Vergoed uit basispakket

Nieuwe therapie tegen oorsuizen: 'Patiënten zien het leven weer zitten'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockNieuwe therapie tegen oorsuizen: 'Patiënten zien het leven weer zitten'
RTL

Elke dag een piep in je oor: mensen met tinnitus worden er stapelgek van. Goed nieuws voor hen: de Universiteit Maastricht ontwikkelde een nieuwe behandelmethode die zó succesvol is, dat het de standaardbehandeling wordt in Nederland en Europa. En nog beter nieuws: de methode wordt vanaf dit jaar ook vergoed.

In Nederland zijn er zo'n 2,5 miljoen mensen met oorsuizen. Ruim een half miljoen van hen hebben daar in het dagelijks leven zoveel last van dat ze ervoor naar een dokter gaan. De behandelmethode is vaak gericht op symptoombestrijding. Mensen krijgen bijvoorbeeld een apparaat dat de geluiden maskeert.

Juist blootstellen aan piep

In Maastricht hebben ze nu een andere behandeling die meer aandacht heeft voor het psychische aspect. "Dit is eindelijk een effectieve methode", vertelt Rilana Cima enthousiast. Ze is onderzoeker bij de Universiteit Maastricht en psycholoog en coördinator van tinnitus expertisecentrum Adelante. "Door patiënten juist expres bloot te stellen aan hun oorsuizen, leren ze om er minder gevoelig voor te worden."

Wat is Tinnitus?

  • Alle klachten waarbij patiënten aangeven dat zij fluiten, zoemen, gesis, brommen of een ander geluid 'horen', zonder dat dit daadwerkelijk buiten het hoofd aanwezig is, wordt tinnitus genoemd.
  • 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben er last van. 500.000 van hen hebben ernstige klachten die ze in het dagelijks leven belemmeren.
  • Hoe tinnitus ontstaat, is onduidelijk. Er worden wel honderden oorzaken genoemd. Dit loopt uiteen van medicijnen, ziekte, stress, lawaai of gebitsproblemen en bloedarmoede. Geen enkele oorzaak is wetenschappelijk bewezen.
  • Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaak, maar alle behandelingen zijn gericht op symptoombestrijding omdat er geen medicijn of operatie is die werkt.
Nieuwe therapie hielp bij Kevin tegen oorsuizen: 'Tranen sprongen in mijn ogen'
Lees ook

Nieuwe therapie hielp bij Kevin tegen oorsuizen: 'Tranen sprongen in mijn ogen'

Psychische behandeling

Mensen met tinnitus hebben daar in het dagelijks leven veel last van en doen er alles aan om van de oorsuizen af te komen. Helaas is er geen standaard behandelmethode. "Patiënten worden daarom vaak van hot naar her doorverwezen. Tinnitus is meer een psychisch probleem en niet audiologisch. Daarom hebben wij een psychologische behandeling."

Bij deze behandeling gaat het om gedragstherapie. Mensen met tinnitus worden in een stille ruimte gezet zodat ze minder aversie krijgen tegen de piep, en het oorsuizen beter gaan accepteren. "Artsen proberen vaak symptomen weg te nemen, maar dat werkt meestal niet. Als je de piep gaat vermijden, wordt die alleen maar gevoeliger."

De behandeling die de Universiteit Maastricht nu met een team van audiologen en psychologen heeft ontwikkeld, is effectief. Maar liefst 85 tot 90 procent van de onderzoeksgroep ervaart een positieve verbetering.

'Ze zien het leven weer zitten'

Tinnitus kan zo heftig zijn dat er mensen zijn die niet meer willen leven. "Vaak wordt het geluid ook steeds erger. Ik heb patiënten die door deze behandeling zijn veranderd. Die eerst dingen zeiden als: 'Zo wil ik niet meer leven', maar dat nu niet meer zeggen. Nu zien ze het leven weer zitten."

De resultaten van het onderzoek zijn zó goed dat de behandeling vanaf nu de nieuwe Europese richtlijn wordt. "We gebruiken de behandelmethode al langer, maar sinds kort is die goedgekeurd door het zorginstituut en zit het in het verzekeringspakket."

Behandeling over de hele wereld

De Universiteit in Maastricht en Adelante zijn wereldwijd de eerste organisaties met deze behandeling. Maar alle mensen die last hebben van tinnitus hoeven niet meteen in de auto te stappen naar Maastricht. "De behandeling gaat uitbreiden naar Brabant, Utrecht en Noord-Holland."

Zelfs ziekenhuizen en audiologische centra in Nederland, Europa en in de rest van de wereld kunnen aankloppen. "We gaan andere teams opleiden zodat die dezelfde methode kunnen toepassen. We hopen dat patiënten overal in de wereld dezelfde positieve resultaten behalen."

De KNO-vereniging, de vereniging van KNO-artsen, is blij dat de therapie nu in het basispakket zit. De therapie kan voor een selecte groep patiënten een uitkomst bieden, laat zij in reactie weten. De vereniging adviseert patiënten om zich altijd eerst te laten onderzoeken door een arts. "Voor hen bij wie het een uitkomst kan bieden, is het een prettige bijkomstigheid dat de therapie nu ook vergoed wordt."

Door merg en been: zo voelt oorsuizen

Wat mensen met oorsuizen horen verschilt per persoon. Het kan een bromgeluid zijn of een irritante piep. Maar het continue geluid in je oren is voor veel patiënten gekmakend. In deze video drie geluidsvoorbeelden: zo kan oorsuizen klinken.
Lees meer over
GezondheidGehoorschadeLink in bio