Verdachte opgepakt

Gevaar voor agenten: criminele Telegramgroepen jagen op hun namen en adressen

Door Daniël Verlaan··Aangepast:
© ANPGevaar voor agenten: criminele Telegramgroepen jagen op hun namen en adressen
RTL

In criminele Telegramgroepen worden honderden euro's aan tipgeld uitgeloofd om de identiteit van Nederlandse politieagenten te achterhalen. De politie vindt het 'zeer ernstig' en heeft een verdachte opgepakt.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, dat toegang heeft tot deze criminele Telegramgroepen. De chatgroepen bestaan veelal uit honderden tot soms duizenden leden die met elkaar in contact staan. 

De leden willen de echte naam en woongegevens van agenten achterhalen om hen te stalken, bedreigen of iets aan te doen, blijkt uit de berichten op Telegram.

Politie Rotterdam

In één van de Telegramgroepen wordt om de identiteit van twee Rotterdamse politieagenten gevraagd. Eén van de agenten deelt een bekeuring uit en heeft een identiteitskaart in zijn hand, vermoedelijk van degene die zijn echte naam of woonadres wil achterhalen.

Wie deze informatie geeft, krijgt een beloning van 500 euro. De persoon die de identiteit van de twee agenten probeert te achterhalen, wil hen iets aandoen, bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) aan RTL Nieuws. Inmiddels is een verdachte, een 23-jarige man uit Papendrecht, opgepakt en verhoord.

Foto's van twee Rotterdamse agenten worden in de Telegram-groep gedeeld.© RTL Nieuws
Foto's van twee Rotterdamse agenten worden in de Telegram-groep gedeeld.

De politie Rotterdam bevestigt dat de agenten daar werken en noemt het een zeer ernstige zaak. Het OM stelt dat het opvragen van de identiteit buitengewoon zorgelijk is, en dat het voor medewerkers van de politie 'heel ingrijpend' kan zijn.

Maar het is niet per se strafbaar, zegt de Rotterdamse officier van justitie Ernst Pols. "Als je foto-opnames maakt van een agent die op straat aan het werk is en het is niet belemmerend voor zijn werk, dan is dat niet strafbaar. Ook in zo'n Telegram-groep vragen om hun identiteit is op zichzelf niet strafbaar."

Zodra dit gepaard gaat met de bedreiging van agenten, is het wél strafbaar. "En dan grijpen we ook hard in", zegt Pols. "Als er ook maar iets bij komt wat zo'n verzoek wel strafbaar maakt, zoals een bedreigend element, dan zitten we erbovenop."

Van pesten tot bedreigingen

De Nederlandse Politiebond (NPB) geeft aan jaarlijks tientallen meldingen over soortgelijke zaken te ontvangen. "Van pesten tot bedreigingen", zegt Jan Struijs van de vakbond. "Vooral het uitloven van beloningen is erg bedreigend en intimiderend. Dit gaat toch onder je huid zitten als politieambtenaar. Als je boodschappen aan het doen bent, kijk je elke keer om je heen."

Het is frustrerend, zegt Struijs, dat er vaak weinig tegen kan worden gedaan. "Daarom vind ik dat we moeten kijken hoe we dit op een strafrechtelijke manier kunnen aanpakken. Maar het is ook belangrijk dat de beelden die online verschijnen, zo snel mogelijk weer worden verwijderd."

© ANP

Boetes

In de Telegramgroepen worden veelal verboden goederen verhandeld, zoals drugs, zwaar vuurwerk en wapens. Maar de leden richten zich ook op het achterhalen van de identiteit van politieagenten. Sommige leden bieden zelfs betaalde diensten aan om deze privégegevens te achterhalen. 

Naast de politie vragen de leden van de Telegramgroepen ook om de echte namen of woonadressen van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's), parkeerwachten en conducteurs van de NS – stuk voor stuk functies waarin boetes kunnen worden uitgedeeld.

Telegram

Telegram is een gratis chat-app en is met name populair bij criminelen, omdat de app stelt tot op heden geen gebruikersgegevens aan overheden te hebben overhandigd. Ook maakte terreurorganisatie IS gebruik van de app om leden te werven en propaganda te verspreiden.

Hoewel velen denken dat Telegram een Russische app is, komt alleen de oprichter (Pavel Durov) uit Rusland. De hoofdkantoren van Telegram staan in Londen en Dubai. Telegram is zelfs geblokkeerd in Rusland, omdat de chat-app weigerde de Russische geheime dienst te laten meelezen met berichten. 

Lees meer over
Politie in NederlandTelegramOpenbaar MinisterieLink in bio