversterfte van 46 procent. "Dit zijn wel echt behoorlijke getallen", reageert hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht Onno van Schayck.
Gezondheidseffecten
Dat er een relatie bestaat tussen de uitstoot van Tata Steel en de gezondheidseffecten voor de omgeving werd al eerder aangetoond door het RIVM. Vorig jaar maakte het RIVM nog bekend dat omwonenden van de staalfabriek gemiddeld 2,5 maand eerder dood gaan.
EenVandaag zocht dit keer uit hoe het zit met de werknemers in de fabriek, die zich nog dichter bij de bron van de uitstoot bevinden. Zij worden 'mogelijk blootgesteld aan schadelijke stoffen als ultrafijnstof, zware metalen en kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen, de zogeheten PAK's', schrijft het medium.
Ongeneeslijke ziekte
Uit het onderzoek werd duidelijk dat er dus zo'n anderhalf keer zoveel mannen voor hun pensioen overleden, dan je zou 'mogen verwachten'.
Door het bestuderen van overlijdensberichten van de medewerkers, wordt duidelijk dat tweederde, 67 procent, van de gevallen door een ongeneeslijke ziekte om het leven komen. Een kwart, 22 procent, sterft na het onwel worden tijdens werk, 4 procent stierf door een verkeersongeval, 3 procent door een kort ziekbed en 1 procent door een bedrijfsongeval.
Een groot deel van de overlijdensberichten delen ook het aantal jaren dat de werknemer in dienst was bij Tata Steel. Ruim 60 procent werkte bij hun overlijden al 20 tot 40 jaar bij het bedrijf. In ruim 6 van de 10 gevallen ging het om een 55-plusser.
'Echt veel mensen'
Het aantal gewerkte dienstjaren is relevant, want dat zegt echt iets over de langdurige blootstelling aan bepaalde schadelijke stoffen. En die blootstelling leidt uiteindelijk tot ontstekingsprocessen in de longen", zegt Van Shayck tegen EenVandaag.
"Als je voortdurend bent blootgesteld, ontstaat een ontsteking die kan leiden tot COPD, hart- en vaatziekten en diverse soorten kanker. Daarom zie je de overlijdenspiek bij de oudere generatie werknemers", legt hij uit. "Dit zijn wel echt behoorlijke getallen. Dit gaat niet over een paar mensen, dit gaat echt om veel mensen."
Onderzoek RTL Nieuws
RTL Nieuws keek afgelopen zomer verder dan Tata Steel. Hoe zit het met de gezondheid van mensen die rondom zware industrie wonen? Dat is te zien in de video hieronder.