Onderzeese kabels kapot

NAVO gaat militaire aanwezigheid op Oostzee uitbreiden na mogelijke sabotage

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPANAVO gaat militaire aanwezigheid op Oostzee uitbreiden na mogelijke sabotage
RTL

De NAVO gaat zijn militaire aanwezigheid op de Oostzee uitbreiden. Dat schreef de secretaris-generaal van de alliantie, Mark Rutte, op X. Hij reageert daarmee op de mogelijke sabotage van een onderzeese stroomkabel tussen Finland en Estland.

Rutte zei ook dat hij met de president van Finland, Alexander Stubb, heeft gesproken over het onderzoek dat loopt naar de beschadigde kabel. Hij benadrukt bij Stubb zijn 'solidariteit en steun'.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Stubb zelf zei vanochtend dat hij samen met Estland heeft besloten dat er een grotere NAVO-aanwezigheid nodig is in de regio. Zo wil hij cruciale infrastructuur beter beschermen en Europese maatregelen handhaven tegen de Russische schaduwvloot van schepen en olietankers, die via gesjoemel eerdere sancties proberen te omzeilen.

Woensdag raakte een stroomkabel, de Estlink 2, beschadigd. Mogelijk speelde het Russische schip Eagle S. daarbij een rol. Eerder vandaag maakte Estland al bekend dat het een marine-operatie is begonnen om een andere stroomkabel, de Estlink 1, te beschermen.

Volgens Stubb zou de Eagle S. nog meer schade hebben aangericht als het niet door Finland was gestopt. Het land voert momenteel een onderzoek naar de tanker. Stubb zei dat als uit dat onderzoek blijkt dat het incident inderdaad sabotage is en als er een staatsactor achter zit, Finland dat meteen kenbaar zal maken.

In de Oostzee woedt een schaduwoorlog met NAVO en Rusland in de hoofdrol
Lees ook

In de Oostzee woedt een schaduwoorlog met NAVO en Rusland in de hoofdrol

In november werden in de Oostzee ook al twee communicatiekabels op de bodem van de zee doorgesneden. Het Chinese vrachtschip de Yi Peng 3 vertrok op 15 november uit een haven in Rusland. De kapitein zou een Rus zijn. Het schip voer constant boven een grote communicatiekabel tussen Finland en Duitsland, de C-Lion1 kabel. 

Volgens de goed ingevoerde Amerikaanse krant The Wall Street Journal liet het schip het anker over een afstand van 160 kilometer over de zeebodem slepen. Op 18 november bleek dat er geen telefoon- en dataverkeer meer mogelijk was over de kabel. Ook een internetkabel tussen Zweden en Litouwen bleek kapot te zijn.

De mogelijke betrokkenheid van Rusland bij die actie wordt onderzocht. Hier zie je de locaties van die kabels en de route van het Chinese schip:

En er zijn nog meer incidenten op de Oostzee geweest. Zo schoot een Russisch schip een lichtkogel af op een Duitse legerhelikopter.

Rusland zag door het NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland de aanwezigheid van NAVO-landen aan Oostzee toenemen, terwijl er ook belangrijke Russische havens aan liggen. De spanningen tussen westerse landen enerzijds en Rusland en China anderzijds worden ook versterkt door de oorlog in Oekraïne en de economische sancties die daarop volgden tegen Rusland.

Rutte zei daar eerder over: "De afgelopen jaren hebben Rusland en China geprobeerd om onze landen te destabiliseren met sabotagedaden, cyberaanvallen, desinformatie en energiechantage om ons te intimideren. De NAVO-bondgenoten zullen samen blijven staan om deze bedreigingen het hoofd te bieden door een reeks maatregelen, waaronder meer inlichtingenuitwisseling en betere bescherming van kritieke infrastructuur."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS