Joel (20) werd uit huis gezet na coming-out: 'Mijn ouders wilden me laten genezen'
Toen Joel (20) op zijn zeventiende uit de kast kwam bij zijn religieuze ouders, waren die woedend. Ze mishandelden hem, waarna hij uit huis vluchtte en maandenlang thuisloos was. Tijdens een speciaal kerstconcert deelt hij zijn verhaal, om aandacht te vragen voor dak- en thuisloze LHBTI-jongeren.
Joel komt uit een gelovig gezin in Gelderland, met heel veel regels. "Zo mochten we geen tv kijken." Op zijn zeventiende kwam hij tegenover zijn ouders uit de kast. Dat was op z'n zachtst gezegd niet zo leuk, vertelt hij.
"Mijn ouders zeiden: je weet toch wat er in de bijbel staat over homoseksualiteit? Ze vonden het raar, ze wezen het af. Ik weet nog dat mijn moeder naar de wc vluchtte, mijn vader werd ontzettend boos. Hij maakte twee keer heel duidelijk dat ik weg moest uit huis. Hij wilde me niet meer."
Genezen
Wat volgde, was een nare periode van twee weken, waarin Joel en zijn ouders veel ruzie hadden. "Ik werd ook geslagen. De dominee werd er zelfs bij gehaald om te kijken of ze me konden genezen."
Daar wilde Joel niet aan meewerken. "Ik zei dat dit is hoe ik ben, dat ik niet te genezen ben." Zijn ouders konden dat uiteindelijk niet accepteren, waarna Joel besloot uit huis te vluchten.
Slopende tijd
Maandenlang zwierf hij door het land, waar hij sliep bij kennissen en vrienden. Maar ook bij onbekenden, die niet altijd goede bedoelingen hadden. "Zij zochten soms toenadering, wilden seks, maar dat hield ik af."
Die tijd was heel slopend voor hem. "Ik voelde mij de hele dag bang, moest constant opletten en waakzaam zijn."
Na drie maanden thuisloos te zijn geweest, vond hij een kamer in Den Bosch. Nu, twee jaar later, woont hij in een studentenhuis in Utrecht en volgt hij een opleiding.
Contact met moeder
"Ik heb weer wat contact met mijn moeder, maar mijn homoseksualiteit is geen onderwerp waar we over praten. Als ik bij mijn ouders ben, zegt mijn vader mij soms gedag. Maar soms zegt hij ook niks. Hij negeert me en we hebben niet echt een band." Daardoor voelt hij zich heel onzeker, zegt hij.
Joel vertelde zijn verhaal vandaag tijdens het Regenboog Kerstconcert voor dak- en thuisloze LHBTI-jongeren in Amsterdam. Naar schatting zijn er zo'n 700 dakloze LHBTI-jongeren in ons land, zegt de organisatie, maar mogelijk ligt dat aantal hoger.
"Ik wil graag een voorbeeld zijn voor anderen en laten zien dat we elkaars steun nodig hebben", zegt Joel. Ook wil hij mensen ervan bewust maken dat dit in 2019 nog steeds gebeurt. "Het is belangrijk dat we laten zien dat nog steeds niet iedereen wordt geaccepteerd om wie hij is."