'Kort en krachtig'

Advies Red Team: 4 weken strenge lockdown, het liefst vandaag nog

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPAdvies Red Team: 4 weken strenge lockdown, het liefst vandaag nog
RTL

Als het aan het Red Team ligt, gaat Nederland zo snel mogelijk in een strengere lockdown. Mensen moeten zo min mogelijk bij elkaar komen, scholen moeten twee weken dicht en alleen supermarkten en apotheken mogen nog open blijven. Dat schrijft het Red Team, de tegenhanger van het Outbreak Management Team, in een advies inmiddels is gepresenteerd.

"Als we nu voor een krachtige lockdown kiezen, kunnen we over een paar weken ons leven weer enigszins normaal oppakken", zegt Wim Schellekens, oud-inspecteur bij de Inspectie Gezondheidszorg én lid van het Red Team tegen RTL Nieuws. "Maar dan moet we in de tussentijd wel het testbeleid en het bron- en contactonderzoek volledig op de rails hebben."

Amerikaanse toezichthouder keurt 'coronamedicijn' remdesivir goed
Lees ook

Amerikaanse toezichthouder keurt 'coronamedicijn' remdesivir goed

Het Red Team komt met een uitgebreid advies om zo snel mogelijk strengere maatregelen te nemen en tegelijkertijd actief voor te bereiden op de fase na de lockdown.

Veiligheidsregio Twente wil ook strenger

Het Red Team staat niet alleen in zijn pleidooi voor strengere maatregelen. Er gaan meer stemmen op voor een striktere lockdown. Zo pleit ook de Veiligheidsregio Twente voor een verdere aanscherping van de coronamaatregelen. In de regio is sprake van een explosieve toename van het aantal coronabesmettingen.

Plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente, Arjen Gerritsen, wil dat er niet langer wordt gesport, dat scholen dichtgaan en dat winkels sluiten als ze dat zelf willen. Dat laatste geldt niet voor supermarkten, die moeten wel open blijven volgens Gerritsen. "De meeste besmettingen zijn onder kinderen. De discipline lijkt weg te zijn. Het lijkt erop dat we te weinig thuiswerken. Wij zien hier ook veel drukte in de winkelstraten."

De voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls laat aan RTL Nieuws weten dat hij geen signalen heeft dat andere veiligheidsregio’s op dit moment een lockdown zouden willen.

Wat is het Red Team?

Het Red Team is een groep van onafhankelijke experts die regelmatig (ongevraagd) advies geeft over hoe de coronacrisis het beste beteugeld kan worden. Ze presenteren zichzelf als tegenhanger van het Outbreak Management Team (OMT).

Maar in tegenstelling tot adviezen van het Outbreak Management Team, waar het kabinet wél op moet reageren, hoeft het kabinet hoeft officieel niets te doen met een advies van het Red Team.

Toch zagen we bij bij de eerdere discussie over de mondkapjes dat het advies van het Red Team door veel politici wel serieus werd genomen. En een aantal dagen na het advies van het Red Team, kwam het kabinet alsnog met een dringend advies om mondkapjes te dragen in de publieke binnenruimtes.

'Het moet écht strenger'

En nu komt het Red Team dus met een nieuw advies. Wat behelst het plan van het Red Team nu dan? "We zien dat de reguliere zorg al ernstig onder druk staat en dat er veel ernstig zieke coronapatiënten binnenstromen. Dat moet echt stoppen", zegt Schellekens.

"Alles is er daarom op gericht om gedurende een korte tijd mensen nog minder met elkaar in contact te laten komen. Dat is ook het doel van de huidige maatregelen, maar het moet echt strenger."

Strengere maatregelen, dit wil het Red Team:

In het kort noemt het Red Team vier concrete tijdelijke  maatregelen:

  • De scholen moeten 2 weken dicht. "Daar zie je nu relatief veel besmettingen. Maar als je de scholen 2 weken sluit, is het virus uit de scholen. Twee weken extra vakantie kan niet echt schadelijk zijn voor de kinderen."
  • Werk thuis: "Mensen moeten nóg meer gaan thuiswerken. Je ziet nu dat sommige bedrijven nog steeds werknemers naar kantoor laten komen, terwijl dat onnodig is. Mensen moeten gewoon zo veel mogelijk thuisblijven en voorkomen dat ze elkaar onnodig ontmoeten."
  • Alleen winkels die voorzien in eerste levensbehoeften mogen nog open blijven, zoals supermarkten en apotheken.
  • Maak van Nederland zoveel mogelijk een 'eiland': "Om te zorgen dat het virus buiten de deur blijft, zou je eigenlijk de grenzen moeten sluiten. Maar dat kan niet. Wat wel kan: iedereen die ons land binnenkomt moet bij binnenkomst getest worden, in quarantaine, en na vier dagen nog eens getest worden. En als ze positief getest zijn, uiteraard in zelfisolatie."

Geen halve maatregelen. "Dit is inderdaad niet leuk voor de burger en de bedrijven, maar iedereen zal snappen dat het nodig is: als het maar niet te lang duurt", zegt Schellekens.

'Dit duurt te lang zo'

Wat het Red Team betreft, moeten deze maatregelen zo snel mogelijk ingaan. "Als we tot volgende week wachten om strengere maatregelen te nemen, zijn we weer te laat. We zijn nu al zo'n 10 dagen onderweg in het risiconiveau 4 met de daarbijhorende maatregelen. Maar we zien niet dat de besmettingen significant dalen, integendeel. Dit duurt te lang zo."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Kerstmis

Volgens het Red Team is het waarschijnlijk dat het kabinet binnenkort strengere maatregelen zal aankondigen. "Als het dan toch moet, dan liever vandaag dan volgende week. Doe het krachtig, dan kan het kort. Als je langer wacht, duurt het ook weer veel langer voor het aantal besmettingen onder de 50 per 100.000 inwoners per week komt. Nu ligt dat aantal nog op 326", zegt Schellekens.

"Hopelijk kunnen we dan over een paar weken ons leven weer enigszins 'normaal' oppakken en samen kerst en oud en nieuw vieren."

Testcapaciteit op orde krijgen

Om ervoor te zorgen dat het virus na zo'n lockdown niet weer vrij spel krijgt, is het volgens Schellekens van cruciaal belang dat er voldoende testcapaciteit is, met snelle uitslagen en dat we het bron- en contactonderzoek op orde hebben. "Als er minder besmettingen zijn, is daar bij de GGD'en weer capaciteit voor."

"Op scholen en in verpleeg- en studentenhuizen zouden mensen wekelijks preventief getest moeten worden, waar mogelijk met sneltesten. Zo houden we daar het virus buiten de deur", zegt Schellekens. "Ook moet er genoeg capaciteit zijn om goed te kunnen achterhalen waar een besmetting is opgelopen. Als dit niet lukt, zitten we zo weer met oplopende besmettingscijfers, en zijn we op weg naar een derde golf."

'Derde golf zou rampzalig zijn'

Hoewel er dus nog aan de precieze formulering van het advies geschaafd wordt, is de boodschap van het Red Team duidelijk, zegt Schellekens. "Overheid: maak een nieuwe start. We zitten nu al in de tweede golf, daar is weinig meer aan te doen. Maar we moeten voorkomen dat we in een derde golf komen. Dat zou rampzalig zijn. Voor de burgers, voor de zorg, maar ook voor de economie."

Lees meer over
Coronacrisis in NederlandLockdownCoronavirusRed TeamNederland