Heftige stormen doorstaan

Onderzoekers: met plantjes aan de zeedijk worden golven lager

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Universiteit TwenteOnderzoekers: met plantjes aan de zeedijk worden golven lager
RTL

Als er plantjes groeien aan de voet van een zeedijk, worden de golven die tijdens een storm tegen de dijk botsen lager. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente. Voordeel: hiermee kan het goedkoper worden om dijken te versterken.

Voor het onderzoek hebben de wetenschappers planten van achter de zeedijk bij Moddergat gehaald, aan de Waddenzee in het hoge noorden van Friesland. 

Dit is vervolgens naar de zogenoemde Deltagoot gebracht, een 300 meter lange bak water in Delft. Daar wordt water doorheen geduwd om kunstmatige golven te veroorzaken.

De Deltagoot© ANP
De Deltagoot

De tests toonden vervolgens aan dat kwelders, de begroeide stukken land die direct aan zee liggen, zelfs de heftigste stormen goed konden weerstaan en dat de voet van de dijk standhoudt en niet wegspoelt.

Bij een superstorm kreeg de dijk golven van 1,90 meter hoog te verwerken. Zodra er kwelderplantjes voor werden geplant, daalden de golven naar 1,79 meter. De golven waren ook minder krachtig. Nog een bijkomend voordeel was dat er slib uit de golven tussen de plantjes achterbleef. "Zo groeit de kwelder mee met de zeespiegelstijging", schrijft de universiteit in een persbericht.

'Minder klei nodig'

Volgens de onderzoekers hebben de resultaten een positieve invloed op toekomstige dijkversterkingen. "Zo hoeft in sommige gevallen de steenbekleding aan de voet van de dijk niet vervangen te worden. Daarnaast is er bij de versterking van groene dijken minder klei nodig, waarbij de dijk nog steeds voldoet aan de veiligheidseisen."

Lees meer over
Universiteit TwenteNatuur & MilieuNatuurbeheer