Voor vakantie, schoolreis of terras: zij halen nu toch maar een prik
Het aantal mensen dat zich alsnog laat vaccineren stijgt nu op steeds meer plekken een coronatoegangsbewijs nodig is. RTL Nieuws sprak met drie mensen die zonder afspraak een vaccinatie haalden in het Brabantse Waalwijk. "Ik voel me een beetje verplicht, maar ik heb hem nodig voor mijn schoolreis."
Waar volgens de GGD vorige week gemiddeld 8360 nieuwe eerste afspraken per dag werden ingeroosterd, waren dat er deze week dagelijks een stuk meer:
- Maandag: 13.442
- Dinsdag: 15.558
- Woensdag: 15.129
- Donderdag: 12.421
Dat er nu zoveel afspraken worden gemaakt, komt volgens de GGD door een stijging in de leeftijdscategorie 18 tot 35. "Waarschijnlijk is dat te verklaren door het feit dat deze groep zich meer zal willen begeven op plaatsen waar de coronapas straks nodig is", zegt een woordvoerder.
Randall (45): 'Ik wil gewoon op vakantie kunnen'
Randall had zijn paspoort en gele boekje al enige tijd in de auto liggen omdat hij twijfelde of hij een vaccinatie zou halen. "Ik heb er heel lang over nagedacht. De persconferentie dinsdag was doorslaggevend."
Eigenlijk wilde hij geen vaccinatie vanwege 'eventuele bijwerkingen op de lange termijn' en de 'dwang en drang' die er nu omheen hangt. "Daar word ik heel opstandig van. Want het gaat over mijn gezondheid en mijn leven."
Wantrouwen
Wat ook meespeelt: hij vertrouwt de overheid niet. "In het verleden heeft Rutte gelogen en kon hij zich dingen ineens niet herinneren. In welke mate horen we nu wel de waarheid over vaccineren, bijwerkingen en hoe de toekomst eruit gaat zien met betrekking tot maatregelen?"
Toch is hij nu gevaccineerd. "Ik wil uit eten gaan, op vakantie. Dan kun je zeggen: je kunt je toch laten testen? Maar niemand vindt het prettig als hij een paar keer per week zo'n test moet doen. Dus je wordt indirect gedwongen."
In zijn vriendengroep is er heel veel discussie over, zegt hij. "Er zijn een heleboel voorstanders die zeggen: je beschermt niet alleen jezelf maar ook de mensen om je heen. Anderen denken meer in complottheorieën. Ik hang er een beetje tussenin."
Wilma (28): 'Ik wil de terrassen op'
Wilma komt spontaan langs bij de vaccinatielocatie. "Ik ben hier vanwege de laatste persconferentie. Ik wil gewoon de terrassen op. Ik wil gaan en staan waar ik wil, zonder dat ik me iedere keer hoef te laten testen."
Voor de persconferentie wilde ze nog geen vaccinatie. "Ik had niet het gevoel dat het genoeg is ontwikkeld en dat ze er genoeg over weten. Er is iets uitgebroken in de wereld, er is in één keer een vaccin, terwijl voor andere vaccins jarenlang wetenschappelijke onderzoeken plaatsvinden. Ik wilde wachten tot ik er niet meer omheen kon."
'Nu ga ik de prik maar halen'
Dat moment kwam maandag, toen de nieuwe maatregelen uitlekten. "Ik dacht: nu ga ik maar een prik halen want anders wordt je vrijheid ontnomen. Dan neem ik hem maar."
Binnen haar vriendengroep zijn er discussies over, maar op een respectvolle manier. "Iedereen heeft een andere mening. De één doet het wel, de ander niet." Hoe ze zich zelf bij de prik voelt, weet ze nog niet. "Ik heb hem net laten zetten, ik voel me goed. We gaan het zien."
Nick (15): 'Voor mijn schoolreis naar Berlijn'
Nick is samen met zijn vader naar de vaccinatiestraat gekomen, zonder afspraak. "Omdat ik het nodig heb voor mijn reisweek naar Berlijn met school. Ik zit in de vierde klas. Je kunt je ook laten testen, maar dan is een vaccinatie halen makkelijker. Om naar de bioscoop of uit eten te gaan, is het ook wel handig."
Ook voor familie
Hij twijfelde voorheen of hij zich wilde laten vaccineren en zijn vader liet hem de vrije keus. De persconferentie afgelopen dinsdag gaf de doorslag. "Omdat je zonder bewijs of test nergens meer naar binnen kan, ga ik het toch doen. En ik doe het ook wel een beetje voor de familie, voor bescherming."
Hij voelt zich 'wel een beetje verplicht', zegt hij. "Je kunt nergens meer iets spontaan doen zonder negatieve test of vaccinatie. Dan is dit handiger." In zijn vriendengroep wordt er niet echt over gesproken. "Iedereen doet het gewoon."
Privacy
Niet iedereen wilde omwille van de privacy herkenbaar in beeld en met naam en toenaam genoemd worden. De volledige namen zijn bekend bij de redactie.