Symbolische waarde

Overlast door trouwstoeten? 'Het zijn meestal juist prachtige feesten'

Door Joris van Egmond··Aangepast:
© Ozturk-MediamemOverlast door trouwstoeten? 'Het zijn meestal juist prachtige feesten'
RTL

Hij baalt er echt van: de incidenten met de trouwstoeten zijn volgens huwelijksfotograaf Serdar Özturk verschrikkelijk. "Maar we moeten ook niet doen alsof ze allemaal ellende veroorzaken. Meestal zijn het prachtige feesten die goed verlopen."

Özturk is als fotograaf is wekelijks aanwezig bij vooral Turkse bruiloften. En die gaan vrijwel altijd gepaard met een trouwstoet, waarbij de bruidegom de bruid ophaalt uit het ouderlijk huis. Hij heeft er tientallen, zo niet honderden gezien. "Zo'n stoet hoort bij de cultuur, het is vanzelfsprekend. Als een Turkse bruiloft geen trouwstoet heeft, dan denk je toch: is er iets mis?"

Symbolische waarde

De stoet heeft een grote symbolische waarde: bruiloftsgasten rijden achter elkaar om boze krachten te weren. Er wordt van alles uit de kast getrokken. Sommige gasten huren voor een dag luxe, nieuwe auto's om mee te rijden. Soms zijn er fakkels, vlaggen en vaak is er getoeter. De auto van het bruidspaar wordt met strikjes, bloemen en de eerste letters van hun namen versierd.

Zeker vijftien keer ongeregeldheden bij trouwstoeten dit jaar
Lees ook

Zeker vijftien keer ongeregeldheden bij trouwstoeten dit jaar

De bruid draagt bij het verlaten van het huis een rood lint om haar middel als teken van maagdelijkheid. Nadat de bruid is opgehaald, gaat ieder zijn eigen weg. In de avond is vaak het afsluitende feest. 

Vergrootglas

Maar de stoeten liggen onder een vergrootglas. Zeker vijftien keer moest de politie dit jaar ingrijpen na ongeregeldheden. Twee weken geleden werd een Rotterdamse agent aangevallen bij zo'n optocht nadat de politie een melding kreeg van overlast. Schandalig, oordeelde burgemeester Ahmed Aboutaleb, die overweegt een meldplicht in te stellen voor trouwstoeten. 

De stoet bij de bruiloft van Serdar Tetik.
De stoet bij de bruiloft van Serdar Tetik.

Özturk vindt de aandacht voor de incidenten 'heel terecht'. "Zoiets mag niet gebeuren", zegt hij. "De agenten staan daar voor de veiligheid." Maar dat betekent volgens hem niet dat het bij alle trouwstoeten misgaat. Hij heeft colonnes meegemaakt van vijf auto's, maar ook van 250 auto's. "Bijna alle optochten zijn feestjes, dan staan buurtbewoners zelf ook te kijken. Soms klappen ze zelfs mee."

Rookontwikkeling

Hijzelf zegt nooit een grimmige sfeer te hebben meegemaakt. "Ja, er gebeurt weleens wat: bijvoorbeeld dat jongeren 'burn-outs' doen waarbij de voorrem van een motor wordt vastgehouden en de achterband spint zodat er veel rook vrijkomt. Maar dan zeg ik er iets van en is het meteen goed. De jongens willen zelf ook geen feest verpesten door overlast te veroorzaken."

Naamgenoot Serdar heeft zelf zo'n lange stoet georganiseerd toen hij vorig jaar mei met zijn vrouw trouwde. Er waren zeker 150 auto's en 50 motoren die van zijn woning in Rotterdam naar het ouderlijk huis van de bruid in Den Haag reden. "Allemaal vrienden en familie", zegt hij. "Het was gigantisch, maar prachtig."

Politiebegeleiding

Wel is hij er een ruim jaar mee bezig geweest om alles te organiseren. Want hij wist ver van tevoren al: dit wordt groots. "Sommige mensen zeiden dat ik de politie niet moest inlichten. Maar ik heb bewust wel contact met de wijkagent in Rotterdam gezocht met de vraag of ze ons wilden begeleiden. Daar werd positief op gereageerd."

Ook de politie Den Haag moest akkoord gaan, maar die sputterde volgens Serdar aanvankelijk tegen. Na verschillende gesprekken gingen ze toch overstag. Zo werd de stoet uiteindelijk begeleid door zeker acht politiemensen. Precies wat hij wilde. "Ik wilde niemand tot last zijn, ik wilde een mooi feest. Met een paar zichtbare politieagenten zorg je er toch voor dat niemand gek gaat doen en iedereen zich netjes gaat gedragen."

Kruispunten even afgesloten

Het werkte. Kruispunten werden voor korte tijd afgesloten zodat de stoet in een keer door kon. Toeteren gebeurde alleen bij het verlaten van de woning in Rotterdam en bij aankomst in Den Haag. Onderweg was het stil. Er waren wel fakkels en er was feest. Maar volgens Serdar had niemand er last van. 

Serdar zelf zat in de voorste auto. Hij zag de hele stoet achter zich. Een schitterend gezicht, zo vertelt hij. "Het was onvergetelijk. Ik blijf dit altijd onthouden."  

Van het incident van twee weken geleden in Rotterdam, is Serdar dan ook geschrokken. Hij noemt het 'ontzettend dom'. "De politie is er om ervoor te zorgen dat er geen ongelukken gebeuren, en dan doe je dit. Het is vreselijk als het uit de hand loopt. Een stoet moet een bruiloft juist mooier maken."

Lees meer over
HuwelijkBruiloftVerkeerVerkeersongevallenNederland