RTL Nieuwspanel

Van overlijden regelen tot nieuwe taal leren: dit zijn jullie goede voornemens

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© Eigen fotoVan overlijden regelen tot nieuwe taal leren: dit zijn jullie goede voornemens
RTL

Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat de goede voornemens voor 2024 weer uit de kast worden gehaald. We vragen leden van het RTL Nieuwspanel wat zij in het komend jaar graag anders willen doen. Van het regelen van je overlijden tot het stoppen met drinken van alcohol.

'Huis klaarmaken voor overlijden'

Wibo Camoenié (70) uit Breda wil dingen gaan regelen rondom zijn overlijden. Het is niet zo dat hij volgend jaar doodgaat, maar hij is wel een 'tikkende tijdbom', zoals hij zelf zegt. "Ik heb twee herseninfarcten gehad. Ik wil dit doen voor mijn dochter, zodat zij straks niet met ellende zit als ik dood ben."

Zo wil Wibo alvast zijn verzameling miniatuurauto's gaan opruimen. "Dingen die voor mij leuk zijn, zijn voor haar troep. Ik wil voorkomen dat zij die spullen moet opruimen." Ook wil hij zijn testament gaan regelen en zijn huis aanpassen. "Ik ga het huis aanpassen zodat het makkelijk verkoopbaar is, maar ook om er nog even goed in te kunnen wonen." 

"Ik wil voorkomen dat mijn dochter de spullen moet opruimen."
"Ik wil voorkomen dat mijn dochter de spullen moet opruimen."

'Vier maanden geen alcohol drinken'

Rene Loman (59) uit Hengelo gaat in 2024, net als vorig jaar, de eerste vier maanden stoppen met het drinken van alcohol. "Ik heb het vorig jaar voor de eerste keer gedaan. Ik begon met Dry Januari, maar heb dat toen een paar maanden doorgezet. Ik wilde eens kijken of ik me er lekker bij voelde. Ik moet zeggen: dat is toen heel goed bevallen. Je wordt er een stuk frisser van."

Het hele jaar stoppen hoeft van hem niet. "Ik vind het leuk om met vrienden de stad in te gaan en een paar biertjes achterover te gooien. Of in de zomer een koud biertje drinken op het terras. Maar in de eerste paar maanden van het nieuwe jaar is dat toch anders."

Het kost hem geen moeite, zegt hij. "Helemaal niet, nul."

"Van geen alcohol drinken word je een stuk frisser."© Eigen foto
"Van geen alcohol drinken word je een stuk frisser."

Ruime helft heeft goede voornemens

56 procent van de Nederlanders heeft één of meerdere goede voornemens, blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel. Het meest voorkomende goede voornemen (38 procent) is fysiek beter voor jezelf zorgen, door bijvoorbeeld af te vallen of te stoppen met roken.

Een vijfde (22 procent) wil de tijd graag beter verdelen, door bijvoorbeeld meer tijd te besteden aan familie en vrienden, hobby's of vrijwilligerswerk. Op de derde plaats worden financiële voornemens genoemd. 14 procent van de Nederlanders wil meer gaan sparen of minder uitgeven.

De overgebleven goede voornemens die worden genoemd zijn iets nieuws beginnen of iets leren (11 procent), een andere baan zoeken of vervroegd met pensioen gaan (9 procent) en voornemens op het gebied van duurzaamheid (9 procent).

'Werk vinden dat beter bij me past'

Roxy (33) Woodward uit Breda wil werk vinden dat beter bij haar past. Ook wil ze meer gaan sporten en vrijwilligerswerk doen waarbij ze kinderen met een moeilijke achtergrond gaat helpen met schoolwerk. "Ik wil verantwoordelijkheid nemen voor problemen in de maatschappij, zoals het verlaagde leesniveau of integratie. En mijn best doen om een rol te spelen in de oplossingen."

Ze zegt dat wij als Nederlanders gewend zijn om veel te klagen. "Maar ik ben een ingenieur, ik zoek naar oplossingen. Als ik hoor dat er te weinig verbinding is tussen immigranten en autochtone Nederlanders, dan wil ik daar wat aan doen. Ik ben liever een klein deel van de oplossing, dan dat ik alleen maar zit te klagen."

"Ik wil verantwoordelijkheid nemen voor problemen in de maatschappij."© Eigen foto
"Ik wil verantwoordelijkheid nemen voor problemen in de maatschappij."

'Meer genieten van het moment'

Meer genieten van het moment en het leven. Dat is het voornemen van Jeroen Jonker (55) uit Zeewolde. "Omdat het zo over kan zijn", zegt hij. "Dat hebben we in mijn omgeving gezien en ik heb het zelf ook bijna gemerkt. Tweede Kerstdag stond er nog een ambulance voor de deur omdat het met mij niet goed ging. Je moet genieten van wat je hebt en niet streven naar wat de buurman heeft. Klinkt heel geijkt, maar het is wel zo."

Ook wil Jeroen meer gaan sporten, meer tijd aan zijn gezin besteden en meer vrijwilligerswerk doen voor de Opkikker, een stichting die dagen verzorgt voor gezinnen met hele zieke kinderen. "Ik heb een aantal keer geholpen en wil dat nog veel vaker doen."

"Genieten van wat je hebt."© Eigen foto
"Genieten van wat je hebt."

'Grootste John Denver verzameling veilen'

Pieter van den Berg (73) uit Bennekom wil zijn grootste John Denver verzameling nog proberen te veilen op online verkoopplatform Catawiki. "Anders kom ik na mijn dood weer 'naar beneden' als blijkt dat die voor een habbekrats op Marktplaats wordt verkocht door mijn familie."

Pieter zegt dat hij een van de vijf grootste verzamelingen van de Amerikaanse zanger heeft. De verzameling bestaat uit vinylplaten en cd's. De minimumprijs voor de verzameling schat Pieter op zo'n 8000 euro. "Ik heb ze van alle continenten. Als ik uitreken hoeveel geld ik daar de afgelopen jaren in heb gestoken, kom ik nog wel op een hoger bedrag uit."

Pieter van den Berg met zijn John Denver verzameling.© Eigen foto
Pieter van den Berg met zijn John Denver verzameling.

'Nieuwe taal leren'

Sem van Dungen (25) uit Eindhoven wil weer vaker voetballen en een aantal kilo afvallen. "Ik heb drie jaar lang last van blessures gehad en ben daardoor een aantal kilo aangekomen. Nu ik weer fit ben, wil ik daar wat aan doen." Ook wil hij een goed begin maken met zijn premaster en een nieuwe taal leren, Spaans of Italiaans. "Ik heb het afgelopen jaar veel gereisd en ondervond soms problemen als je de taal niet sprak. Dus het is fijn als je dat wel kan."

"Ik wil een nieuwe taal leren."© Eigen foto
"Ik wil een nieuwe taal leren."

Verantwoording

Het onderzoek is gehouden van 18 t/m 20 december 2023 onder zo’n 20.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 42.000 leden. Ook meedoen? Meld je dan hier aan!

Lees meer over
RTL NieuwspanelGoede voornemens