We mogen weer meer sporten, maar pas op: kans op blessures drie keer zo groot
Veel sporters keken er al maanden naar uit: vanaf dit weekend mag iedereen, binnen en buiten, weer normaal trainen zonder anderhalve meter afstand. Voor de jeugd gaan ook de competitiewedstrijden weer van start. Maar dat is niet zonder risico. De kans op blessures is nu drie keer zo groot. Deskundigen waarschuwen: wacht liever nog even met wedstrijden spelen.
Als één van de eerste sportfederaties ging de Duitse Bundesliga na een periode van lockdown weer van start. De hoogste divisie in het Duitse betaald voetbal deed onderzoek naar de effecten van de lockdown bij sporters.
Voor corona was de kans op een blessure tijdens een wedstrijd 0,28 procent per wedstrijd. Als sporters een tijd lang geen wedstrijd hebben kunnen spelen, zoals bijvoorbeeld tijdens een lockdown, stijgt de kans op blessure naar 0,88 procent. Dat is dus bijna drie keer zo groot.
Alle contactsporten
Volgens orthopedisch chirurg Wart van Zoest, tevens clubarts bij PSV, geldt die drie keer zo grote kans ook voor amateursporters. En niet alleen voor voetballers, maar voor alle sporten waarbij er direct contact is met tegenstanders.
"Je kunt nog zo sterk zijn, nog zo getraind zijn, maar die specifieke belasting waar je lichaam mee te maken krijgen tijdens contact met een tegenstander kun je niet trainen. En als je dat niet meer gewend bent, dan is de kans op blessure een stuk groter."
Sportfysiotherapeut Dimitri Stefas ziet nu al binnen zijn praktijk een toename van sporters die zich melden met een zware knieblessure en overbelastingblessures van spieren en pezen.
Met de nieuwste versoepelingen mag er weer zonder anderhalve meter afstand getraind worden en worden een deel van de competities weer opgestart. Stefas maakt zich zorgen. "Ik houd mijn hart vast. Het is heel aannemelijk dat we straks een flinke toename in het aantal sporters met blessures gaan zien."
Blessurepiek
Na een winter- of zomerstop is een piek in blessures vrij normaal. Meestal ontstaan die binnen een aantal weken na de start van het nieuwe seizoen. Van Zoest: "Anders dan normaal, zien we nu in deze coronatijd dat mensen niet alleen veel sneller blessures oplopen, maar ook veel meer mensen bij ons komen. Dat is heel opvallend."
Ook bij collega-orthopedisch chirurg Roy Hoogeslag, kniespecialist en clubarts bij FC Twente, kwamen de afgelopen periode al opvallend veel sporters met ernstige blessures binnen voor behandeling. "Wij lopen asynchroon met de coronapieken. Als de golf daalt en de maatregelen worden versoepeld, zie je bij ons weer een toename van blessures, " legt hij uit.
"Wij zagen al een duidelijke, kleine, piek toen de versoepeling van het sporten van 18 jaar naar 27 jaar ging. Ik verwacht dat we het de komende tijd behoorlijk druk zullen gaan hebben."
Hoogeslag snapt het wel: "Iedereen staat te trappelen om weer het veld op te gaan. Het is lekker weer buiten. Maar juist nu zijn de risico's extra groot."
Kun je blessureleed voorkomen?
Alle drie hebben ze een duidelijke tip: rustig aan opbouwen. Ga niet te hard van stapel.
Trainers zouden tijdens de trainingen zo veel mogelijk moeten proberen om een wedstrijdsituatie na te bootsen. Neem daarvoor dezelfde voorbereidingstijd als na een zomer- of winterstop. "Het liefste nog langer, omdat de meeste mensen ook langer stil hebben gezeten," adviseert Hoogeslag.
Van Zoest voegt daar nog aan toe: "Stel het liefste wedstrijden nog even uit. Dat is misschien niet leuk, maar wel beter om leed te voorkomen."