Arbeidsdiscriminatie

Discriminatie op werk: 'Omdat mijn kind doodgeboren werd, hoefde ik niet terug te komen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Eigen fotoDiscriminatie op werk: 'Omdat mijn kind doodgeboren werd, hoefde ik niet terug te komen'
RTL

Froukje (35) had het prima voor elkaar. Ze had een jaarcontract bij een groot commercieel bedrijf met zicht op verlenging. Maar toen haar ongeboren dochter overleed, hoefde ze niet meer terug te komen. "Ik hoop dat andere vrouwen ook melding maken als ze gediscrimineerd worden."

Met 35 weken gebeurde er iets wat niemand verwachtte: de dochter van Froukje overleed plotseling in haar buik. Ruim voor haar verlof eindigde, belde ze haar werkgever. Ze wilde overleggen wanneer ze weer aan de slag kon.

"Mijn leidinggevende wilde niet ingaan op mijn verzoek voor een gesprek. Uiteindelijk kreeg ik twee weken voor het einde van mijn verlof een appje met de vraag op kantoor te komen", vertelt Froukje. "Daar zeiden ze dat het overlijden van mijn dochter zoveel invloed op mij zou hebben dat ik niet meer goed zou kunnen functioneren."

Van slag, niet arbeidsongeschikt

Froukje was verbijsterd. Helemaal omdat haar leidinggevende daarna zei: "Als je dochter nog zou leven, zouden we je contract wel hebben verlengd."

Het frappante is dat Froukje op de hr-afdeling werkte. "Natuurlijk ben ik van slag omdat ik mijn dochter ben verloren, maar daardoor ben ik niet meteen arbeidsongeschikt."

Aankaarten niet zonder risico

Het aankaarten van discriminatie op werk is niet zonder risico, blijkt uit de Monitor arbeidsdiscriminatie. Het onderzoek is uitgevoerd door discriminatie.nl in opdracht van het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid.

De meeste meldingen gaan over het niet verlengen van een tijdelijk arbeidscontract. Hoewel veel conflicten moeilijk te bewijzen zijn, kan een vrouw, eventueel bijgestaan door een antidiscriminatievoorziening (ADV) of advocaat, een procedure starten bij het College voor de Rechten van de Mens of een civiele rechter.

Meer dan de helft van de vrouwen die een zaak aanspant wordt niet in het gelijk gesteld. Het lijkt erop dat vrouwen daarom vaak geen zaak starten.

Bron: discriminatie.nl

Geen reden

Froukje was teleurgesteld na het gesprek en belde nogmaals met haar leidinggevende, de directeur van de hr-afdeling. Dit keer nam ze het gesprek op. "Nogmaals vroeg ik om uitleg waarom mijn contract niet werd verlengd. Hij kwam met dezelfde argumenten."

Na dit gesprek stapte Froukje met de audio-opname naar het College voor de Rechten van de Mens. "Het bedrijf ontkende dat mijn zwangerschap de reden voor ontslag was, maar kon geen andere reden geven waarom mijn contract niet werd verlengd."

Onomstotelijk bewijs

Sinds een jaar loopt de zaak tegen haar oude werkgever. "Die heb ik uit rechtvaardigheidsgevoel aangespannen, niet uit emotie. Zwangerschapsdiscriminatie gebeurt veel en zwangeren zien een rechtszaak niet altijd zitten. Ik wil een voorbeeld zijn voor anderen."

Zwangere vrouwen die zich gediscrimineerd voelen, hebben vaak geen hard bewijs, of willen zich liever richten op hun nieuwe gezin dan op een rechtszaak. Maar Froukje heeft onomstotelijk bewijs. "Ik wil vooral erkenning voor het onrecht dat mijn ex-werkgever mij heeft aangedaan."

Meldingen zwangerschapsdiscriminatie stromen binnen
Lees ook

Meldingen zwangerschapsdiscriminatie stromen binnen

'Maak melding'

Als de rechter haar in het gelijk stelt, hoopt ze dat de uitspraak ervoor zorgt dat onrecht en discriminatie eerder herkend zullen worden. "Als niemand iets doet, verandert er niks."

Daarom deed Froukje ook mee aan het onderzoek van discriminatie.nl. Door haar verhaal te delen, hoopt ze dat meer vrouwen melding gaan maken als hen iets overkomt. "Zo'n zaak kost veel tijd en energie, maar ik hoop dat andere vrouwen zich er ook niet bij neerleggen als hen onrecht wordt aangedaan."

Froukje wordt bijgestaan door een antidiscriminatiebureau dat haar adviseert en helpt. "Er zijn antidiscriminatievoorzieningen in elke regio. Heel fijn, zij nemen de regie bij de rechtszaak en zorgen dat de stukken in orde komen. Dat heb ik niet allemaal zelf gedaan."

Meeste meldingen op arbeidsmarkt

Meer dan een kwart van de meldingen die de afgelopen vijf jaar zijn binnengekomen bij antidiscriminatievoorzieningen, gaan over werk. 43 tot 51 procent van de meldingen heeft betrekking op werving en selectie.

Herkomst, leeftijd en geslacht zijn de meest gemelde discriminatiegronden. De arbeidssectoren waarover in 2019 de meeste meldingen zijn geregistreerd zijn de gezondheids- en welzijnssector, het onderwijs en de groot- en detailhandel.

Bron: discriminatie.nl

Lees meer over
DiscriminatieWerkgelegenheidZwangerschapArbeidsmarktArbeidsrechtCarrière