Iedereen naar de Costa: Spanje heeft vakantieland nummer 1 Frankrijk bijna ingehaald

Het aantal mensen dat Spanje kiest als vakantieland, is in 2024 ongekend hard gegroeid: met 10 procent. Alles wijst erop dat Spanje dit jaar de magische grens van 100 miljoen buitenlandse bezoekers doorbreekt. Na dertig jaar lijkt het Frankrijk voorbij te streven als populairste vakantieland ter wereld.
In een 'normaal' jaar – de coronapandemie en de hersteltijd daarna buiten beschouwing gelaten – is de 10 procent groei van het aantal vakantiegangers die Spanje vorig jaar bereikte al heel bijzonder. Maar als je dat uitdrukt in geld, zijn de getallen nog indrukwekkender: de Spanjaarden verdienden vorig jaar 126 miljard euro aan al die bezoekende buitenlanders, een groei van 17 procent ten opzichte van 2023.
Hotelland of campingland
Mensen die in 'hotelland' Spanje op vakantie zijn, geven per dag meer uit dan vakantiegangers in Frankrijk, een campingland. Vakantieland nummer 3 van de wereld, de Verenigde Staten, volgt qua aantal vakantiegangers op enige afstand van Spanje en Frankrijk. De ontwikkeling van de laatste acht jaar ziet er zo uit:

De populariteit van het land heeft voor Spanje ook een keerzijde. Dat is te merken aan de woorden die de Spaanse minister van Toerisme Jordi Hereu kiest. Hij noemt de cijfers 'indrukwekkend en positief' en benadrukt dat toerisme 2,6 miljoen Spanjaarden een baan geeft, maar het is toch een ander geluid dan een jaar geleden. Toen kon je hem nog woorden als 'fantastisch' in de mond horen nemen.
Heftige protesten
Hereu beseft maar al te goed dat de groei van het toerisme in Spanje een gevoelig thema is geworden. Vorig jaar waren er wekelijks grote protesten tegen 'overtoerisme'. De heftigste daarvan waren in Barcelona en op het eiland Mallorca – dat in de tweede helft van 2024 nota bene een afname zag van het aantal boekingen.
Het ging niet om veel, een krimp van minder dan 1 procent, maar hoteliers schrokken ervan. Het zou een keerpunt kunnen zijn, zeggen zij. Ze riepen boze demonstranten op hun protesten te matigen.

Voor heel Spanje is dat keerpunt er zeker nog niet. Het aantal vakantieboekingen voor het eerste kwartaal van 2025 is alweer ruim 9 procent hoger dan het in het eerste kwartaal van 2024 was.
In dat cijfer ziet de vakantiebranche een andere belangrijke verandering: mensen gaan steeds vaker op vakantie in wat voorheen 'het laagseizoen' heette. Dat komt door de groeiende groep gepensioneerden, die kunnen gaan wanneer ze willen, én door klimaatverandering. Veel mensen gaan liever niet meer in juli of augustus naar Spanje, als het daar wel 45 graden kan worden.
Nederlanders
Spanje houdt bij uit welke landen de vakantiegangers komen. Het aantal Nederlanders dat in Spanje vakantie houdt, groeit hard: nu ruim 40 procent meer dan acht jaar geleden. Dat is goed te zien in de grafiek hieronder. Nederlanders kiezen binnen Spanje het meest voor Catalonië, Valencia en de eilanden Ibiza en Mallorca als vakantiebestemming.
In absolute aantallen gaan natuurlijk meer Duitsers, Fransen en Italianen dan Nederlanders naar Spanje op vakantie, maar in verhouding tot het aantal inwoners staat Nederland op de tweede plaats. Alleen Britten gaan nóg vaker.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.