Led of oplaadbaar

Longfonds adviseert: echte kaarsen ongezond, kies voor nepversie

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPLongfonds adviseert: echte kaarsen ongezond, kies voor nepversie
RTL

Het Longfonds zegt het al langer: luchtvervuiling in huis ontstaat onder andere door het branden van kaarsen. Met de kerstdagen voor de deur wil de gezondheidsorganisatie er extra voor waarschuwen. "Hoe meer kaarsen in huis, hoe groter de negatieve gezondheidseffecten."

Sommige mensen zullen het betuttelend vinden. Kaarsjes branden met kerst: dat is toch gezellig? Maar het Longfonds benadrukt in het AD nog maar eens: het is ronduit ongezond.

Led-kaarsen

De organisatie adviseert om over te stappen op batterij-, led-, of oplaadbare kaarsen. Bij het branden van echte kaarsen komen ongezonde stoffen als fijnstof vrij. En dat kan klachten geven: hoesten, kortademigheid en geïrriteerde ogen.

Waxinelichtjes onder bloempot is 'fijnstofbom', laat experiment zien
Lees ook

Waxinelichtjes onder bloempot is 'fijnstofbom', laat experiment zien

In z'n algemeenheid stelt het Longfonds dat luchtvervuiling voor iedereen ongezond is. "Die veroorzaakt longziekten als astma en COPD, hart- en vaatziekten, of kan deze verergeren.  Bij kinderen schaadt ongezonde lucht de ontwikkeling van hun longen en hersenen, waar ze altijd last van houden."

Niemand dwingen

Károly Illy, directeur van het Longfonds, zegt in een reactie aan RTL Nieuws dat het fonds niemand wil dwingen om dan maar helemaal geen kaarsen of waxinelichtjes meer aan te steken. "Maar we vinden het wel belangrijk om aan te geven dat er, als je dat wel doet, fijnstof vrijkomt die benauwdheidsklachten kan veroorzaken." Volgens Illy realiseren veel mensen zich dat niet, terwijl ze dat wel weten als het over houtstook gaat.

"Wat je ziet is dat er meer fijnstof vrijkomt bij bijvoorbeeld heel erg druipende kaarsen en kaarsen met geurstoffen." Maar niet elke kaars is hetzelfde, zegt hij: "Hoe groter de kaars, hoe meer fijnstof en hoe meer kaarsen, hoe meer klachten iemand kan krijgen."

Fijnstof adem je in en dat zorgt ervoor dat de allerkleinste luchtweggetjes vernauwen, legt Illy uit. "Dat kan leiden tot benauwdheid en dat kan betekenen dat vooral mensen met een longziekte extra medicijnen nodig hebben." De kans dat iemand zonder longproblemen er erge last van zal krijgen is volgens Illy klein, 'maar het blijft ongezond'.

Goedkope kaarsen

De bekende kaarsenproducent Bolsius zegt tegen het AD dat gezondheidsklachten 'alleen opspelen bij kaarsen van lage kwaliteit': "Goedkope of uit verre landen geïmporteerde kaarsen die niet voldoen aan de EU-normen." De uitstoot is bij kaarsen van hoge kwaliteit volgens een woordvoerder 'verwaarloosbaar'. Maar volgens het Longfonds zijn ook kaarsen van hoge kwaliteit 'nog steeds niet gezond'.

Wie toch naar echte kaarsen grijpt, moet het vertrek goed ventileren, stelt de organisatie. "Nadat je de kaarsen hebt gedoofd, kun je een raam openzetten zodat de lucht in huis zo snel mogelijk ververst."

Lees meer over
LongfondsFijnstofLink in bio