De zee stijgt, maar geen bescherming: inwoners Bonaire klagen Nederlandse staat aan
Acht inwoners van Bonaire stappen samen met Greenpeace naar de rechter. Zij klagen de Nederlandse staat aan, die volgens hen meer moet doen om het eiland te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Op het eiland zien ze de branding bij de wereldberoemde slavenhutjes steeds dichterbij komen.
Al vorig voorjaar dreigden Greenpeace en de inwoners van het eiland met een rechtszaak. Bonaire, een van de bijzondere gemeenten van Nederland, wordt volgens de milieuorganisatie 'op geen enkele manier beschermd'.
2040: einde broeikasgassen
Vandaag kondigen zij aan dat ze de gang naar de rechter maken. Ze eisen met een dagvaarding dat de Nederlandse regering met concrete plannen komt om Bonaire te beschermen tegen het water.
Ook moet Nederland volgens de aanklacht al in 2040 stoppen met het uitstoten van broeikasgassen. Dat is 10 jaar eerder dan de huidige ambitie.
De zaak doet denken aan eerdere klimaatrechtszaken. Zo dwong de rechter de Nederlandse staat eerder al om meer klimaatmaatregelen te nemen. En ook Shell moest van de rechter harder aan de bak voor het klimaat.
Zeespiegel stijgt
Voor Bonaire is snel ingrijpen hard nodig. Zo berekende Peter Siegmund, klimaatwetenschapper bij het KNMI, hoeveel de zeespiegel bij het eiland gaat stijgen. In 2050 staat de zeespiegel er gemiddeld 25 centimeter hoger.
In het jaar 2100 is het water met 46 centimeter gestegen - zelfs als we weinig CO2 zouden uitstoten. Als we massaal veel broeikasgassen uit blijven stoten, stijgt het water 78 centimeter. "Een groot deel van Bonaire zal dan permanent worden opgeslokt door de zee", concludeerde de Vrije Universiteit Amsterdam eerder in een onderzoek.
"Ik denk dat je kunt zeggen dat Bonaire als eerste Nederlandse gemeente last gaat krijgen van het stijgen van de zeespiegel", zegt Siegmund. "Dat komt vooral doordat Bonaire amper beschermd is door bijvoorbeeld dijken, zoals Nederlandse gemeenten dat hier wel zijn."
'Ameland, Valkenburg of Bonaire'
Eefje de Kroon, campagneleider Klimaat & Energie bij Greenpeace, vindt dat dat anders moet. "Het zou niet uit moeten maken of je op Ameland, in Valkenburg, Amsterdam, of op Bonaire woont: we willen allemaal op dezelfde manier beschermd worden."
Onnie Emerenciana, die op Bonaire woont, ziet bij de beroemde slavenhutjes soms bij een sterke zuidwesterwind al dat het strand weg begint te slaan. De hutjes zijn kleine huisjes op Bonaire waarin slaven sliepen die werkten in de zoutpannen. Ze zijn gebouwd in 1850. "De slavenhutjes zullen het uiteindelijk gaan verliezen van het zeewater", zegt Emerenciana.
'Staat op verantwoordelijkheid wijzen'
"Daarom zitten we samen met Greenpeace in dit gevecht, om de Nederlandse staat op zijn verantwoordelijkheid te wijzen, en ons te helpen die problemen zo min mogelijk te maken."
Bonaire is niet het enige eiland dat in zee verdwijnt, bekijk in deze video van ruim een jaar geleden hoe het eiland Tuvalu hetzelfde lot treft: