Ron zat al in hospice, maar ging niet dood: 'Opeens was ik dakloos'
Hij zat in een hospice, had al muziek uitgekozen voor zijn uitvaart en ook de rouwkaarten waren geschreven. Maar de 59-jarige Ron Brand uit Amsterdam ging tegen alle verwachtingen in niet dood. Vrijdag verlaat hij de hospice. Levend.
Toch zag het er begin dit jaar anders uit. Door overmatig drankgebruik had hij zulk ernstig lever- en nierfalen dat hij volgens de artsen nog maximaal drie maanden te leven had. "Het was een grote emotionele schok. Mijn hoogzwangere dochter en ex-vrouw waren erbij toen de arts dat vertelde. Ze hebben alles gedaan om me bij te staan."
Naar hospice
Hij zegde zijn sociale huurwoning op, liet zijn inboedel door de kringloop ophalen en verhuisde vrijwel direct naar een hospice. Daar wilde hij de tijd die hij nog had zo prettig mogelijk doorbrengen. Hij hoopte dat hij in ieder geval de geboorte van zijn kleinzoon nog zou kunnen meemaken.
In de hospice werd hij in de watten gelegd. "Ze zorgden heel goed voor me." Ook werd hij twee keer per week gedraineerd, waarbij 5 liter vocht uit zijn lichaam werd weggehaald. Hij voelde zich elke keer wat meer opgelucht als dat gebeurde. Hij werd in een rolstoel binnengebracht, maar die ging hij steeds minder gebruiken. Aanvankelijk wilden de verpleegkundigen hem ook wassen onder de douche, maar daar voelde Brand zich ook te goed voor.
Impact
Hij zag veel mensen in de hospice komen en gaan. Dat heeft een grote impact op hem gehad, vertelt hij. "Maar nog steeds dacht ik: ook ik zal komen te overlijden. Als je bent opgegeven door iemand die er verstand van heeft, dan geloof je dat en accepteer je je lot. Ook al voelde ik me steeds beter."
Begin deze maand kreeg hij buikkrampen en werd hij voor onderzoek opgenomen in het ziekenhuis. Toen kwam het nieuws. "Een arts kwam naar me toe en zei: 'Meneer Brand, er is iets misgegaan.'"
Niet te bevatten
De artsen bleken een verkeerde diagnose te hebben gesteld. Zijn nieren waren prima en zijn leverfunctie is stabiel. "Toen ik niet veel later terugkeerde in de hospice, konden ze het nauwelijks bevatten."
Hij voelde een ongekende blijdschap natuurlijk, maar er was ook stress. Zijn woning had hij al opgezegd, zijn inboedel was weg. "Ik had niks meer. Ik had alleen nog een mooi pak voor als ik in de kist zou liggen." Hij dreigde op straat te belanden en de maatschappelijk werker adviseerde hem om zich te melden bij de daklozenopvang.
Nadat hij gisteren zijn verhaal had gedaan bij AT5 ging de bal rollen. De lokale D66 reageerde al verbaasd en wooncorporatie Stadgenoot zegt er nu alles aan te doen om hem een woning te geven. "We zijn hard aan het zoeken naar een oplossing. Mogelijk een tijdelijke woning", laat een woordvoerder weten.
Gezond blijven
Dat is goed nieuws voor Brand, die nu hoop heeft gekregen. "Ik kijk enorm uit naar mijn eigen plek. Ik hoef geen vijfkamerappartement en ik hoef ook geen meubels van Jan des Bouvrie. Met een slaapkamer, eetkamer en keuken ben ik tevreden. Intussen probeer ik gezond te blijven en ga ik niet meer drinken."
Hoewel hij volgens de artsen nu nog minstens twee jaar kan leven, houdt hij er zelf rekening mee dat hij oud gaat worden. Voorspellingen over zijn levensverwachtingen neemt hij met een korreltje zout. "Ik voel me goed en ik hoop dat ik mijn kleinzoon kan zien opgroeien. Dat zou geweldig zijn."