'Pijnlijk misverstand'

Oud-burgemeester Groningen voor de rechter om 'onzedelijk gedrag', minister ontkent gedwongen vertrek

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOud-burgemeester Groningen voor de rechter om 'onzedelijk gedrag', minister ontkent gedwongen vertrek
RTL

Voormalig burgemeester van Groningen Koen Schuiling staat vanmiddag voor de rechter wegens vermeend onzedelijk gedrag, in maart vorig jaar. In september stopte Schuiling als burgemeester. Volgens het Dagblad van het Noorden (DvhN) dwong de minister van Binnenlandse Zaken hem daartoe, maar het ministerie ontkent dat.

Schuiling kreeg in maart 2024 een boete van 250 euro omdat hij zich in het openbaar onzedelijk zou hebben gedragen. Vandaag staat de oud-burgemeester voor de rechter in Zwolle omdat hij die bekeuring heeft aangevochten. Volgens hem berust de zaak op een misverstand. 

'Heftige buikpijn'

"Door mijn medische situatie had ik plotseling heftige buikpijn. Een poging die pijn te bestrijden is door een andere weggebruiker opgevat als aanstootgevend. Daar was uiteraard geen sprake van", verklaarde Schuiling eerder over het voorval.

Burgemeester Groningen beboet om aanstootgevend gedrag: 'Pijnlijk misverstand'
Lees ook

Burgemeester Groningen beboet om aanstootgevend gedrag: 'Pijnlijk misverstand'

In september vorig jaar legde Schuiling zijn taken als burgemeester neer, enkele weken later kwam de zaak van de bekeuring aan het licht. Aanvankelijk gaf Schuiling als reden voor zijn opstappen dat hij niet meer de energie had om zijn taken goed uit te voeren. Later zei hij dat de boete niet de reden was voor zijn vertrek, maar dat die zijn vertrek wel heeft versneld. 

Uit stukken die in handen zijn van het Dagblad van het Noorden blijkt dat er naast het voorval waarvoor Schuiling is bekeurd, nog twee keer melding is gedaan vanwege het gedrag van de burgemeester op de openbare weg. Wat er toen precies gemeld is, is niet duidelijk. Voor die twee meldingen werd Schuiling niet beboet. De oud-burgemeester zegt tegen DvhN dat ook die zaken berusten op een misverstand. 

Druk van minister Uitermark

DvhN schrijft dat minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken Schuiling onder druk heeft gezet om af te treden nadat de zaak aan het licht was gekomen. Volgens de krant dreigde de minister om de burgemeester te schorsen als hij niet voor oktober zelf zou vertrekken. Daarop zou Schuiling eieren voor zijn geld hebben gekozen en zelf zijn vertrek hebben aangekondigd. DvhN schrijft dat de minister zou hebben gesuggereerd dat burgemeester Schuiling door de affaire mogelijk chantabel was.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent in een reactie aan RTL Nieuws dat er sprake was van een gedwongen gesprek, maar spreekt van een 'integriteitskwestie'. Volgens een woordvoerder van het ministerie heeft er na het opleggen van de boete een gesprek plaatsgevonden tussen de minister en de burgemeester. Daarin zou de minister duidelijk hebben gemaakt dat Schuiling zijn taken moest neerleggen als hij besloot in beroep te gaan tegen de boete. Bij vrijspraak had hij zijn taken daarna weer kunnen oppakken. 

Het ministerie stelt dat Schuiling zelf heeft besloten om de boete aan te vechten, en om zich helemaal terug te trekken als burgemeester. 

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Schuiling is vanmiddag om 13.00 uur. Dan moet meer duidelijk worden over wat er precies is gebeurd.

Lees meer over
Koen SchuilingJudith UitermarkGroningen