VS haalt bijna helft betaalde bitcoins terug na hack oliepijplijnbedrijf
Het Amerikaanse ministerie van Justitie is erin geslaagd om bitcoins ter waarde van 2,3 miljoen dollar (1,9 miljoen euro) terug te vorderen die waren betaald naar aanleiding van de hack van het oliepijplijnbedrijf Colonial Pipeline. "De afpersers zullen dit geld nooit in handen krijgen."
Het bedrag is teruggevorderd door een speciale taskforce van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Nooit eerder lukte het om de hand te leggen op losgeld dat – in de vorm van cryptocurrency – al was betaald. Colonial Pipeline had in totaal bitcoins ter waarde van zo'n 5 miljoen dollar overgemaakt aan de Russische hackers.
Cyberaanval met enorme gevolgen
Colonial Pipeline, het grootste pijpleidingsbedrijf van de VS, werd vorige maand het slachtoffer van een cyberaanval. De gevolgen waren enorm. Alle IT-systemen moesten worden stilgelegd, waardoor meerdere pijplijnen niet meer konden worden gebruikt. De Amerikaanse oostkust kwam daardoor zonder brandstof te zitten, wat voor problemen aan de pomp zorgt. Ook schoot de benzineprijs omhoog en werd de luchtvaart getroffen.
Al gauw maakte de FBI bekend dat de Russische cyberbende DarkSide achter de hack zat. De hackers lieten van zich horen en schreven dat het volgens hen 'nooit de bedoeling was geweest om de maatschappij te ontwrichten'. Ze waren slechts uit op geld.
Nadat het losgeld door Colonial Pipeline was overgemaakt aan de daders, zouden de cybercriminelen een programma beschikbaar hebben gesteld dat het bedrijf weer toegang moest geven tot het computernetwerk. Dat programma werkte echter zo traag dat Colonial ook de eigen backups gebruikte om het systeem te herstellen.
'Aanvallen minder winstgevend maken'
Doordat Colonial snel na de hack contact zocht met de FBI, waren onderzoekers in staat te herleiden waar het losgeld naartoe gesluisd werd. Hackers gebruiken vaak cryptocurrency, zoals bitcoins, omdat het voor de autoriteiten lastig herleidbaar is.
"De Verenigde Staten zullen er alles aan doen om deze cyberaanvallen minder winstgevend te maken voor criminelen", vertelde een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie gisteren. "Cryptocurrencies zullen geen bescherming bieden voor hackers die proberen de zakken van hardwerkende Amerikanen te plukken."
Hack bespreken met Poetin
Vorige week meldde het ministerie al dat het onderzoeken naar hackaanvallen met ransomware voortaan een vergelijkbare prioriteit geeft als de bestrijding van terrorisme. De regering van Biden doet er alles aan om het land beter te beschermen tegen cyberaanvallen. Ook staat de hack op de agenda als president Joe Biden later deze maand zijn Russische collega Vladimir Poetin ontmoet.