Advocaten blikken terug: 'Halfjaar na moord op Peter R. slijt urgentie alweer'
Het is nog geen half jaar geleden dat Peter R. de Vries werd neergeschoten op straat in Amsterdam en de beveiliging van mensen die zware misdaad moeten bestrijden, is alweer afgezwakt, zeggen advocaten Peter Schouten en Onno de Jong. "Net als bij de moord op de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat. Ook nu begint de urgentie bij de overheid alweer te slijten. Dat is zorgelijk."
6 juli. Die dag staat gegrift in het geheugen van de twee advocaten. "Nadat ik werd gebeld, hadden we niet eens tijd om te bedenken of het wel klopte, het was overal op het nieuws", vertelt Onno Schouten.
Dagen leefden de advocaten tussen hoop en vrees. Peter lag in het ziekenhuis en iedereen hoopte op een wonder. In de video hieronder zie je hoe Schouten en De Jong die dagen hebben beleefd:
Peter R. de Vries overlijdt negen dagen nadat hij werd neergeschoten, op 15 juli. Hij werd vermoedelijk vermoord omdat hij kroongetuige Nabil B. bijstond. Eerder is de broer van Nabil B. vermoord, later ook zijn advocaat Derk Wiersum.
Niet genoeg mankracht
Elke keer klinkt dezelfde kritiek: de overheid onderschat de dreiging en heeft de persoonsbeveiliging van mensen die zware misdaad bestrijden niet op orde. "En weer, na de derde moord, zie je dat de urgentie van persoonsbeveiliging afneemt", vertellen de advocaten. "Dat merk je in kleine dingen, er is al een tijdje niets gebeurd en de urgentie neemt af. Door de dood van Peter is er nu wel genoeg geld, maar er is nog steeds niet genoeg mankracht voor een goede beveiliging van iedereen die aan de zaak werkt."
Dat was volgens de advocaten na de moord op de broer van Nabil B. en na de moord op advocaat Wiersum net zo. De advocaten staan zelf ook op een dodenlijst. Peter Schouten: "Het begint alweer te slijten bij de overheid, maar daar gaan Onno en ik ons tegen verzetten. We zijn inmiddels zelf veiligheids- en ervaringsdeskundigen."
De advocaten storen zich aan de laconieke houding van de overheid. "Als er iemand wordt vermoord, staat de minister op tv een traantje weg te pinken. Het is een aanslag op de rechtstaat, zei hij. En dan denk ik: ja, maar we hadden twee jaar geleden die zaak al op orde moeten hebben, en daar had jij als minister voor moeten zorgen. En nu, na de moord op Peter, zeggen ze weer: we hebben de mensen niet. Daar had je na de moord op die broer mee moeten beginnen."
Drempel voor geweld ligt lager
De drempel van criminelen om geweld gebruiken is volgens de advocaten lager geworden en het geweld dat ze gebruiken zwaarder. "Dat gaat niet veranderen. Ik hoop alleen dat de gewelddadige dood van Peter tot inzicht leidt bij de overheid. Dat ze zorgen dat het onmogelijk wordt gemaakt dat mensen op deze wijze uit het leven worden gerukt. Sommige mensen zeggen: je kunt het nooit helemaal voorkomen. Maar dat is een valse pleister op de wonden. Met een aantal maatregelen had dit wel voorkomen kunnen worden."
De advocaten zijn strijdlustig. "Peter R. de Vries deed voor zijn dood een interview met Nieuwsuur. Daar maakte hij heel duidelijk dat er fouten zijn gemaakt, dat er niets in de doofpot mag worden gestopt. Hij kondigde toen aan dat er goed onderzoek gedaan moest worden."
'We gaan door'
Daarom gaan de advocaten door. Een moord mag volgens hen nooit een reden zijn om hun werk neer te leggen. "We waren een eenheid: Nabil B, Peter, Onno en ik", zegt Peter Schouten. "Het verdedigingsteam bestond uit vier man, nu uit drie. Dat voelen we met z'n drieën heel erg hard. We hebben tijd nodig gehad om ons te herpakken."
"De lol is er vanaf", vervolgen ze. "Het Marengo-proces is niet leuk. Het is een ziek en vergiftigd proces, maar we hebben besloten dit met z'n drieën af te maken. Het mag geen zin hebben om dit soort dingen te doen terwijl het strafproces loopt. Die boodschap willen we blijven uitdragen."